Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

The last of us: Skillnaderna mellan spelet och serien

02 feb, 2023 
AvPenellope Ness
The last of us, de stora skillnaderna mellan spelet och tv-serien
Det hjärtskärande tredje avsnittet av The last of us har blivit en riktig snackis (och vi förstår varför!), men hur skiljer sig den populära tv-serien från spelet som den är baserad på? Vi reder ut de största olikheterna!
Annons
Se 4 feel good-serier du inte vill missa på HBOBrand logo
Se 4 feel good-serier  du inte vill missa på HBO

Om du inte redan visste det så är den nya succéserien The last of us baserad på ett tv-spel som släpptes 2013. Spelet släpptes till PlayStation 3 och hyllades av kritiker för karaktärsutvecklingen, berättelsen, samt ljudet och designen. Det har till och med listats som ett av de bästa spelen genom tiderna.

Men vilka skillnader finns det egentligen mellan originalet och den nya HBO-serien? Se här!

Ps! Varning för spoilers...

Avsnitt 3: Bill och franks berättelse

Bill och Frank är huvudkaraktärerna i avsnitt tre.
Nick Offerman från komediserien Parks and Recreation spelar Bill och Murray Bartlett från The White lotus spelar Frank.

Tack vare spelets filmliknande story har serien kunnat hålla sig relativt mycket till sitt ursprung. Men det tredje avsnittet har hittills varit det som skiljt sig åt mest från originalet. Seriens producenter Neil Druckmann och Craig Mazin berättar att de ville ge tittarna och karaktärerna en gnutta hopp.

Annons

"När vi kom till den här delen av säsongen tog Craig upp en riktigt intressant sak, det finns många exempel där saker och ting går snett för karaktärerna, och ofta är det reflektioner och varningar till Joel om 'det här har du att förlora'", sa Neil Druckmann till IGN och fortsatte:

"Tänk om vi istället visar dem 'detta du har att vinna'?".

Tv-spelet: Den antisociala konspirationsteoretikern Bill introduceras när huvudkaraktärerna Joel och Ellie träffar honom i staden Lincoln. Vi får då veta att hans partner Frank redan har gått bort, då han blivit infekterad och valt att begå självmord genom att hänga sig.

I spelet ska Bill och Frank ha bråkat och Frank planerade att lämna Bill och hans extrema livsstil. Men under deras konflikt ska Frank ha blivit biten och fått sin dödsdom.

Bill och Frank delar en sista middag ihop.
Paret Bill och Franks sista middag ihop är en scen som skiljer sig från tv-spelsversionen.

Tv-programmet: Bill och Frank blir huvudkaraktärerna i större delen av det tredje avsnittet. Vi får se hur paret träffas för första gången och får följa deras relation i nästan 20 år. Precis som i spelet får vi se en del bråk och konflikter, men de väljer att hålla ihop.

Annons

Efter många år får vi se en svårt sjuk Frank som ber Bill om en sista glädjefylld dag. Det äldre paret gifter sig och äter en middag likt den första de delade. Det slutar med att både Bill och Frank begår självmord, då Bill inte ser värdet i ett liv utan sin partner.

Senare upptäcks paret av huvudkaraktärerna Joel och Ellie som gör ett kort uppehåll i staden Lincoln för att hämta förnödenheter och en bil. Avsnittet avslutas med att Joel bestämmer att de ska hitta hans bror Tommy för att få hjälp att föra Ellie till motståndsgruppen Fireflies.

Avsnitt 2: tess uppoffring

Tess offrar sig på olika sätt i serien och spelet.
Karaktären Tess spelas av skådisen Anna Torv i tv-serien.

Tv-spelet: I spelet får man reda på att karaktären Tess, Joels partner, har blivit infekterad. Hon använder sitt bett som ytterligare bevis på att Ellie är immun mot infektionen, då Joel inte är övertygad. Ellie, som blev biten samtidigt som Tess, visar inga symptom och hennes sår har redan läkt.

Annons

När de kommer till byggnaden där motståndsgruppen Fireflies ska möta dem för att hämta Ellie, möts de istället av döda kroppar. I spelet har militären dödat gruppmedlemmarna och omringat byggnaden. Tess väljer då att offra sig och strida mot militärerna själv, så att Joel och Ellie kan fly.

Tess och Joel argumenterar i tv-serien.
Tess offrar sig själv för Joel och Ellies skull i både serien och spelet.

Tv-programmet: När gruppen anländer till byggnaden där de ska möta Fireflies-medlemmarna möts de, likt spelet, av döda kroppar. Men det visar sig att de dött på grund av infektionen.

När Joel vill ge upp och vända tillbaka visar Tess att hon blivit biten. Gruppen blir då attackerade av en av de sjuka medlemmarna, och när Joel skjuter så väcks en grupp infekterade som attackerar byggnaden. Tess övertalar då Joel att söka hjälp hos vännerna Bill och Frank. För att vinna tid offrar hon sig själv och stannar för att slåss mot de infekterade.

Annons

Avsnittet slutar med att Joel och Ellie ser byggnaden explodera medvetna om att Tess är kvar.

Avsnitt 1: tidslinjen

Huvudkaraktären Joel
En av huvudkaraktärerna Joel spelas av Pedro Pascal som också var med i serier som Game of thrones och The madalorian.

Tv-spelet: Spelet startar den 26 september 2013 och pandemin träffar Austin Texas, där Joel bor, under natten till den 27 september. Efter att ha fått en inblick i Joels bakgrund, utspelar sig resten av spelet 20 år senare, år 2033.

Joel Miller och dottern Hannah Miller

TV-programmet: Seriens intro börjar med en talkshow som diskuterar risken för det framtida svamputbrottet och som sänds år 1968. Sedan hoppar vi fram i tiden till 2003 där vi blir introducerade till Joel och hans familj, samma dag som infektionen sprider sig.

I både spelet och serien får vi följa huvudkaraktärerna på Joels födelsedag, den 26 september. Men i tv-programmet bryter pandemin ut 10 år tidigare, år 2003 och sedan återupptas storyn igen 2023.

Foto: HBO

Annons