Det är sant och falskt om drottning Elizabeths liv i The Crown

Elizabeth i The Crown

Har du koll på vad som är sant och falskt om drottning Elizabeths liv i The Crown? Här listar vi händelserna som är fakta och fiktion i den hyllade Netflix-serien!
5 saker du kanske inte visste om ”The crown”
0:59

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om ”The crown”

(0:59)

Slå på ljud

Den 19 september tog världen farväl av drottning Elizabeth II. Begravningen ägde rum i Westminster Abbey där över 2 000 gäster fanns på plats, samtidigt som hundratusentals människor samlades längst kortegevägen genom London och närmare fyra miljarder tv-tittare följde ceremonin på distans.

Under sina 70 år på tronen hann drottning Elizabeth uppleva en hel del och hon har sannerligen gjort avtryck på världen. Något som inspirerat till mängder av populärkulturella berättelser, så som The Crown. Nedan listar vi vad som är fakta och vad som är fiktion i den hyllade Netflix-produktionen!

24 kungliga looks som återskapats i The Crown – resultatet är otroligt (!)

Sanningarna och lögnerna i The Crown

Elizabeth and Philips bröllop: Falskt

I säsong ett av The Crown porträtterades bröllopet mellan Elizabeth II och Philip Mountbatten inte helt korrekt. Bland annat dök inte prins Philips mamma, prinsessan Alice av Battenberg, upp utklädd till nunna. Nej, i verkligheten bar hon faktiskt en sidenklänning.

Besked om pappans död: Sant

Ja, Elizabeth befann sig i Kenya när hennes pappa, George VI, gick bort i lungcancer 1952. Elizabeth och Philip bodde på det berömda Treetops Hotel när nyheten om kungens död nådde dem. Enligt uppgifter ska Philip fått informationen från en reporter och senare under dagen lämnat beskedet till sin fru.

Dianas ”hämndklänning” i The Crown får världen att häpna

Drottningens möte med Michael Fagan: Falskt

I säsong fyra av The Crown får man se hur Michael Fagan bryter sig in i Buckingham Palace och har ett djupgående samtal med drottningen – men nej, det stämmer inte. Fagan bröt sig förvisso in hos drottningen hela två (!) gånger, men någon konversation har aldrig ägt rum. Till The Independent har Michael Fagan sagt att Elizabeth snabbt sprang förbi honom ut ur rummet.

Elizabeth och Philips offentliga bråk: Sant

Alla par bråkar ibland, så även drottning Elizabeth och prins Philip! Under säsong ett får man se när paret befinner sig i Australien och oväntat hamnar i ett rejält gräl som slutar med att drottningen kastar saker efter prins Philip. Det stora bråket inträffade i verkligheten och bevittnades faktiskt av ett filmteam.

Jackie Kennedys besök i Buckingham Palace: Sant och falskt

Förolämpade Jackie Kennedy drottningen på riktigt? Det korta svaret: Typ.

Det är i säsong två av The Crown som kungafamiljen får besök av president John F. Kennedy och hans fru Jackie Kennedy. Och även om Elizabeth och Jackie såg ut att komma överens verka så inte riktigt ha varit fallet… Det finns inte några bevis för att Jackie direkt förolämpade den brittiska monarken men hon ska ha varit kritisk mot både Elizabeth och Buckingham Palace, och bland annat sagt att hon varken var imponerad av slottets inredningen eller drottningens kläder och frisyr.

Artikelinspiration: E News

Foto: TT

De spelar prins William och Kate Middleton i The crown