Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

5 lyssningstips – för ett klokare 2024

10 jan, 2024 
AvRebecca Jardsdotter
Ett nytt år mår bra av nya inspirationskällor – likaså i ljudform.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Stilresa: Hunter SchaferBrand logo
Stilresa: Hunter Schafer

Vad lyssnar du helst på?

Kanske favoritlåten, eller favoritlistan, eller den där favoritinfluencern som snackar om veckan som varit och veckan som komma skall. Det är minst sagt enkelt att stanna kvar i gamla hjulspår när det kommer till lyssning – och visst – det är skönt att ha det hemtrevligt och bekvämt i öronen när världen runtomkring kan te sig hur som helst.

Men kan det vara så att det faktiskt ligger något i det där omtvistat töntiga New year, New you? Kanske är en uppvaknande insikt vid diskhon eller ett nedtystat fniss på bussen det som sparkar igång årsskiftet på riktigt?

Annons

Att testa går ju alltid. Och lyssningstipsen nedan är, minst sagt, a good way to start.

Wiser than me

Julia Louis-Dreyfus kom till en insikt: hon saknade äldre kvinnor. Hon saknade möjligheten att få höra deras berättelser, kunna ta lärdom av deras erfarenheter och få insupa en bit av den visdom de plockat på sig under livets gång. Genom en önskan att en sådan plats faktiskt borde existera slog hon själv slag i saken – och Wiser than me var född.

I podcasten, som just nu har en befintlig säsong men också en ny i antågande, samtalar Julia Louis-Dreyfus ärligt och avslappnat med kvinnor som Jane Fonda, Amy Tan och Fran Lebowitz för att fundera kring hur en lever ett rikare, mer meningsfullt, liv.

Annons

Modern Love

Varje vecka, under flera år, har New York Times-läsare fått ta del av berättelser om kärlek, relationer och känslor i kolumnen Modern Love. Efter att ha varit ett stadigt och älskat inslag i papperstidningen har kolumnen vuxit vidare till en podcast, där de stundtals igenkännbara, stundtals förbluffande, berättelserna får möjlighet att delas med ännu fler. Med avsnittstitlar som Married to a Deal Breaker, The Subway Crush who Crushed Me och Was it me or Our Astrology? ger de 20 minuter långa Modern Love-avsnitten lika stor dos av lärdom, skratt och tårar.

Annons

Ljudböcker och radionoveller hos SR

Har du koll på att Sveriges Radio har en drös av ljudböcker och radionoveller att lyssna på, helt gratis, i sin SR-app?

Ta del av exempelvis Senseis portfölj av Hiromi Kawakami, Stargate: en julberättelse av Ingvild H Rishøi eller radionoveller från Elle-bloggaren Sandra Beijer, artisten Sofia Jannok och Augustprisvinnaren Ia Genberg. Eller… något helt annat! Allt hittas under det hyfsat långa namnet Ljudböcker från Radioföljetongen & Radionovellen i SR Play-appen.

Annons

Stil

Et annat fynd i SR-appen, om en inte har möjlighet att lyssna till P1 varje fredagsförmiddag vid 10.03, är Stil. Med sina starka 17 år i bagaget fortsätter redaktionen att gräva djupt i det ytliga med teman som sträcker sig från trappor och King Kong till Barbra Streisand och snälla killar – med ett lärande modeöga som centrum för sin nyfikenhet. Här blir en aldrig besviken.

Super Soul

”Awaken, discover and connect to the deeper meaning of the world around you”. Det må låta som ett pretentiöst nyårslöfte, men det är också precis vad en kan förvänta sig av Oprah Winfreys podcast Super Soul. Med inflytelserika gäster och genomtänkta bokcirklar är det här ett extra lyssningstips för den som vill arbeta med sitt inre eller kicka igång ett spirituellt tänkande. Avsnitten är minst sagt många (495 and counting). Valet är ditt!

Foto: Coperni/Instagram, TT.

Annons