Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Därför blir du torr i ansiktet – och så slipper du det

29 okt, 2018 
AvEmma Castman
Här listar vi flera smarta tips som motverkar torr och irriterad hud
Med det kyligare klimatet kommer ett torrare och mer irriterat ansikte. Men som tur är går det att göra någonting åt – här listar vi flera smarta tips på hur du motverkar torr och glåmig hud.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det stramar, kliar och svider – samtidigt som ansiktet blir rödflammigt och börjar flagna. Torr och irriterad hud är inte roligt, men i princip omöjligt att komma ifrån under årets mest kyliga månader. Att vi blir torra beror på att huden har för lite fukt och fett i sig och anledningen till att vi lättare drabbas av irriterad hud under hösten och vintern beror på att luften är torrare då än på sommaren.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Som tur är går det att förebygga och lindra torr hud – och ju tidigare du börjar behandla ansiktet desto bättre. Vi har med hjälp av 1177 Vårdguiden och beautyexperter listat bästa tipsen på hur du enklast motverkar torrhet.

LÄS MER: Experten listar bästa fuktserum från budget till lyx

Effektiva tips mot torr hy i ansiktet:

 • Tvätta aldrig ansiktet med tvål.
  Hudens naturliga fett riskerar att försvinna när du tvättar dig med tvål. Använd rengöring avsedd för ansiktet i stället, det finns till exempel varianter med olja som löser upp smuts utan att torka ut huden.

 • Duscha inte mer än nödvändigt.
  Ofta upplevs ansiktet och huden extra stram och torr efter en dusch. Försök därför att inte duscha varje dag. När du har tvättat dig ska du inte gnugga handduken mot ansiktet, det skapar onödig irritation. Klappa i stället huden torr med hjälp av din handduk.

  LÄS MER: Därför ska du använda serum (och bäst i test 2021!)

 • Kom ihåg att smörja in dig.
  Olika krämer innehåller olika mängd fett och fuktighetsbevarande ämnen, vissa föredrar att smörja sig med fetare varianter mer sällan medan andra önskar krämer som snabbt tränger in i huden men som behöver smörjas in oftare. Testa dig fram – det viktiga är att du hjälper huden att komma i balans.

  LÄS OCKSÅ: Årets bästa fuktmasker – beautyredaktören listar räddarna i nöden mot torr hy

 • Säg hejdå till morgonkaffet.
  Dra ner på alkohol och koffein som är vattendrivande och hjälper till att torka ut huden. Just nu behöver den all fukt den kan få!

 • Sov dig snygg 1!
  Se till att få ordentligt med sömn, eftersom hudcellerna repareras och återskapas under vila. Då behåller den fukten bättre.

 • Sov dig snygg 2!
  Sover du med bomullsörngott? Med tanke på hur många timmar vi sover per dygn kan det vara värt att investera i sidenörngott som inte torkar ut huden på samma sätt som bomull (detsamma gäller även håret, förstås).

  LÄS MER: Bästa sidenörngotten – och allt om fördelar för hud och hår

 • Smörj i tid.
  Smörj inte in ansiktet strax innan du ska gå ut i kylan – fukten i cremen kan frysa och göra mer skada än nytta just då. Smörj in i god tid innan du går utomhus och låt cremen sjunka in ordentligt.

 • Fyll på med fukt inifrån.
  Fuktfattig hud behöver inte bara hjälp utifrån, utan även via det du äter. En tesked kokosolja i morgonteet kan göra underverk (kan även funka att smörja direkt på torra partier!). Även annan mat med nyttiga fetter som fet fisk, avokado, nötter och frön hjälper till.

 • Duscha lagom varmt.
  På vintern vill vi gärna duscha varmt och länge, men har du en alldeles för hög värme så kan faktiskt hudens naturliga fetter brytas ner, och då förlorar huden ännu mer fukt.

LÄS OCKSÅ: AHA, BHA & PHA-syra kan rädda mot torr hy och glåmighet – här är bästa produkterna

Torr och irriterad hud? Här är 5 fuktgivande produkter:

Ansiktsmask från Bioline

Ansiktsmask som ska stärka hudens skyddsbarriär och förhindra fuktförlust. Hjälper till med långvarig återfuktning och är särskilt framtaget för torr hud. Appliceras efter rengöring och ska verka i 10 till 20 minuter. Läs mer om ansiktsmasken och köp den här. (reklamlänk)

Annons

Läs också: Bästa sheetmask mot extremt torr hy

Fuktkräm från La Roche-Posay

Återfuktande och lugnande fuktkräm som dessutom ska motverka rodnad. Krämen är parfymfri och ska appliceras på ren hud både morgon och kväll. Läs mer om fuktkrämen och klicka hem den här. (reklamlänk)

Återfuktande kräm från La Roche-Posay, ska verka mot torrt ansikte
Klicka på bilden och kom direkt till fuktkrämen.

Serum mot torr hy från emma s

Veganskt och svensktillverkat ansiktsserum som ska motverka torrhet och irritation. Innehåller naturliga oljor av bland annat sheafrukt och passionsfrukt som lugnar, mjukgör och återfuktar torr och känslig hy. Appliceras på rengjord hud innan dag/nattkräm. Läs mer om serumet och köp här. (reklamlänk)

Annons

Ansiktsmask från Decléor

Djupt fuktgivande ansiktsmask som ska ge effekt på bara tio minuter. Krämig konsistens som omvandlas till en lättabsorberad olja när den masseras in i huden. Appliceras på rengjort ansikte och används med fördel två gånger i veckan. Läs mer om oljemasken och köp den här. (reklamlänk)

Djupt återfuktande ansiktsmask från Decléor, perfekt för torrt ansikte

Ansiktsolja från Lernberger Stafsing

Återfuktande och mjukgörande ansiktsolja som ska lugna och stärka hudens yttre barriär. Passar alla hudtyper och kan appliceras både morgon och kväll. Går bra att mixa med den vanliga dag/nattkrämen för extra intensiv vård. Läs fler recensioner och köp ansiktsoljan här. (reklamlänk)

Annons
Effektiv olja mot torr och irriterad hud, kommer från Lernberger Stafsing

Källa: 1177 Vårdguiden Foto: IBL

Läs också:

Layering i 9 steg – så lyckas du med nya beautytrenden

Därför måste du detoxa ditt hår – och så gör du

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons