Så kommer du runt Netflix nya lösenordsregler

02 feb, 2023 
AvEmma Castman
Så kommer du runt Netflix nya lösenordsregler
Netflix har uppskattat att över hundra miljoner använder deras tjänst genom andras inloggningar. Men nu kan det vara stopp på delandet! Här listar vi allt om de nya lösenordsreglerna – och tipsar om hur du (eventuellt) kan komma runt problemet.
Annons
Här är 5 Feelgood-serier på Netflix
Här är 5 Feelgood-serier på Netflix

Många streaminganvändare delar konto med varandra, men det uppskattas inte av de som tillhandahåller tjänsterna. Netflix har därför gått ut med att de kommer ta ett krafttag mot de som använder samma konto – med målet att få fler att betala för sig.

”Med start i dag kommer vi att börja skicka ut ett mejl till medlemmar som delar Netflix utanför sitt hushåll i Sverige” skrev streamingtjänsten i ett pressmeddelande den 23 maj, samtidigt som de betona att ”ett Netflix-konto är avsett för ett hushåll”.

Netflix nya regler för att stoppa delandet av konto

Exakt hur Netflix ska kunna kontrollera att flera hushåll inte delar konto är oklart, men i början av året sa bland annat The Wrap att de nya reglerna kommer att innebära att kontoanvändare måste logga in på tjänsten minst gång i månaden, och då vara anslutna till det wifi som är kopplat till deras ”primära plats”. Loggar du in från en annan geografisk position kommer Netflix uppmana dig att skaffa en egen prenumeration.

Annons

För att bedöma om någon bryter mot de nya reglerna menar de att Netflix kommer använda sig av IP-adresser, enhetens ID och spårning. Befinner du dig på resande fot och vill nyttja ditt Netflix-konto ändå ska det vara möjligt att beställa en tillfällig kod som ger dig tillgång till ditt konto under sju dagar.

Går det att komma runt Netflix nya lösenordsregler?

Användare i Sverige uppmanas att flytta över den profil som inte tillhör hushållet till ett nytt abonnemang, alternativt köpa till en person utanför hushållet för 49 kronor i månaden. Om det är möjligt att komma runt Netflix nya regler är inte helt klart, men det finns förslag på möjliga genvägar. Ett exempel på lösning är att en gång i månaden logga in från den primära platsen och sedan fortsätta streamandet från sitt eget wifi.

Enligt Lifehacker.com ska det även vara möjligt att verifiera enheter utanför hushållet med den tillfälliga kod som är tänkt att användas vid resor. Loggar du in på tjänsten från ett annat nätverk uppmanas du nämligen att skriva in en fyrsiffrig kod som skickas till kontoinnehavarens mejl eller mobil. Gör du det inom 15 minuter ska enheten godkännas som en del av hushållet.

Annons

Då börjar Netflix nya delningsregler att gälla

Svenska Netflix-användare har börjat uppmanas till att sluta dela konto, men exakt hur lång tid det tar innan förändringen träder i kraft är ännu oklart.

Foto: TT

Se 4 feel good-serier du inte vill missa på HBO
Se 4 feel good-serier  du inte vill missa på HBO
Annons