Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Premiär för Poor Things! Förundras över Emma Stone – och filmens slående looks.

26 jan, 2024 
AvRebecca Jardsdotter
Årets första storfilm har nått bioduken! Den extravaganta, underliga och omtalade Poor Things med Emma Stone i huvudrollen verkar inte göra någon besviken – särskilt inte den modeintresserade.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Stilresa: Florence PughBrand logo
Stilresa: Florence Pugh

Hämta ut biljetten, be om största möjliga popcornkartong och sjunk ner i det plyschbeklädda sätet! Filmåret 2024 börjar nämligen nu, och gör så med buller och bång.

På bioduken hittas just nu Guldpalmsvinnande Fritt Fall, dansksvenska Stockholm Bloodbath och – äntligen – Yorgos Lanthimos och Emma Stones omsusade (!) Poor Things.

I filmen följer vi Emma Stone som den ständigt insupande och viljestarkt utforskande Bella Baxter, som när vi möter henne nyligen återuppväckts från det döda av Dr. Goodwin Baxter (spelad av Willem Dafoe). Eftersom hon ses som ett experiment hålls Bella instängd i det gotiska huset av sin skapare, till en början omedveten om vad som faktiskt finns utanför. Men när hon snart växer ur sin hemmiljö har förändringen satts i rullning – och kvinnan som initialt är fast i ett barnlikt sätt att lära sig om livet och planeten från grunden står öga mot öga med en sprillans ny omvärld. Nu påbörjas Bellas resa att finna sig själv – genom sexualitet, utbildning och de lärdomar och idéer hon får tag i genom människorna hon möter.

Annons

”Att ha en mentalitet som inte är upplärd på något sätt… Det är väldigt inspirerande”, har Emma Stone sagt om sin karaktär Bella Baxter.

EN GARDEROB I FÖRÄNDRING

Filmens berättelse härstammar från boken med samma titel, skriven av Alasdair Gray, som utkom i början av 1990. Historien i sig utspelar sig däremot under sent 1800-tal. Men den här Frankenstein-vibbade historien går långt ifrån det fula, smutsiga och mörka så starkt kopplat till Mary Shelleys berättelse. Istället möter vi en fascinerande färgpalett, voluminösa volanger och expansiva axlar på Bellas väg mot frihet – en moden och extravagant version av 1800-talets viktorianska mode, minst sagt värd att uppleva på vita duken. På samma sätt som Bella Baxter utvecklas, gör hennes garderob detsamma.

Annons

Kvinnan bakom Bellas klädval är kostymören Holly Waddington.

”Jag ville att hon nästan skulle kännas som en femåring som klär ut sig i sin mammas kläder”, berättar Waddington för amerikanska Elle. Resan för att nå målet med filmens kostym var lång, menar hon, men det hon insåg snabbt var hur just texturer, färger och material skulle vara en central del för att beskriva Bellas utveckling. Waddington berättar om det för Refinery 29: ”Jag använde mig av viktorianska former och hittade andra sätt att inkludera rika texturer, som enligt mig behövde kännas djuriska, bångstyriga och organiska.”

Annons

För att behålla just det syns exempelvis inte en enda korsett i Bellas garderob, vilket ju annars var en viktig del av den flådiga sena 1800-talsstilen.

FRÅN SKRÄDDARSYTT TILL SCHIAPARELLI

Den större delen av Bellas garderob är framtagen av kostymteamet själva. Däremot dyker det också upp modehistoriska accessoarer: ett par vita boots från André Courrèges space age-era (kombinerat med gula mjuka shorts, en kråsrik vit blus och en babyblå, skimrande kavaj med uppuffade axlar) och en och annan detalj från 30-talets Schiaparelli.

Annons

”Holly är otroligt briljant”, menar Stone. Skådespelarens egen favoritlook sägs vara den vita bröllopslooken, där Waddington använt en så traditionell accessoar som slöjan, men knutit den på ett modernt Bella Baxter-vis. Klänningen i sig behöver ingen vidare beskrivning – mer än att en fysiskt tappar hakan vid dess åsyn.

Annons

PÅ BIO NU

Spana in fler av looksen nedan – och inse att ditt nästa biobesök förmodligen är i antågande.

Annons

SE TRAILERN HÄR

Foto: Searchlight Pictures / TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons