Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Allt om TV4:s nya dokumentärserie Drottningarna

14 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Här är nya dokumentärserie Drottningarna – med Sofia Helin i spetsen
I samband med att skådespelaren Sofia Helin tog sig ann den nya rollen som programledare för TV4:s nya satsning Drottningarna, kom hon underfund med att det inte kan ha varit superkul att den enda livsuppgiften var att sära på benen och klämma fram en kronprins.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 saker du vill veta om drottning SilviaBrand logo
10 saker du vill veta om drottning Silvia

Ni har väl inte missat att Tv4:s Drottningarna har premiär i veckan? I serien får vi följa svensk historia ur de svenska drottningarnas perspektiv. Med skådespelaren Sofia Helin i spetsen reser vi bakåt i tiden och följer livet för några av Sveriges mest fascinerande drottningar, kvinnor som ofta hamnat i skuggan av mäktiga män.

Sofia Helin leder oss genom historien

Skådespelaren Sofia Helin har vi sett i flera svenska filmer och internationellt, men mest känd är hon troligen för Arn-filmerna och SVT-serien Bron. Nu får vi se henne möta och trassla ut livsöden av bland andra Drottning Kristina, Hedvig Eleonora och Karin Månsdotter.

– Det är spännande och utmanande, och det viktigaste är att komma ihåg perspektivet, att det är ur hennes perspektiv hela tiden. Där har researcherna och manusförfattarna fått arbeta hårt eftersom historien vanligtvis är skriven av män, och för män, säger Sofia Helin i P4 Extra.

Annons

Sofia Helin får frågan om hur arbetsprocessen för programmet sett ut för hennes del:

– Jag har försökt tänka mig in i de är drottningarnas situation, precis som jag gör när jag skildrar andra roller, och jag försöker lyssna på karaktärens röst.

”Ens existensberättigande är att sära på benen…”

En sak som slagit Sofia Helin under arbetets gång med drottningarna var att livet inte var en dans på rosor för dessa kvinnor, trots juveler, klänningar och silver.

– När är man ledig om hela ens äktenskap är ens jobb? Jag menar om ens hela existensberättigande är att sära på benen och pressa fram en kronprins, när är man ledig då, frågar sig Sofia Helin i radiointervjun.

Drottningarna baseras på verkliga händelser ur den svenska historien från 1500-talet fram till 1930-talet, och rekonstruktionerna utspelas på slott och herrgårdar runt om i Sverige, däribland Stockholms slott, Rosersbergs slott och Gripsholms slott.

Foto: TT/TV4

LÄS MER:

Därför ställs Nour El Refais pjäs Störst av allt in – läggs ned helt

Josefin Dahlberg och Josef Fares har blivit föräldrar

4 favoritplagg Kate Middleton burit gång på gång

Annons