Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Kungliga kläder som återskapats i The Crown

15 sep, 2021 
AvSara Ericsson
Diana och Charles förlovningsbild samt den återskapade bilden i The Crown säsong 4
Kungliga kläder har alltid fascinerat en hel en värld. I The Crown har några av de mest historiska looksen återskapats med pricksäker och identiskt design. ELLE listar 24 exempel!
Annons
7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är deBrand logo
7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är de

Netflix-serien The Crown sägs vara en av de mest påkostade filmproduktionerna genom tiderna. Inte minst återspeglas det i miljöerna som byggts upp och de rekonstruerade kopiorna av kungligheternas kläder och juveler. Under fyra säsonger har designteamet noga studerat drottning Elizabeth och övriga medlemmar av den brittiska kungafamiljens klädval in i minsta detalj. Där de kungliga valen och dess symbolik är en viktig del av historien som serien refererar till.

De mest ikoniska looksen som återskapats i The Crown

Vi har samlat 24 av de bästa och mest ikoniska kläderna som återskapats i The Crown.

Annons

Förlovningsklänningen

Drottning Elizabeths förlovningsklänning återskapades i The Crown säsong 1

När prinsessan Elizabeth (Claire Foy) väntar på att förlovningen mellan henne och Prins Philip (Matt Smith) ska offentliggöras bär hon en ljusrosa klänning med rosettdetaljer i The Crown. Den är väldigt lik den som bars 1947 då omvärlden fick ta del av den glada nyheten att Englands framtida drottning, då 21 år gammal sagt ja till 26-åriga prins Philip av Grekland. Den ursprungliga klänningen hade en kortare ärm men detaljerna och pärlhalsbandet lyckades de skapa med bravur!

Annons

Bröllopsklänningen

Drottning Elizabeths bröllopsklänning återskapades i The Crown

I The Crown fick till en liknande klänning, nog för att den inte riktigt var lika utsmyckad som drottning Elizabeths. Men broderier, pärlor, paljetter, diamanter och guldtråd fanns med i bilden. När klänningen skulle återskapas till den pampiga bröllopsscenen i The Crown tog det sju veckor att skapa och kostnaden landade på cirka 37 000 dollar… Dock såg Elizabeths diadem helare ut i serien än vad det gjorde i verkligheten. Inte långt innan vigseln tappades nämligen diademet i backen och gick itu, vilket syns om man studerar drottningens diadem på bröllopsbilderna från 1947.

Annons

Drottning Elizabeths kröning

Drottning Elizabeths kröningsceremoni återspeglades i The Crown

Den 6 februari 1952 avled Elizabeths far kung Georg VI. Prinsessan Elizabeth utropades till drottning Elizabeth II och kröntes den 2 juni 1953 i Westminister Abbey. Hennes kröningsceremoni var den första i Storbritannien som visades för allmänheten på tv. Arbetet med att ta fram drottningens klänning pågick i över ett års tid.

När den skulle återskapas i The Crown hade hade produktionsdesignern Martin Childs och kostymdesignern Michele Clapton bara några veckor på sig. I en intervju med Vanity Fair berättade Clapton att det var en enormt stor uppgift att återskapa kläderna. ”Vi hade ett arbetsrum med sex personer som skapade grunderna, sedan ett ytterligare arbetsrum där detaljer adderades som broderade stycken och detaljer”.

Annons

De lyckades dessutom återskapa den mest praktfulla kronan av dem alla, vilket inte kan ha varit helt enkelt. Drottning Elizabeth har själv berättat hur otymplig den är att bära och att hon avskyr att ha den på huvudet. Kanske var det därför en enklare modell skapades till filmatiseringen?

Prickiga klänningen i Kenya

Drottning Elizabeth i en prickig klänning under ett besök i Kenya. Samma klänning återskapades i The Crown

Ett av Elizabeths allra första solouppdrag gick till Kenya 1952, pappa kungen hade insjuknat och prinsessan fick ta hans plats. När Elizabeth anlände till Nairobi bar hon en prickig brun klänning med ett midjeband. I The Crown återskapades en identisk klänning och även en liknande handväska. Under tiden Elizabeth var borta avled kungen och prinsessan fick återvända hem till Storbritannien för att senare krönas till landets drottning.

Annons

Kunglig Galaklänning

Drottning Elizabeth i galaklänning och Claire Foy i en liknande klänning

Under 50-talet bar drottning Elizabeth ofta päls, idag har hon tagit ett beslut att inte göra det. Men här snappade The Crown upp en av drottningens galastasser med glitter och glamour så det blev över. Här återskapade de en riktigt bra kopia av drottningens gala-look från 1954. Och även ett av drottningens favoritdiadem: Vladimir Tiara, dock var smaragderna utbytta mot pärlor.

Guldiga klänningen vid jultalet

Drottning Elizabeths jultal 1957 och en liknande klänning i The Crown

Drottning Elizabeths första jultal sändes 1957 vilket dramatiserades i The Crown säsong 2. De lyckats återskapa drottningens guldfärgade klänning med en knut framtill likt originalet.

Annons

Prinsessan Margarets brudklänning

Prinsessan Margarets brudklänning och en kopia i The Crown

På endast en vecka återskapade kostymdesignern Jane Petrie prinsessan Margarets brudklänning inför inspelningen. I säsong 2 får vi följa bröllopet mellan drottning Elizabeths lillasyster och Antony Armstrong-Jones 1960.

Drottning Elizabeths blåa dress

Drottning Elizabeth vid Margrets bröllop och en liknande klänning i The Crown

Självklart närvarade storasyster Elizabeth vid Margarets bröllop. Hon bar en duvblå spetstopp och taften kjol med tillhörande jacka. Accessoarerna utgjordes av en matchade hatt med flor och blommor, ett tvåradigt pärlhalsband, handskar och Queen Mary's Lover's Knot brosch. Claire Foy bar upp den identiska outfiten där inga detaljer missats.

Annons

Presidentbesök på Buckingham Palace

John F Kennedy och Jackie på besök på Buckingham Palace

John F. Kennedy och makan Jackie Kannedy besökte drottning Elizabeth och prins Philip på Buckingham Palace 1961. Drottningens tyllklänning med svarta detaljer, diamanter och handskar återskapades. Likaså de gnistrande smyckena i safir. Däremot återskapade de inte Jackies outfit lika bra..

Dansen med presidenten

Drottning Elizabeth dansar med Kwame Nkrumah

När drottningen svängde om i en dans med Ghanas president Kwame Nkrumah 1961 bar hon en ärmlös satinklänning med en tvåtonad cape. Klänningen återskapades i varje söm dock skippade Claire att dansa med den klumpiga väskan, som drottning Elizabeth valde att göra.

Annons

Drottningmoderns gula hatt

Drottningmodern i en gul hatt som återskapades i The Crown

I säsong 3 får vi ta del av scenen när prins Charles utnämns till prins av Wales och earl av Chester 1969. På plats var även hans mormor drottningmodern och hon valde att bära en spexig och odiskret hatt. En detalj som plockades upp i serien.

Elizabeths hjälmhatt

Drottning Elizabeth i hjälmhatten som återskapades i The Crown

Än idag pratas det om hattvalet drottning Elizabeth gjorde i samband med Charles utnämning till prins av Wales. En hjälmliknande gul skapelse med pärlor som matchades med en gul jacka.

Annons

Balmoral-tröjan

Diana i Balmoral-tröjan som återskapades i The Crown

I säsong 4 kliver Diana (Emma Corrin) in I bilden och många av hennes ikoniska looks återskapades. Vid en fotografering vid slottet Balmoral bar hon en färgglad stickad tröja som snabbt blev populär världen över. Kopior skapades då överallt kallades "Balmoral sweater". Det var inte helt otippad att den togs med i The Crown som ett av Dianas nyckelplagg.

Dianas förlovningskläder

Dianas förlovningskläder återskapades i The Crown

Den 24 februari offentliggjordes prins Charles och Dianas förlovning. Dagen till ära hade Diana införskaffat sig en ny outfit som hon köpte på Harrods i London. Den blåa kostymen, vita blusen med duvmotiv och förlovningsringen återskapades på ett identiskt sätt. Inte heller missade de att ta med Charles kalla ord under presskonferensen. När en journalist frågade paret om de var kära i varandra, svarade Charles "whatever love means".

Annons

Dianas bröllopsklänning

Dianas bröllopsklänning återskapades i The Crown

Fyra månader efter förlovningen stod Diana brud i Sankt Paulskatedralen i London. I en 80-talsbakelse till klänning med över 10 000 broderade pärlor och ett 7,6 meter långt släp. I The Crown säsong 4 får vi endast se en kort scen från bröllopet, men vi hinner skymta den återskapade klänningen som inte är olik originalet.

Prinsessan Margarets klänning

Prinsessan Margaret vid prins Charles och Dianas bröllop. Samma klänning återskapades i The Crown.

Vid Diana och Charles bröllop var självklart brudgummens moster bjuden. Prinsessan Margaret bar en ljusrosa klänning med dekorativt liv och en flätad hatt. I The Crown ser vi Helena Bonham Carter spela Margaret och hon bär en mycket lik outfit.

Annons

Dianas polka-klänning

Dianas polka-klänning återskapades i The Crown

I December 1982 närvarade Diana vid premiären av Bondfilmen For Your Eyes Only. Hon gjorde entré till Kungliga operan iförd en rödprickig klänning som kommit att kallas ”polka-klänningen”. Den återskapades i The Crown säsong 4, men bärs istället under en av scenerna som utspelar sig under Diana och Charles besök i Australien.

Paraduniform

Drottning Elizabeth till häst vilket återskapades i The Crown

Drottning Elizabeth fyller år den 21 april men firas varje år med en födelsedagsparad i juni. Fram till 1986 deltog drottningen i paraden till häst och bar då alltid militäruniform. Olivia Colman som spelar drottningen i säsong 4 lyckades fånga så väl ridstil som outfit.

Annons

Vita klänningen vid Ayers Rock

Diana och Charles besök vid Ayers Rock återskapades i The Crown.

Prins Charles och Dianas första representationsresa gick till Australien och Nya Zeeland 1983. Här besöker de Ayers Rock. The Crown fångade både Diana och Charles lediga stil framför berget.

80-talskragen

Diana med prins William i Australien. Samt scenen från tidpunkten i The Crown.

Under resan vägrade Diana att lämna sonen William hemma. Istället tog hon med honom, vilket var häpnadsväckande i den kungliga världen på 80-talet. Här fotograferades de tillsammans, en scen som även visas i säsong 4. Den gröna klänningen med vita prickar och en stor vit krage återskapades i serien.

Annons

Ikoniska klänningen

Diana i en rosa klänning i Australien. Scen i The Crown med liknande klänning.

Det fanns inga gränser för Dianas popularitet under parets besök I Australien. Bland folkmassorna skymtades hon i en rosa klänning och matchande hatt. Samma scen utspelar sig i säsong 4 där Dianas kläder återskapats på ett identiskt sätt.

Diana och Charles dans

Diana och Charles dansar i Australien. Scenen återskapades i The Crown.

Kostymdesignerna gjorde ett bra jobb när de återskapade Dianas blågröna klänning och silverskärp. Under besöket i Australien bjöd prins Charles upp till dans vilket även sker i säsong 4 av The Crown.

Annons

Rosettbältet

Prinsessan Diana i en turkos dress som återskapades i The Crwon

Under stora delar av säsong 4 får vi följa prins Charles och Dianas resa till Australien. En annan ikonisk outfit som återskapats är det blåa setet med rosettbälte i midjan.

Dianas gula dress

Diana i en gul dress som återskapats i The Crown

Den gula jackan med matchande kjol bar Diana på Nya Zealand 1983. I The Crown har en variant av kläderna återskapats, men istället bär Diana (Emma Corrin) kläderna vid mötet med ärkefienden Camilla Parker Bowles.

Foto: TT, The Crown/Netflix

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons