Den ultimata guiden till Venedig

14 jul, 2022 
AvSoline Delos
Den ultimata guiden till Venedig
Coola inredningar, hotell att drömma om och destinationerna vi längtar till just nu. Efter två år utan turister och en inställd biennal har Venedig öppnat för besökare igen.
Annons
7 annorlunda hotell i sverigeBrand logo
7 annorlunda hotell i sverige

Festival & biennal

Biennalen 2022

I år är temat för biennalen konst,    men kulturformer i alla dess former visar upp sig i den historiska staden vid lagunen.

I år pågår den klassiska Venedigbiennalen fram till den 27 november. Från början, året var 1895, var det en återkommande konstbiennal. Men numera är hela staden en festival en stor del av året, där både konst och arkitektur ingår, liksom numera också film, teater och dans. Hantverkare, museum och gallerister samsas och bjuder på mängder av utställningar och happenings.

Annons

Utställning

Punta della Dogana

Bruce Nauman på Palazzo Grassi – Punta della Dogana visas ända fram till den 27 november.

The Pinault Collection finns numera både i Paris och Venedig, på Palazzo Grassi – Punta della Dogana. Under biennalen visas en stor utställning med videokonstnären Bruce Nauman, både äldre verk och nya. Och den sydafrikanska konstnären Marlene Dumas fyller också delar av palatset med sin konst.

Adress: Campo San Samuele, 3231
Hemsida: palazzograssi.it

Hotell

Il palazzo experimental

Mitt i Dorsodurokvarteren ligger denna pärla till hotell.

Ett privatpalats som förvandlats till hotell av den franska inredningsarkitekten Dorothée Meilichzon. Hon har lekt med lokala inslag som de typiska venetianska färgerna, valven och ränderna på gondoljärernas tröjor och använt dem på ett sätt som känns både lyxigt, varmt och välkomnande. I trädgården bjuds det på skugga av palmer och mängder med skulpturer.

Annons

Adress: Fondamenta Zaterre Al Ponte Lungo, 1411
Hemsida: palazzoexperimental.com

Restaurang

Vini da Arturo

Familjärt, ombonat och med inredning som i stort sett har sett likadan ut sedan 1972.

När Ernesto Ballarin öppnade sin restaurang här 1972 trodde han att äventyret skulle hålla max ett par år. I år firar Vini da Arturo 50! Gästerna kommer hit för att njuta av Braciola all’Arturo, kotletter panerade i vinäger – och en tiramisu som formligen smälter i munnen i den varma atmosfären som bjuds. Och ingen skylt eller hemsida behövs, Venedigborna, operabesökarna och de som älskar bra kött vallfärdar till Ernestos krog.

Annons

Adress: San Marco 3656
Telefon: 00 39 041 528 6974

Butik

Boutique Laguna B

En butik med glaskonst, som bjuder på fest för ögat.

1994 startade Marie Brandolini företaget Laguna B där hennes passion för design och Muranoglas giftes samman. Sedan 2016 driver sonen Marcantonio Brandolini det vidare. Han har ärvt den konstnärliga talangen från sin mor och skapar precis som hon skulptural, unik och färgstark glaskonst. På gång är nu ett samarbete med Frédéric Malle, Diptyque och den brittiska designerduon Campbell-Rey.

Annons

Adress: Campiello dei Squelini, 3276
Hemsida: lagunab.com

Restaurang

Quadri

Bronsfärgad tapet, tjock röd matta, uppstoppade djur och designmöbler. Philippe Starck ligger bakom inredningen på Quadri.

Redan som 28-åring mottog Massimiliano Alajmo tre stjärnor för sin kokkonst. Numera driver han och brodern Raffaele mytomspunna Caffè Quadri på Markus-platsen och en våning upp ligger deras gourmetrestaurang Quadri. Det smakar och det kostar! Eftersom bröderna är vänner med designern Philippe Starck står han för inredningen. Och den är verkligen extra allt, bland annat den bronsfärgade tapeten som pryds av de två brödernas nunor. Men här finns också uppstoppade djur och lyxiga läderklädda sittmöbler.

Annons

Läs mer: Piazza San Marco, 121
Hemsida: alajmo.it

Shopping

T fondaco dei Tedeschi

Lyxiga shoppingtemplet T Fondaco dei Tedeschi ligger precis vid Rialtobron.

Den helt unika miljön, som hyst både marknader och Venedigs postkontor, är ett strålande exempel på palladiansk arkitektur. Den venetianske arkitekten Andrea Palladio inspirerades av grekisk och romersk arkitektur när han byggde sina palats under 1500-talet. Nu ligger här ett varuhus extra allt. Hit kommer man lika mycket för shoppingen som för restaurangen och framför allt för utsikten från takterrassen.

Adress: Calle del Fontego dei Tedeschi
Hemsida: dfs.com

Foto: Vincent Leroux

Annons