Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Kläderna och inredningen – 8 frågor du har om Kärlek och anarki

13 nov, 2020 
Frågor och svar om Kärlek och anarki
Var bor karaktären Sofie, var kommer hennes mörkblå kappa från och var ligger egentligen Lund & Lagerstedt? Vi svarar på dina frågor om Netflix-serien Kärlek och anarki.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 fakta om serien Kärlek & AnarkiBrand logo
5 fakta om serien Kärlek & Anarki

Netflix svenskt serie Kärlek och anarki är en het snackis just nu och om du också precis streckkollat klart på första säsongen har det säkert dykt upp en massa frågor som du verkligen vill ha svar på. Men lugn, bara lugn. Vi på ELLE har självklart ställt oss samma frågor – och lyckligtvis har vi även svaren. Varsågod!

ELLE svarar på dina frågor om Kärlek och anarki:

1. Var kommer Sofies mörkblå kappa från?

Sofies mörkblå kappa är Filippa K

Sofies klädstil är oklanderlig och det mesta hon bär är märken. Just den långa mörkblå kappan skapar extra mycket ha-begär och vi kan glatt meddela att modellen heter Alexa och kommer från Filippa K.

Annons
Filippa K Alexa coat

Och det bästa av allt? Den finns att köpa den här säsongen – här (reklamlänk)!

2. Var kommer Sofies väska från?

Sofies väska kommer från Byredo

Det är inte bara kappan som skapar ha-begär. Även hennes jobbväska har fått många att göra en double take. Praktisk, snygg och tidlös! Väskan kommer från Byredo och modellen heter Eazy bag.

Annons
Eazy bag, Byredo

ELLE fick ett snack med seriens skapare Lisa Langseth, som berättar om tanken bakom Sofies hyllade stil.

– Sofie är en kvinna som jobbar på att hålla ihop sin perfekta fasad, hon klär sig helt ”rätt” på alla sätt. Vi ville också att det skulle finnas en stark igenkänning i hennes klädstil, hon klär sig helt enkelt så som den här typen av kvinnor gör: snyggt och dyrt. Sofie är modemedveten men skulle samtidigt inte ta på sig något alltför vågat, hon håller sig hela tiden innanför vad som är normen.

Annons

Hon fortsätter:

– Denise Östholm är seriens kostymör och hon har en helt unik tonträff för karaktärsarbete. Alla kläder i serien är till för att förstärka karaktärerna personlighet.

3. Var bor Sofie och hennes familj?

Ja, visst vill man – eh förlåt, en – bo som Sofie. Helst i samma fina, rymliga och stilfullt inredda flervåningshus i innerstaden.

– Vår scenograf Karin Myrenberg Faber letade länge efter att hitta den rätta lägenheten till Sofie och Johans hem. Sen har hon ju dressat hemmet för att ytterliga lyfta fram Sofie och Johans modemedvetet ängsliga stil, berättar Lisa Langseth.

Efter några efterforskningar är vi på ELLE övertygade om att lägenheten – eller townhouset som det egentligen är – är det hem i Lärkstaden på Östermalm som i våras blev vida omskrivet när det låg ute till försäljning för 150 miljoner kronor. Townhouset består av sex våningar, är på 820 kvadratmeter – och har en trädgård.

Annons

Lisa Langseth förklarar tanken bakom inredningen och stilen hemma hos Sofie:

– Sofie och Johan har ju bra med pengar och de har lagt en hel del pengar i att få ett så perfekt hem som möjligt. Samtidigt är deras hem ganska anonymt, då de har förintat sin egen personlighet och fyllt på med saker som är ”rätt”. Det finns en stark rädsla för att vara ”fel" hos Johan, vilket också syns i hur de har det hemma. Det var viktigt att Sofies hem hade den här perfekta ytan för att hon skulle få fallhöjd, i slutet av serien så bryr hon sig om helt andra, viktigare saker i livet.

4. Var kommer taklampan från i entrén hemma hos Sofie?

Zeppelin-lampa, Flos

Den mäktiga taklampan är en Zeppelin-lampa, designad av Marcel Wander och tillverkad för italienska Flos. Du kan läsa mer om den här (reklamlänk).

Annons
Flos, Zeppelin

5. Var kommer den blommiga tapeten från hemma hos Sofie?

Morris-tapet hemma hos Sofie i Kärlek och anarki

Den blommiga tapeten är klassikern Pimpernel från William Morris.

Annons

6. Var ligger företaget Lund & Lagerstedt?

Lund & Lagerstedt

Bokförlaget Sofie är konsult för ser ut att ligga i Kungsträdgården, men Lisa Langseth berättar hur det egentligen ligger till:

– Förlagskontoret och Max hem är båda studiobyggen för att vi skulle få exakt den miljö vi behövde både visuellt och produktionstekniskt.

Lund & Lagerstedt Kungsträdgården

7. Baserat på Sofies klädstil, bostad och inredning verkar det som att karaktären Sofie har mycket pengar, hur kommer det sig?

Som Lisa Langseth berättat så har karaktären Sofie och maken Johan mycket pengar. Sofie jobbar som konsult på egen firma och verkar ha jobbat sig uppåt under många år, medan Johan jobbar med reklamfilm och var stor back in the days.

Annons

8. Vilket spa är Sofie, hennes man och deras vänner på i det sista avsnittet?

Spa-scenen i Kärlek och Anarki, från Scandic Anglais.

När Sofie, Johan och vännerna har en avslappnad spa-dag får Sofie till sist nog, väser och lämnar det förvånade sällskapet i poolen. I bara badrock och tofflor knallar hon sedan genom stan och in till jobbet.

Spa:et i fråga ligger i hotellet Scandic Anglais, på Humlegårdsgatan 23 i Stockholm. Och gällande promenaden genom stan så är det ett rimligt avstånd som, enligt Google maps tar cirka 12 minuter.

Annons
Sofie lämnade Scandic Anglais spa i bara rock och tofflor i Kärlek och Anarki.

Foto: Netflix

LÄS MER:

Vem är Björn Mosten? Allt om Kärlek och anarki-skådisen

5 scener vi älskar från Kärlek & anarki

Blir det en säsong 2 av Kärlek och anarki på Netflix? Allt vi vet!

Annons