Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

8 rätter från tv-serien The Bear som vi hade velat prova

18 aug, 2023 
AvPenellope Ness
Rätter från tv-serien The Bear som vi hade velat prova
Den omtalade tv-serien The Bear har bjuder på bråk, kärlek och ångest. Men mellan de kaotiska scenerna får vi även se läckra maträtter och vackra bakelser – vi listar de godaste!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Smarta sätt att organisera köksskåpet och skafferietBrand logo
Smarta sätt att organisera köksskåpet och skafferiet

Tv-serien The Bear har fått beröm för sin realistiska skildring av kaoset och stressen som kommer med att arbeta i ett professionellt kök. Hulu-serien (som går att se på Disney+) har även blivit en riktig snackis på sociala medier. Allt från besattheten på Tiktok efter att hitta huvudkaraktärens vita t-shirt till Twitters fascination över skådisen Will Poulters transformation från en ung pojke till en hunkig konditor.

Men det är framförallt maten och de otroliga bakelserna som fått fans att desperat försöka återskapa de utsökta rätterna.

Annons

Vad handlar the bear om?

Dramaserien The Bear följer före detta gourmetkocken Carmen "Carmy" Berzatto (Jeremy Allen White) som ärver sin avlidne bror Mikeys smörgåsbutik i Chicago. Serien skildrar inte bara livet i restaurangbranschen utan belyser även svårare ämnen som ångest, missbruk och den psykiska påfrestningen många kockar utsätts för.

Huvudkaraktären Carmen "Carmy" Berzatto
Huvudkaraktären och stjärnkocken Carmen "Carmy" Berzatto spelas av Jeremy Allen White.

Maten FRÅN THE BEAR som vi hade velat prova

De vackra närbilderna och beskrivningarna av de utsökta rätterna i The Bear kommer med största sannolikhet få dig att dregla framför tv-skärmen. Från Marcus perfekta donuts till Carmys italienska biffmacka – här är åtta rätter från den omtalade tv-serien som vi gärna hade velat smaka!

Annons

1. Marcus munkar

I säsong ett av The Bear får vi följa bagaren Marcus (Lionel Boyce) som försöker skapa den perfekta munken. Marcus är en av de mest passionerade och dedikerade karaktärerna, som hela tiden strävar efter att förbättra sitt verk.

Bagaren Marcus
En av de mest passionerade karaktärerna är bagaren Marcus.

När han äntligen lyckas skapa den perfekta munken, är han exalterad över att visa den för de andra kockarna. Det han presenterar är en hemmagjord geléfylld glaserad munk, som ser utsökt ut.

2. Piccata på kyckling med citron

I början av säsong ett blir Carmy inspirerad av sin mammas maträtt och bestämmer sig för att återskapa den, efter ett telefonsamtal med sin syster Natalie (Abby Elliott). Rätten består av kyckling och en sås gjord på schalottenlök, vitlök, kapris, vitt vin, kycklingfond, smör, citron och persilja.

Annons
Tina och Carmy i köket
Carmy och den pratglada kocken Tina.

Det är kocken Tinas (Liza Colón-Zayas) reaktion som övertygar oss om att rätten är fenomenal. Den pratglada karaktären blir nämligen mållös efter att ha smakat på rätten.

3. Sydneys omelett

I nästan alla avsnitt av säsong två tar kocken Sydney (Ayo Edebiri) och systern Natalie ett stort ansvar för att kompensera för Carmys frånvaro. Restaurangen genomgår en total transformation och stressen är påtaglig. Vid ett tillfälle har Natalie knappt hunnit äta och Sydney bestämmer sig för att laga en omelett till henne.

Annons
Systern Natalie
Systern Natalie som även kallas Sugar.

Sydney fyller omeletten med en blandning av mjuka ostar och gräslök. Och som garnering använder hon krossade potatischips.

4. Marcus honungsbullar

I säsong två av The Bear fortsätter vi att följa den passionerade Marcus och hans desserter. Och en nyhet som står på menyn i den nya restaurangen är hans honungsbullar.

Marcus och Sydney
Bagaren Marcus och kocken Sydney som blir nära vänner i tv-serien.

Det var skådespelaren Lionel Boyce som kom på idén att hans karaktär skulle vilja skapa en gourmetversion av bullen. Skådespelaren inspirerades av sina egna barndomsminnen av de goda honungsbullarna och i tv-serien är efterrätten är en hyllning till Marcus sjuka mamma.

Annons

5. Carmys italienska biffmacka

Den första rätten vi introduceras för i The Bear är en av restaurangens signaturrätter, en italiensk biffmacka. I det första avsnittet ser vi hur Carmy förbereder nötköttet till rätten, samtidigt som han bråkar med Richie (Ebon Moss-Bachrach) om att han ska hålla sig till originalreceptet.

Carmy och Richie
Den bråkiga karaktären Richie är Carmys bror Mikeys bästa vän och affärspartner.

När de andra kockarna äntligen får prova Carmys version av smörgåsen, är de mållösa. De förstår omedelbart hur talangfull stjärnkocken faktiskt är, och sakta men säkert byggs en tillit till honom. Inte ens Richie kan förneka hur god Carmys version av den italienska smörgåsen är.

Annons

6. Sydneys cola-bräserade revben med risotto

En annan maträtt som gör succé är Sydneys (Ayo Edebiri) cola-bräserade revben med risotto. I det sjätte avsnittet får Carmy prova rätten efter att Syndey i smyg serverat den till en matkritiker, vilket resulterar i en våg av beställningar.

Sydney
Sydney spelas av den amerikanska komikern Ayo Edebiri.

Det korta revbenet är känt för sin rika smak, och blir extra mört när det är cola-bräserat. Kolsyran i läsken hjälper till att bryta ner köttets fibrer och gör revbenen möra och saftiga. Detta parat med en krämig risotto gör att vi hade kunnat åka hela vägen till Chicago bara för att prova den här rätten.

Annons

7. Lucas snickerstårta med mint

När Marcus åker till Köpenhamn för att lära sig av en begåvad konditor, träffar han Luca (gäststjärnan Will Poulter). Luca skapar desserter som smakar som godiset man älskade som barn samtidigt som de ser ut som 3-stjärniga Michelin-rätter.

Denna dessert är en tårta med tre välbalanserade lager, som ska smaka precis som en mintig snickers. Det första lagret är en chokladsås med kola. Mittersta lagret består av en mintshiso. Och det översta lagret är en kokosgrädde satt med gelatin. Den vackra bakelsen toppas slutligen med knäck. Värd att leta efter nästa gång du besöker Köpenhamn!

8. Mikeys pasta

I de första avsnitten av The Bear får vi följa ett bråk mellan Richie och Carmy om att behålla Mikeys (Jon Bernthal) pasta på menyn, men Carmy vägrar ha kvar den. Vi får dock inte se själva receptet på den omtalade pastarätten förrän senare i säsongen.

Richie och Carmy.

Det är ett enkelt recept som endast består av vitlök, lök, basilika, olivolja, smör och två burkar San Marzano-tomater, men den ser utsökt ut.

Annons

Chicago Italian Beef Sandwich

En förenklad hemmavariant av den som serveras i The Bear – men fantastiskt god ändå.

En förenklad variant av The Bears Chicago Italian beef sandwich

4 portioner

Du behöver:

2 bitar entrecôte, gärna ribeye
1 msk olivolja, till stekning
2 msk smör, till stekning salt och nymald peppar
1/2 msk köttfond
3 msk vatten
4 baguetter eller brioche-rullar

Snabblagad giardiniera:

3 gula lökar, strimlade
1 grön paprika, urkärnad i bitar
1 msk olivolja, till stekning
1 msk smör, till stekning
1 tsk lökpulver
1 msk vitvinsvinäger
3 msk worcestershiresås
Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Fräs löken i olja i en panna i 6–8 minuter tills den är mjuk men inte tagit färg. Tillsätt paprika och fräs i ytterligare 3–4 minuter. Tillsätt smör och smaka av med lökpulver, vinäger och worcestershiresås.
  2. Stek biffarna i olja och smör i en het panna. Krydda med salt och peppar. Lyft ur köttet, låt vila några minuter och skär sedan i tunna skivor. Häll i fond och vatten i pannan, låt koka upp. Ta från värmen. Lägg köttskivorna i pannan med stekskyn, rör om.
  3. Dela bröden och grilla snittytan lätt. Fyll bröden med köttstrimlorna, se till att stekskyn följer med, ös gärna med en sked. Fyll på med grönsaker, krydda med salt och peppar. Servera genast.

Foto: TT

5 utvalda tv- och realityserier att se hösten 2023Brand logo
5 utvalda tv- och realityserier att se hösten 2023

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons