Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

7 modedokumentärer du inte vill missa

29 nov, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
Fotografer, illustratörer, journalister, designers… Modebranschen har ständigt varit en plats för kreativa själar och spännande individer. Bättra på ditt kunnande om modehistorien och kom ikoniska namn närmare genom sju välproducerade dokumentärer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Carrie Bradshaws mest ikoniska looksBrand logo
Carrie Bradshaws mest ikoniska looks

Att bära mode är en sak. Att känna till dess historia, och personerna bakom plaggen, är en annan. Låt klassikern Djävulen bär Prada och nästa avsnitt av Sex and the City stanna kvar i din watchlist och få istället en inblick i några av de verkliga ikoner som genom historien fört modet framåt, och vars influenser fortsätter att sätta sina spår.

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel (2011)

Modejournalisten och -redaktören Diana Vreeland arbetade för Harper’s Bazaar från 1936 till 1962 och därefter som chefredaktör på Vogue. Dokumentären ger ett intimt porträtt av den älskade och respekterade journalisten vars påverkan på mode, och starka personliga stil, är minst sagt oförneklig.

Annons
Diana Vreeland på middag i guldkrage.
Diana Vreeland på fest i Paris 1982.

Maija Isola – Marimekkos stjärndesigner (2023)

Hennes orädda design var avgörande för att skapa Marimekkos färgstarka universum och framgång världen över – men vem var egentligen Maija Isola? Här berättas historien om ett unikt kvinnoöde och ett livslångt konstnärskap som formades av den värld hon upplevde på ständigt resande fot.

Konstnären Maija Isola.
Maija Isloas liv präglades av konsten.

See Know Evil (2018)

See Know Evil är den hjärtskärande dokumentären om Davide Sorrentis liv – en produktiv, ung fotograf som definierade 90-talets ”heroin chic”-estetik med sina mjuka lo-fi-bilder. Med intervjuer från Mario Sorrenti, Jaime King, Cindy Crawford, Milla Jovovich och Courtney Love, fördjupar filmen det arv han lämnade efter sig, trots sin korta tid på jorden.

Annons
Får en inblick i Davide Sorrentis korta, men inflytelserika, liv.

Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco (2017)

”Until he came along, every fashion drawing was just like a very stiff couture model”, sägs det om modeillustratören Antonio Lopez. Under 70-talets New York dividerade han sin tid mellan ritblock och pennor och ikoner som Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Andy Warhol och Grace Jones.

Grace Jones och Antonio Lopez.
Kastas tillbaka till 70-talets New York i dokumentären om Antonio Lopez.

Iris (2014)

Med 102 år i bagaget fortsätter Iris Apfel att bära upp sin titel som modeikon. I dokumentären från 2014 presenteras hennes färgfyllda New York-liv genom stark stil, autenticitet och risktagande.

Annons
Radarparet Carl & Iris Apfel.

Modehuset Cardin (2020)

Följ med in bakom kulisserna hos modehuset Cardin och lär känna dess grundare, Pierre Cardin, genom hans nytänkande design och okonventionella parisiska liv.

Modevisning à la Pierre Cardin.

Bill Cunningham: New York (2010)

När alla fixerade sina ögon på runway, spanade Bill Cunningham på gatorna strax utanför. Genom sitt liv bakom linsen dokumenterade han det mode som pågick på gatorna i New York och blev på så sätt utnämnd till den första streetstylefotografen. Själv hade han en konstant återkommande look: en fransk arbetsjacka, en Nikonkamera och en Schwinncykel.

Fotografen i sin signaturlook: den franska arbetsjackan.

Foto: TT, SVT

Annons