Så spenderar du en perfekt dag i drömmiga Toscana

12 maj, 2023 
AvJulia Stridh
Så spenderar du en perfekt dag i drömmiga Toscana
Stylist Julia Stridh har italienska rötter och väljer Italien som resmål så ofta hon kan. På sommaren åker hon med familj och vänner för att hyra hus i Toscana, nära idylliska medeltidsstaden Siena.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärntecken

09.00 Morgondopp

Snabbt dopp i poolen bland vinrankor och det är nu vi vaknar på riktigt.

Perfekt poolhäng.
Perfekt poolhäng.

09.30 Frukost

Alla familjer går in och ut genom köket. Kaffe bryggs, ägg, juice och det vita fluffiga brödet äter vi med mycket smör och aprikosmarmelad eller nutella. Någon doppar sig i poolen igen. Storfamilj när det är som bäst.

Annons
Julia Stridh vid huset hon och familjen hyr i Toscana.
Julia Stridh vid huset hon och familjen hyr i Toscana.

11.00 Utflykt till byn

Vi tar bilen mot byn Cetona, Piazza Garibaldi och tjejlunch. Först promenad runt i byn och besök i kyrkan Collegiata della Santissima för en stund av lugn i den vackra byggnaden. Sedan går vi till marknaden på torget för att handla frukt, grönt och ett fång vallmo. Vi köper den godaste lokala olivoljan, ost och kryddor av familjen som driver delikatessbutiken Cantina La Fresca. Vattnet från den ikoniska fontänen mitt på torget porlar, solen strålar och vi stannar till på lilla keramikverkstaden, Ceramiche Franco di Franco Cicerchia och köper vackra rustika skålar att lägga tomater och lök i.

Annons
Shopping på marknaden.
Shopping på marknaden.

12.30 Lunch

Restaurang Da Nilo är en favorit. Vi beställer iskallt vitt vin producerat av granngården. Sedan deras burrata med solmogen tomatröra som jag drömt om sedan förra året, vita bönor i parmesandoftande buljong med salvia och sist spenat och ricotta-fylld ravioli som påminner om min italienska mormor Emmas matlagning.

14.00 Glasspaus

Dagens obligatoriska gelato intas på kaffebaren, Bar Cavour, mitt på torget. Barnen leker vid fontänen, vi andra håller oss i skuggan med en espresso.

Annons

16.00 Poolhäng

Eftermiddagshäng vid poolen, alla samlade. Vi spelar musik, någon tar en nap, vi svalkar oss och planerar kvällen. Blir det pizza i den inmurade pizzaugnen eller egengjord pasta?

Byns vackra kyrka.
Byns vackra kyrka.

18.00 Kvällsfix

Vi kör olika teman, ikväll är det extra allt. Jag har klackar och puffig klänning. Ett glas kall lambrusco i min hand och kvällen är ljummen. Ost, salta chips, mogna päron med krämig gorgonzola. Himlen är orangerosa och det doftar lavendel, tomatsås och varm luft. Syrsorna börjar surra igen.

Annons

21.00 Fördrink

Fördrinken pågår i timmar, matbordet ut mot trädgården är enkelt dukat med levande ljus, vallmo och citroner. Vi äter pasta och dricker lokalt lätt rödvin.

23.00 Läggdags

Affogato al Caffé till dessert, vi höjer musiken och njuter av sommarnatten. Jag tittar till barnen och känner hur trött jag är. Hör sorlet av älskade vänner och blir avundsjuk på mig själv över att få vara här med dem. Rummet är lugnt, jag somnar snabbt. I morgon är en ny dag i vårt paradis.

Doften av lavendel.
Doften av lavendel.
Annons