En perfekt dag i den japanska konstoasen Itoshima

10 mar, 2023 
AvMichelle Eismann
En perfekt dag i den japanska konstoasen Itoshima
ELLEs illustratör Michelle Eismann delar med sig av sina bästa tips från japanska konstoasen Itoshima med makalöst vacker landsbygd, berg och vidsträckta surfstränder. Närmaste stad är Fukuoka med god mat, fin second hand, gallerier och designbutiker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommarBrand logo
6 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommar

07.00 Studio kura

Kaffe på japanska heter kohi . Andra bra ord är Chotto Matte. ”Chotto” som i ”lite” och ”Matte” som i ”vänta, tack”. Itoshima är motsatsen till Chotto. Jag går upp tidigt efter att ha vaknat av stadens melodi. Den spelas kl 07:00, 12:00 och 17:00 och låter om en slowmotion-version av en glassbilsjingel när den ekar över Ikisan. En stad med fiskehamnar, berg som tornar upp sig, böljande jordbruksfält och vidsträckta stränder med surfare som dyker upp som små prickar vid havslinjen. Bland allt detta bor designers och konstnärer med verkstäder och ateljéer.

Annons
Michelle i sin ateljé under konstnärsresidency på Studio Kura.
Michelle i sin ateljé under konstnärsresidency på Studio Kura.

09.00 Sumi Café

Jag cyklar från ateljén över åkrarna till Sumi Café med Jikke Lesterhuis, en holländsk illustratör jag delar hus med. Till frukost kan man äta pudding med salt och röda bönor. Sumi Café säljer även lokala produkter som saké och vackra designföremål, som kalendrar från Yotsume print house.

Frukost på Sumi café.
Frukost på Sumi café.
Annons

12.00 Nao washi paper factory

Vi tar bilen mot Saga. Men först en omväg förbi Hirochans boiled oyster som ligger i Kafuri. Jag får en snygg prasseljacka med ett stort gult ostron tryckt på bröstet och en egen grill man lägger dagens fångst på. Deras pommes är 10 av 10. Men sen gäller det att gasa på i bilen i en snäv spiral upp i bergen till Nao washi paper factory. Där tillverkas handgjorda washi-papper som håller i tusen år. Lite svettigt att rita något på såna ark. Gäller att komma på något som håller lika länge som pappret. Här arbetar konstnären Gen Taniguchi som sjunde generation på fabriken. I hans ateljé hänger stora ark, några med brodyrliknande mönster och andra mer punkiga gradient-infärgningar. Jag tror att det är den vackraste platsen jag någonsin varit på. Sen brummar vi ner för backarna mot Fukuoka, den största staden i regionen.

Nao washi paper factory.
Nao washi paper factory.

16.00 Fukuoka

Om det är något man ska göra så är det att gå lite vilse i Fukuoka. Tenjin och Yakuin är populära kvarter med vintage i överflöd, och barer. Håll ögonen öppna efter skyltar med -off på slutet, det är den japanska versionen av Myrorna. Min väska klirrar av nyfyndat porslin och jag svänger in på Ao-Hata bookstore som har en utställning med Takuroh Toyama. På hyllorna finns rader med böcker och fanzine man antagligen inte kan leva utan, till exempel konstnären Anna Noguchis fuskpälskantade fanzine Fashion passion.

Annons

19.00 Izakaya

Vi beställer allt på Izakaya vid Yakuin station. Sen slutar vi prata för det är så gott. Om det någonsin står yuzu på en meny. Valfri form. Som drink eller krydda. Beställ. Tacka mig sen.

Vackra Itoshima.
Itoshima.

23.00 Efterrätt

Till efterrätt köper vi glass-moshis på 7-Eleven och åker hem längs kusten. I bilhögtalarna spelas Suisui som också är en fantastiskt illustratör. När jag och Suisui pratade om konstnärskap sa hon: ”Vågornas rörelse och skiftningarna i den nedgående solen säger oss att saker och ting inte är noll eller hundra. Att det finns otaliga sätt att tänka och val att göra. Bara tanken kan få oss att må bättre.Vissa människor kommer att tycka att mitt arbete bara är gulligt. Men jag hoppas att vissa människor kan tänka på mitt arbete som ett snällt hav för att läka deras trötta hjärtan.” Jag tänker på det och att ”chotto matte” är en bra filosofi att leva efter. Att man ska göra saker långsamt, ordentligt och noggrant. Med en glass i ena handen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons