Emily in Paris – klyschorna som inte stämmer (och de som gör det)

Emily i Paris

Emily in Paris intog Netflix topplista omedelbart efter premiären. Många älskar den glammiga och drömmiga setupen och lättsmälta handlingen. Men – serien har också fått en hel del kritik för alla fördomar den levererar om fransk kultur. Vi tar en titt på vilka som stämmer och vilka som inte gör det.
14 oktober, 2020
Därför pratar alla om Emily in Paris
Slå på ljud

Netflix nya storsatsning Emily in Paris har marknadsförts som en nutida version av Sex and the City, vilket inte är särskilt konstigt – likheterna är många och det är både samma producent OCH stylist bakom de två serierna; Darren Star och Patricia Fields.

Det här handlar Emily in Paris om

Serien plockar onekligen många lätta poäng: Emily är en ung amerikanska som flyttar till Paris för att leva livet och göra karriär i pr-branschen. Där lever hon många unga kvinnors drömliv: i chica kläder gör hon en spännande karriär och tillbringar kvällarna på glammiga tillställningar – allt mot en bakgrund av drömmiga Paris-vyer.

Och det är just den klyschiga bild som serien levererar av Frankrike i allmänhet och Paris i synnerhet som den fått mest kritik för (att den är orealistiskt drömmig ingår liksom i konceptet). För serien är ett fullkomligt frosseri i baskrar, croissanter, otrevliga servitörer och älskarinnor. Och detta är bara några av alla floskler serien radar upp.

I Frankrike kallas serien ”ridicule”. Trots detta erkänner många att de ändå inte kan låta bli att titta. Tidningen Le Monde lanserar till och med ett nytt uttryck i samband med sin recension: hat-tittning.

Låt oss ta en titt på alla påstådda klyschor – vilka är just klyschor, och vilka stämmer faktiskt?

8 klyschor i Emily in Paris som inte stämmer

Emilys lägenhet

Realistisk sett borde Emily som ung och medelavlönad bo i ett litet kyffe norr om Seine. Att hon skulle ha råd med (eller få tag på?) en lägenhet i de kvarter hon bor i nu, nära designbutiker, museum och ikoniska sevärdheter är inte särskilt realistiskt. Och när vi ändå pratar om lägenheten – den benämns i serien som en chambre de bonne, vilken är en minimal, ganska oglammig studiolägenhet i de gamla arbetarkvarteren – inte sällan med toalett i korridoren. Emilys lägenhet med flera fönster och ett fullutrustat kök är INTE en chambre de bonne.

Baskrarna

Basker är en klyscha om något. INGEN bär basker i Frankrike (utom möjligen turisterna).

Emily åker aldrig tunnelbana

Den Parisiska metron är både fräsch, bekväm och välfungerande (jämfört med andra tunnelbanor alltså) och används av människor i alla samhällsklasser (alltså även av nyinflyttade, medelklass-amerikanskor).

Mansbilden

Männen i serien porträtteras som fullkomliga sexgalningar som visar alla kvinnor sin uppskattning i tid och otid – oavsett om de redan har en flickvän eller fru. Liiite överdrivet.

Kvinnobilden

I princip alla lite äldre franska kvinnor framställs som elaka, avundsjuka, anti-feministiska, kedjerökande surtanter.

Den bristande jobbmoralen

Fransmän har förvisso ett bättre socialt skyddsnät än exempelvis amerikaner och är nog lite bättre på att sätta guldkant på tillvaron än oss svenskar, vilket möjliggör en lite mindre ambitiös syn på livet och karriären. Men Paris är en världsmetropol, och här jobbar många hårt. Man må börja dagen lite senare och unna sig längre luncher, men man avslutar också dagen senare.

Den bristande infrastrukturen

Nej, ingen vibrator, hur kraftfull den än må vara, kan få strömmen att gå i ett helt kvarter i Paris. Och vatten- och avloppssystemet må vara gammalt, men inte 500 år, som det påstås.

De otrevliga fransmännen

Ok, både sant och falskt. Fransmännen är inte kända för att vara lika glättiga som exempelvis amerikaner – de har onekligen en lite svårare uppsyn och framtoning. Men å andra sidan ska kanske inte vi svenskar kasta sten i glashus?

Och tre fördomar om Frankrike som faktiskt stämmer

Hundbajs överallt

Dessvärre en klyscha som är sann. Toleransen för en lite bajsklutt på trottoaren är klart högre än på många andra ställen, vilken kan orsaka, eh, otrevliga situationer. Framför allt om man som Emily trippar runt i chica skor (vilket inte alla franska kvinnor gör btw.)

Den högljudda amerikanen

Fransmän pratar på ett relativt lågmält sätt, åtminstone jämfört med de lite skräniga amerikanerna. Så ja, att Emily och hennes amerikanska bekanta anses vara lite högljudda känns mitt i prick.

Scooters överallt

Scooter är ett smidigt sätt att ta sig fram i den franska huvudstaden, så att Emily åker scooter känns inte alls orimligt.

Foto: Netflix

Källa: Cosmopolitan, Buzzfeed

LÄS MER:

Allt om Lucas Bravo (och de andra skådisarna) I Emily in Paris

5 saker som gör att vi alla vill vara Emily in Paris

Lily Collins svar på kritiken kring Emily in Paris

Emily in Paris – här är allt vi vet om säsong 2