Elizabeth Debicki i Dianas ”hämndklänning” i The Crown

Diana i hämndklänningen

Inspelningarna av den femte säsongen av The Crown är i full gång och nu släpps nya bilder på Elizabeth Debicki som Diana i en av hennes mest ikoniska looks någonsin: den berömda hämndklänningen. Bilder som får en hel värld att häpna av hur lika de är – och se fram emot avsnittet.
08 november, 2021
7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är de
1:49

Efter reklamen: 7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är de

(1:49)

Slå på ljud

Under de fyra säsonger som vi fått följa den brittiska kungafamiljen i vad som Netflix kallar en ”fiktiv historia”, har vi sett en lång rad historiska outfits återskapade, och fler lär det bli. Men få har skapat så starka reaktioner som just den här.

Historien bakom Dianas hämndklänning

Klänningen, ett svart kort tight fodral från Christina Stambolian, bar Diana vid en Vanity Fair-tillställning i London 1994, samma dag som prins Charles i en tv-intervju erkände sin otrohet med Camilla Parker Bowles.

Vissa hade kanske valt att hålla sig inne och undvika kamerorna en sådan kväll. Men inte Diana. Hon visste att alla skulle titta på henne och klänningen blev ett sätt att kommunicera – utan ord.

Dianas klänning – eller snarare statement – skapade fler rubriker än prinsens erkännande.

”Medial krigsföring”

Det sägs att Diana haft klänningen i garderoben i några år, men ansett den för vågad och valt att inte bära den. Men när nyheten om Charles intervju nådde henne, beslutade hon sig i sista minuten för att ikväll var det dags. Att bära klänningen sågs inte bara som Dianas sätt att skicka ett meddelande till sitt ex, utan också som ett uppror mot den kungliga familjens stilprotokoll. Klänningen fick snabbt namnet ”The Revenge Dress” och har kallats för ”medial krigsföring”.

Enligt den brittiska modejournalisten Alex Longmore markerade klänningen att britterna ”för första gången introducerades till den nya Diana, den som inte behövde kungafamiljen, särskilt prins Charles. I den klänningen osade hon självförtroende, lycka och självständighet.”

Tre år senare lade Diana ut den berömda hämndklänningen på auktion. Det svarta fodralet såldes för 51 000 pund och intäkterna gick till cancer- och AIDS-fokuserade välgörenhetsorganisationer.

Hämndklänningen i The Crown

Världen väntar spänt på att få se exakt vilka delar av dramat kring Charles och Diana som faktiskt kommer att gestaltas i The Crown. I nya bilder från inspelningarna får vi alltså se scener från just kvällen då Diana bar hämndklänningen – och visst är det skrämmande likt?

The Crown har inte bara återskapat klänningen, utan hela looken, med tillhörande draperad chiffong samt chokern av pärlor, diamant och safir. Hon har även klarröda naglar, en annan detalj som det sägs att Diana tidigare aldrig valt.

I säsong fyra gestaltades Diana av Emma Corrin. I november 2021 är det också premiär för filmen Spencer, där rollen som Diana spelas av Kristen Stewart.

Säsong fem av The Crown beräknas ha premiär i november 2022.

Inspirerat av: Svensk Dam, Vogue

Foto: Netflix/Instagram/TT