13 klassiska julfilmer att titta på i jul

27 okt, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
ELLE listar 13 klassiska julfilmer att titta på i jul, bland annat Ett päron till farsa
Ladda upp inför julen med en klassisk julfilm eller två. ELLE har samlat 13 klassiska julfilmer vi aldrig får nog av.
Annons
8 julfilmer du inte får missa
8 julfilmer du inte får missa

December är inte långt borta, vilket även indikerar att julen är på intåg. Om du mot förmodan skulle känna att julsuget slår till redan nu är en riktigt bra julfilm den bästa medicinen. Vi har dykt ner bland julfilmsklassikerna och samlat 13 favoriter att titta på i jul. Nya julfilmer i all ära, men det är svårt att toppa en klassiker!

A Christmas Carol/En julsaga (1984)

Ebenezer Scrooge är en sur och bitter affärsman som inte har varken tid eller lust att fira jul, en högtid som han ser som slöseri med tid. Denna jul får Scrooge dock lära sig en sak eller två om meningen med julen – och inser att han kommer få sota för sin bitterhet om han inte ändrar sig. Missa heller inte originalet från 1951 som stoltserar med hela 8,1 på IMDb.

Betyg på IMDb: 7,8.

Elf (2003)

I filmen Elf får vi stifta bekantskap med Buddy, människobarnet som blivit uppfostrad av tomtenissar på Nordpolen. När Buddy får veta att han har en biologisk familj i New York åker han dit för att leta reda på sin familj – ett äventyr som inte riktigt går som planerat.

Annons

Betyg på IMDb: 6,9.

Ensam Hemma (1990)

Ingen jul utan Ensam Hemma, det är sedan gammalt. Familjen McCallister ska fira jul i Paris men sonen Kevin glöms bort och lämnas ensam hemma. Snart får Kevin bekanta sig med tjuvarna Harry och Marv som gör allt för att göra inbrott hos familjen på julafton. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Betyg på IMDb: 7,6.

Ett päron till farsa firar jul (1989)

En minst sagt underhållande klassiker där den ständigt otursdrabbade familjefadern Clark Griswold försöker styra upp ett lyckat julfirande för hela familjen. Clark gör ditt yttersta för att inte drabbas av total otur även denna jul, men det går inte som han hade tänkt sig. Med Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Juliette Lewis och Johnny Galecki.

Betyg på IMDb: 7,6.

Fanny och Alexander (1982)

Hyllad svensk julfilmsklassiker skriven och regisserad av Ingmar Bergman. Filmen följer syskonen Fanny och Alexander under början av 1900-talet vars liv präglas av många familjetragedier. Filmen kammade hem fyra Oscarsstatyetter.

Annons

Betyg på IMDb: 8,1.

It’s a Wonderful Life/Livet är underbart (1946)

George Bailey står på en bro på julafton och överväger att ta sitt liv. Ängeln Clarence har fått i uppdrag att hjälpa George och visar honom hur det skulle ha sett ut om han inte funnits – något som får honom att tänka om. Filmen räknas som en av de 100 bästa amerikanska filmer som någonsin gjorts.

Betyg på IMDb: 8,6.

Jack Frost (1998)

Sångaren Jack Frost går bort i en tragisk bilolycka och efterlämnar 11-årige sonen Charlie. Charlie påverkas starkt av sin pappas död och blir djupt deprimerad. Ett år efter olyckan återvänder Jack, som har återfötts som en snögubbe, för en andra chans att umgås med sin familj och ställa saker till rätta.

Betyg på IMDb: 5,4.

Love Actually (2003)

Filmen som enligt många är en nutida julfilmsklassiker. Love Actually följer nio olika historier som alla följer ett och samma tema: kärlek. Med Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant, Keira Knightley och Colin Firth.

Annons

Betyg på IMDb: 7,6.

Nightmare Before Christmas (1993)

Jack Skellington är pumpakungen av Halloween Town som börjar tröttna på Halloween. Av en slump hamnar Skellington i närliggande Christmas Town och blir genast tagen av den stämningsfulla högtiden. Producerad och skriven av Tim Burton.

Betyg på IMDb: 8,0.

Santa Claus/Jultomten (1985)

Vem är egentligen jultomten och hur blev han jultomte från första början? Hela sagan kring jultomten får sig en rejäl törn när en hänsynslös leksakstillverkare försöker ta över julen.

Betyg på IMDb: 6,3.

The Santa Clause/Nu är det jul – igen (1994)

Scott Calvin är nyskild och firar jul med sin son Charlie som han inte har speciellt bra kontakt med. Charlie känner sig uttråkad och hade hellre firat jul med sin mamma och hennes nye man. Men när jultomten ramlar ner från hustaket på julafton får Calvin ett helt nytt uppdrag på sina axlar – och börjar vinna tillbaka Charlies intresse.

Annons

Betyg på IMDb: 6,5.

Tomten är far till alla barnen (1999)

Sara får för sig att bjuda in alla hennes exmakar med familjer för att fira jul hos henne och nya sambon Janne. Det dröjer inte speciellt länge förrän julstämningen får lida – och familjehemligheter avslöjas åt höger och vänster.

Betyg på IMDb: 6,8.

White Christmas (1954)

Sångarna och dansarna Bob och Phil slår ihop sig efter andra världskriget och blir snabbt ett eftertraktat namn inom show business. Tillsammans med systrarna Haynes, som också uppträder ihop, reser de till Vermont för att rädda ett hotell som står inför stora ekonomiska problem.

Betyg på IMDb: 7,6.

Foto: TT.

LÄS MER:

Annons