Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Det är sant och falskt i säsong 5 av The Crown

24 nov, 2022 
AvEmma Castman
Det är sant och falskt i säsong 5 av The Crown
Har du koll på vad som är fakta och fiktion i den nya säsongen av The Crown? Här listar vi händelserna som inträffat i verkligheten – och de som är skapade för serien.
Annons
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighetBrand logo
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet

Från den ökända tampongskandalen till påståendet om att prins Charles och prinsessan Diana åt omelett tillsammans i Kensington Palace efter att skilsmässan gått igenom. Ja, vad är egentligen sant och falskt i säsong 5 av The Crown?

Spana in listan nedan och ta reda på vilka scener som är hämtade från verkligheten och vilka som är påhittade. Ps! Varning för spoilers…

Sanningarna och lögnerna i The Crown säsong 5

Spelades tampong-samtalet mellan prins Charles och Camilla Parker-Bowles in av en slump? Ja!

Tro det eller ej, men det ökända samtalet mellan prins Charles och Camilla Parker-Bowles är sanning. Det var när Charles sa att han önskade att han var Camillas tampong som en radioamatör av en slump fångade upp samtalet och spelade in det. Han sålde sedan bandet till brittisk press.

Annons

Vid tidpunkten var Charles fortfarande gift med Diana och Camilla var fortfarande gift med Andrew Parker Bowles.

Hade prins Charles ett hemligt möte med premiärminister John Major för att diskutera drottningens abdikering? Troligtvis inte!

Även om det inte går att säga att det här är definitiv osanning är händelsen högst osannolik. Under fler års tid ska det dock ha förekommit rykten om att den dåvarande prinsen ville se sin mamma abdikera.

Charles kommenterade aldrig ryktena och John Majors personal dementerade dem bestämt. Prinsessan Dianas tidigare pressekreterare har däremot sagt till Daily Mail att en sådan diskussion visst förekommit.

Hade prinsessan Margaret en hund som hette Rom? Ja!

I ett avsnitt hör man Margaret och Elizabeth pratat om Margarets hund Rom, och ja – det stämmer att det var vovvens riktiga namn. Andra hundar i familjens ägo hette bland annat Cider, Brandy, Tinker, Vulcan och Candy.

Annons

Berättade prinsessan Diana för drottning Elizabeth om Panorama-intervjun i förväg? Nej!

I The Crown får man se när prinsessan Diana berättar för drottning Elizabeth om sin tv-intervju med Martin Bashir. Drottningen blir väldigt upprörd och säger bland annat ”Jag antar att det redan är för sent att stoppa detta?”.

Något sådant samtal ska dock inte ha ägt rum i verkligheten. Enligt uppgifter ska Dianas sekreterare Patrick Jephson ha informerat drottningen om intervjun, men endast en kort stund innan den sändes. Diana och Elizabeth hade alltså aldrig något pågående samtal om programmet.

Arbetade Camilla med en pr-byrå för att ändra uppfattningen om henne? Ja!

I säsong 5 får man se när Prins Charles anställer pr-chefen Mark Bolland, som får i uppdrag att förbättra både Charles och Camillas image. Något som stämmer överens med verkligheten. Mark jobbade nämligen med paret fram till 2002.

Tidigare ska Camilla även ha haft en extern pr-rådgivare som arbetade för att få henne mer uppskattad bland folket.

Träffades prins Charles och prinsessan Diana privat efter att skilsmässan var klar? Nej!

I The Crown får man se hur Diana och Charles träffas i Kensington Palace efter att skilsmässan gått igenom. De äter omelett och scenen slutar med att de börjar bråka och Diana säger att Charles kommer bli en oduglig kung.

Allt detta ska dock vara påhittat. Finns inga uppgifter om att ex-paret träffades på det sättet efter uppbrottet.

Artikelinspiration: People, The Telegraph

Foto: TT

Se Prinsessan Dianas gravidstilBrand logo
Se Prinsessan Dianas gravidstil
Annons