Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

7 svenska julfilmer du inte får missa

28 okt, 2020 
Tomten är far till alla barnen och 6 andra svenska julfilmer
Känner du dig julsugen redan nu? ELLE listar 7 svenska julfilmer som stillar begäret.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 feel good-filmer som finns på NetflixBrand logo
6 feel good-filmer som finns på Netflix

Längtar du redan efter julen? Inte så konstigt, december närmar sig trots allt med stormsteg. Det allra bästa sättet att stilla suget på är med en härlig julfilm. Vi har samlat 7 svenska julfilmer perfekta att titta på i juluppladdningen.

En underbar jävla jul (2015)

Många av oss är nog bekanta med att relationer absolut kan ställas på sin spets under julfirandet. En underbar jävla jul följer paret Simon och Oscar som precis har köpt ett hus tillsammans med nära vännen Cissi. Cissi är dessutom gravid och tillsammans ska trion bilda familj. De bjuder in sina familjer till jul för att avslöja den stora hemligheten.

Fanny och Alexander (1982)

Hyllad svensk julfilmsklassiker skriven och regisserad av Ingmar Bergman. Filmen följer syskonen Fanny och Alexander under början av 1900-talet vars liv präglas av många familjetragedier. Filmen kammade även hem fyra Oscarsstatyetter.

God Jul (1999)

Daniel är en författare med obetalda räkningar som ska ta hand om åttaårige sonen Linus på julafton. För att få pengar till julafton bestämmer sig Daniel för att råna en affär. Rånet går inte riktigt som han tänkt sig, men han stiftar en ny bekantskap och ser lite ljus i tunneln trots allt.

Annons

Jag kommer hem igen till jul (2019)

Världsartisten Simon åker hem till Sverige för att fira jul med sin familj där han växte upp. Hans bror Anders har alltid levt i skuggan av sin bror och arrangerar nu den årliga julkonserten där hans bror övertalats att vara med. Snart konfronteras Simon med både gamla minnen och familjehemligheter. Med Peter Jöback.

Ogifta par – en film som skiljer sig (1997)

Marie och David är ett temperamentsfullt par som bråkar och försonas om vartannat. Deras nära vänner Sara och Samuel, som också lever tillsammans, lyckas dock få förhållandet att gå som en dans – eller? Alla fyra får för sig att fira jul i Sälen med ambitioner om en mysig och harmonisk jul.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Nej, ingen jul utan Karl-Bertil Jonssons julafton. Animerad film som följer 14-årige Karl-Bertil som, inspirerad av Robin Hood, delar ut rika människors julklappar i fattigare kvarter. Hans pappa, som är varuhusdirektör, blir inte speciellt glad av sonens projekt. Klassisk och älskad julfilm.

TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN (1999)

Sara får för sig att bjuda in alla hennes exmakar med familjer för att fira jul hos henne och nya sambon Janne. Det dröjer inte speciellt länge förrän julstämningen får lida – och familjehemligheter avslöjas åt höger och vänster.

Foto: TT.

LÄS MER:

17 mysiga och romantiska julfilmer att streama i jul

13 klassiska julfilmer att titta på i jul

Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2020

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons