Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

The Crown-skådespelarna och deras kungliga motparter

09 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
Den femte säsongen av Netflix succéserie The Crown, om brittiska kungahuset, är äntligen här!
Spana in de skådisar som porträtterat kungligheterna – genom åldrarna och de viktiga årtalen.
Annons
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighetBrand logo
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet

Onsdagen den 9 november har den efterlängtade femte säsongen av The Crown världspremiär på streamingtjänsten Netflix. Som vi har längtat!

Serien är baserad på verkliga händelser i brittiska kungahusets historia från 40-talet, drottning Elizabeths bröllop, fram till 90-talet, som bland annat porträtterar prins Charles skilsmässa från prinsessan Diana.

Säsong 5 och säsong 6 markerar seriens sista kapitel, eftersom nutiden hägrar. Serien har mött en del kritik, kanske främst från kungligheter som upplever att de inte tolkas på ett etiskt sätt. Skådespelarna har dock gått ut och försvarat serien med argumentet att ”det är inte sanningar, utan fiction.”

Annons

The Crown-skådespelarna och deras motparter i verkligheten

Nu kliver serien The Crown in i 90-talet. I serien har vi fått följa med ända sedan drottning Elizabeth var blotta 21 år gammal. Här är alla de skådespelare som tolkat kungligheterna i serien – och deras motparter i verkligheten.

Claire Foy som drottning Elizabeth II (SÄSONG 1 och 2)

Drottning Elizabeth II var 25 år när hon kröntes år 1953. Det var startskottet för en av världens längst sittande monarker. Claire Foy spelar drottningen mellan åren 1947 till och med 1964, det vill säga seriens två första säsonger.

Fr v Claire Foy och drottning Elizabeth.

Olivia Colman som drottning Elizabeth II (SÄSONG 3 och 4)

Komikern Olivia Colman fick äran att spela drottningen i seriens tredje och fjärde säsong. Den tredje säsongen tar vid där den föregående serien slutar, det vill säga 60-talet och sträcker sig in till 90-talets början. Olivia är en äldre och mer självsäker version av drottningen.

Annons
Fr v Olivia Colman och drottning Elizabeth.

Imelda Staunton som drottning Elizabeth II (SÄSONG 5 och 6)

Imelda Stunton, kanske mest känd för sin roll som Dolores Umbridge i Harry Potter-filmerna, spelar drottningen under de två sista säsongerna, som sträcker sig från 1990-talet till det tidiga 2000-talet.

Fr v Imelda Stunton och drottning Elizabeth.

Vanessa Kirby som prinsessan Margaret (SÄSONG 1 och 2)

Drottning Elizabeths yngre syster prinsessan Margaret orsakade en del skandaler i 20-årsåldern. Något som Vanessa Kirby förkroppsligar i säsong 1 och 2 av serien.

Annons
Fr v Vanessa Kirby och prinsessan Margaret.

Helena Bonham Carter som Prinsessan Margaret (SÄSONG 3 och 4)

I den tredje och fjärde säsongen står Helena Bonham Carter för skådespelarinsatsen som prinsessan Margaret. I dessa säsonger porträtteras prinsessan Margarets omskrivna skilsmässa från lord Snowdon.

Fr v Helena Bonham Carter och prinsessan Margaret.

Lesley Manville som Prinsessan Margaret (SÄSONG 5 och 6)

Annons

Från och med den femte säsongen är det Lesley Manville som axlar rollen som prinsessan Margaret. Under 90-talet var prinsessan i dåligt skick med svajande hälsa. År 1998 drabbades hon av en stroke.

Fr v Lesley Manville och prinsessan Margaret.
Se också: 5 saker om Imelda Staunton du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Imelda Staunton du kanske inte visste
Annons

Josh O’Connor Som Prins Charles (SÄSONG 3 och 4)

I seriens första säsonger har prins Charles, numera kung Charles III, ingen avgörande del i serien eftersom han fortfarande är så liten till åren. Men i seriens tredje och fjärde säsong är hans karaktär desto viktigare. Skådespelaren Josh O’Connor porträtterar den unga prinsen när denne träffar hustrun prinsessan Diana.

Fr v Josh O’Connor och prins Charles.
Fr v Josh O’Connor och prins Charles.

Dominic West som Prins Charles (SÄSONG 5 och 6)

I augusti avslöjade Netflix vilken skådis som skulle spela prins Charles i seriens två sista säsonger. I femte säsongen av The Crown får vi se Dominic West agera ut prinsens förhållande med Camilla Parker Bowles.

Annons
Fr v Dominic West och prins Charles.

Matt Smith som Prins Philip (SÄSONG 1 och 2)

Drottning Elizabeths make prins Philip, som gick bort under pandemin, spelades av Matt Smith i de första säsongerna. Matt Smith är i dag starkt förknippad med HBO-serien House of the Dragon.

Fr v Matt Smith och prins Philip.

Tobias Menzies som Prins Philip (SÄSONG 3 och 4)

Tobias Menzies, känd från Outlander, tog över i rollen som prins Philip i säsong tre. Skådespelarinstasen uppmärksammades för att ha varit så nära verkligheten. Vad tycker du?

Annons
Fr v Tobias Menzies och prins Philip.

Jonathan Pryce som prins Philip (SÄSONG 5 och 6)

Jonathan Pryce står för rollen som drottningens älskade make i femte och sjätte säsongen. Säsongerna täcker bland annat årtalet 1992, som drottningen utnämnt “annus horribilis”, vilket är latin och går att översätta till ”det hemska året.” Den kungliga familjen var med om en oansenlig mängd skandaler det året.

Fr v Jonathan Pryce och prins Philip.

Emma Corrin som Prinsessan Diana (SÄSONG 4)

Emma Corrin tog sig an prinsessan Dianas entré i serien. Hon spelade Diana som tonåring och genom 20-årsåldern. Hon var nämligen endast 19 år när hon gifte sig med prins Charles.

Annons
Fr v Emma Corrin och prinsessan Diana.

Elizabeth Debicki som Prinsessan Diana (SÄSONG 5 och 6)

Great Gatsby-skådespelaren Elizabeth Debicki spelar den äldre versionen av Diana, under dennes känslosamma kamp i kölvattnet av skilsmässan från prins Charles.

Fr v Elizabeth Debicki och prinsessan Diana.

Emerald Fennell som Camilla Shand (SÄSONG 3 och 4)

Camilla Shand, senare Parker Bowles, gjorde intåg i seriens tredje säsong. Hon skulle komma att orsaka en sprick mellan Charles och Diana. Skådisen Emerald Fennell stod för den rollinsatsen.

Annons
Fr v Emerald Fennell och Camilla Shand.

Olivia Williams som Camilla Parker Bowles (SÄSONG 5 och 6)

Camilla Parker Bowles, i dag kung Charles III:s drottninggemål, porträtteras av Olivia Williams i seriens sista säsonger. Under 90-talet blir Charles otrohetsaffär med Camilla känd.

Fr v Olivia Williams och Camilla Parker Bowles.

John Lithgow som Winston Churchill (SÄSONG 1 och 2)

Winston Churchill var Storbritanniens premiärminister under några av de år som seriens första säsonger täcker. John Lithgow fick äran att förkroppsliga ikonen.

Annons
Fr v John Lithgow och Winston Churchill.

GILLIAN ANDERSON som MARGARET THATCHER (SÄSONG 3 OCH 4)

Gillian Anderson gjorde en enastående tolkning av premiärministern Margaret Thatcher i seriens tredje och fjärde säsong. Margaret, eller ”The Iron Lady” som hon också kallades, hade ett väldigt distinkt sätt att tala och föra sig på.

Fr v Gillian Anderson och Margaret Thatcher.

Jonny Lee Miller som John Major (SÄSONG 5)

Jonny Lee Miller, känd för rollen som Sherlock i tv-serien Elementary, är den konservativa premiärministern John Major i femte säsongen. Major stod inför utmaningen att vara premiärminister under några av drottning Elizabeths mest kaosartade år privat.

Annons
Fr v Jonny Lee Miller och John Major.

Jared Harris som Kung George VI (säsong 1)

Kungen George VI, som tog över kungatiteln efter att hans äldre bror abdikerat, spelades av Jared Harris. Kungens död återspeglas i seriens första avsnitt.

Fr v Jared Harris och kung Geroge VI.

Victoria Hamilton som Drottningmodern (Säsong 1 och 2)

Drottning Elizabeths mamma, drottningmodern som också bar namnet Elizabeth, spelades av Victoria Hamilton. Hon var en av historiens mest omtyckta kungligheter och blev 101 år gammal.

Annons
Fr v Victoria Hamilton och dorttningmodern, kung George VI hustru.

Matthew Goode Som Antony Armstrong-Jones, 1:a greven av snowdon (säsong 2)

Prinsess Margarets make, som hon senare skiljde sig från, Antony Armstrong-Jones spelas av Matthew Goode i seriens andra säsong. Antony, mer känd som lord Snowdon, var en ökänd kvinnokarl och fotograf med en liberal syn på monogami. Giftermålet med prinsessan ansågs vara en stor skandal.

Fr v Matthew Goode och Antony Armstrong-Jones.

Källa: The Daily Mail, Vogue, Foto: Netflix, TT

Annons
Annons