Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

ELLE möter stjärnskottet Nimo Ahmed Ali

28 nov, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
ELLE möter stjärnskottet Nimo Ahmed Ali
Från mystiska mail och skuggboxning till en första huvudroll. Som ung och talangfull MMA-fighter och ensamstående mamma gör Nimo Ahmed Ali strålande debut på vita duken.
Annons
7 sevärda filmer från 2000-taletBrand logo
7 sevärda filmer från 2000-talet

En helt vanlig dag får Nimo Ahmed Ali ett helt ovanligt mail. Det börjar med ett rimligt ”Hej!” följt av några artighetsfraser. Sedan skriver avsändarna att de jobbar med filmproduktion. Att de söker en kvinna med somaliskt ursprung. Någon som är bekant med MMA eller boxning. Att de är på jakt efter sin huvudrollsinnehavare – och undrar om Nimo kanske är den Amina de söker.

15 år före det där mailet skapar Nimo en profil på en sajt för statister. Eftersom hon dansat hela livet och som 17-åring ägnar all sin tid åt att koreografera, skriver hon in sina uppgifter med drömmen om att få dansa på vita duken. Det är på den där statistsajten som filmteamet hittar henne. Profilen finns, till Nimos förvåning, tydligen fortfarande kvar. Mobilnumret är ur funktion sedan länge, men på mailen når de fram. Nimo berättar att hon, tack och lov, haft samma mailadress sedan tredje klass.

Annons

Nästa steg för Nimo är att inse att hon 1. Aldrig skådespelat och 2. Aldrig utövat kampsport. Men hon plockar upp telefonen, samlar allt sitt mod, och ringer upp det ovanliga mailets avsändare.

När Nimo fick sin första huvudroll hade hon aldrig skådespelat eller utövat kampsport
BEATA HOLMGREN

– Jag var livrädd! Men ville chansa. Det kändes som en once in a lifetime-grej. Jag hade aldrig varit i filmvärlden, så en del av mig tänkte att mailet var från någon som tänkte kidnappa mig, säger Nimo och skrattar.

Under samtalet får hon beskedet att kunskap inom kampsport är ett krav. Det är helt enkelt inte lönt för Nimo att ens provfilma. De säger hejdå och lägger på.

– Av ren envishet ringde jag tillbaka. Sade att jag är snabblärd, att jag inte skulle göra dem besvikna, att de borde ge mig en chans.

Annons

En lång process av läsningar, presentationer och mobilfilmer där hon skuggboxas från olika vinklar börjar. Hon ger allt hon har. Sista steget blir att provspela mot filmens regissör, Ahmed Abdullahi. Nu står valet mellan Nimo och en annan skådespelare. Tre veckor senare, en varm sommardag när Nimo är och badar med sin dotter, ringer telefonen.

– Jag tänker direkt att det är kört, att jag inte kommer få rollen, samtidigt som jag är stolt över att ha tagit mig ända dit. Men … så säger de att jag har fått rollen.

Hur gick tankarna?!

– Jag blev helt ställd. Det kändes världsfrånvänt. Jag har liksom aldrig … gått på någon teaterskola. Jag var barnet som hatade skolfotot och som inte ville något hellre än att de skulle klicka på knappen så att jag skulle kunna springa därifrån, och nu skulle jag stå framför en kamera.

Gulp.

– Exakt.

Förberedelserna för att anta rollen startar direkt. Filmen Amina handlar om just Amina, en ung, ensamstående mamma och talangfull MMA-fighter, som slåss för att hitta tillbaka till sin passion efter småbarnsåren. När Amina får möjligheten att träna med en av de bästa coacherna får hon allt svårare att klara de förväntningar som ställs på henne. Ska hon vara en lyckad fighter eller den mamma som hon förväntas vara?

Annons

– Amina är mamma, som jag, men på ett helt annat sätt. Hon vill vara bra för alla, även för sig själv, och då är det lätt att göra någon besviken. Även fast man inte vill. Att sätta sig in i en annan människas liv, på ett så starkt känslomässigt plan, var otroligt intressant.

Förutom att öva manus kastas Nimo in i MMA-världen. Hon får en PT för att lära sig sporten där slag och sparkar leder vägen till målet, i bästa fall en knockout. Slagsmål är dock inte något helt nytt för Nimo, efter uppväxten i en småstad på 90- och 00-talet.

– Det fanns mycket rasism där jag växte upp, både från yngre och äldre. Man fick försvara sig själv. På så sätt har jag aldrig varit rädd för att slåss. Jag var äldst av mina syskon, kände att jag behövde visa att sakerna som sades och gjordes inte var okej.

Men att slåss var inget nytt för Nimo, hon växte upp i en småstad med mycket rasism och hon vet hur hon ska försvara sig
BEATA HOLMGREN

Att plocka fram det på nytt, i ny kontext – hur var det?

– Slagen gav endorfiner i stället för hat. Det var som att vinna tillbaka något.

Annons

Amina hade nyss biopremiär i Sverige. Äntligen, känner Nimo.

– När filmen hade premiär i Marocko fick vi ett väldigt positivt bemötande. Jag var inte beredd på det. Publiken började applådera mitt i filmen, man såg att de kunde relatera till berättelsen. Jag hoppas den svenska publiken kan få uppleva något liknande.

Skapandet av Amina måste ha varit en omvälvande process. Vad har du lärt dig?

– Att jag vågar ta stora kliv.

Vad ger den insikten dig?

– Jag hoppas att min dotter kommer kunna se och förstå Amina, när hon blir äldre, och se att hennes mamma vågade. Att hon kan göra detsamma.

Att få ta klivet in i filmbranschen med sin första roll – tillika huvudroll – har gett Nimo blodad tand. Skådespeleriet är något hon hoppas få fortsätta med. Exakt var och hur får tiden utvisa.

– Jag vill testa och köra. Vi får se vad framtiden ger.

FAKTA
Namn: Nimo Ahmed Ali.
Ålder: 32 år.
Aktuell: Spelar huvudrollen i filmen Amina.
Bor: I Norrköping.
Familj: 6-årig dotter.

Foto: Beata Holmgren/Studio Femme

Annons