10 julfilmer du älskade när du var barn

29 okt, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Ensam Hemma och 9 andra nostalgiska julfilmer du älskade när du var barn
Julfilm och nostalgi är en vinnande kombination. Här är 10 julfilmer du älskade som barn.
Annons
6 feel good-filmer som finns på Netflix
6 feel good-filmer som finns på Netflix

December är precis runt hörnet och julen likaså. En härlig julfilm är det bästa sättet att sätta stämningen inför högtiden och verkligen boosta myskänslan. Vi har tidigare tipsat om både romantiska feelgood-favoriter och nya Netflix-produktioner, men vad toppar egentligen en nostalgisk julfilm från barndomen? ELLE har samlat 10 julfilmer som du förmodligen känner igen från när du var liten.

A CHRISTMAS CAROL/EN JULSAGA (1984)

Ebenezer Scrooge är en bitter affärsman som varken har tid eller lust att fira jul. Denna jul får Scrooge dock lära sig mer om meningen med julen och inser snabbt att han kommer få sota för sin bitterhet om han inte ändrar sig. Missa heller inte originalet från 1951 som stoltserar med hela 8,1 på IMDb.

Betyg på IMDb: 7,8.

ENSAM HEMMA (1990)

Ingen nostalgisk julfilmslista utan Ensam Hemma. I första filmen följer vi familjen McCallister som ska fira en riktig drömjul i Paris – men lyckas glömma åttaårige sonen Kevin hemma. Kevin får snart bekanta sig med tjuvarna Harry och Marv som vill göra inbrott hos familjen på julafton.

Annons

Betyg på IMDb: 7,6.

Ensam Hemma 2 – Vilse i New York (1992)

Ett år efter att Kevin McCallister glömdes bort och fick fira en minst sagt speciell jul hemma (som främst präglades av att stoppa tjuvar) råkar han nu boarda flyget till New York istället för Miami, där familjen skulle fira en solig jul. Kevin får snabbt händerna fulla med en välbekant tjuvduo.

Betyg på IMDb: 6,8.

Ett päron till farsa firar jul (1989)

Det finns nog ingen som är så otursdrabbad som Clark Griswold, familjefadern som försöker styra upp ett lyckad julfirande för hela familjen. Clark gör sitt bästa för att inte drabbas av maximal otur även denna jul, men märker snabbt att det inte går som han hade tänkt sig.

Betyg på IMDb: 7,6.

Grinchen (2000)

En animerad favorit som ingen lär ha missat under barndomsåren. Filmen följer Grinchen, bosatt i en by där alla älskar julen men som själv hatar den. Ett år bestämmer han sig för att förstöra julen för alla byborna och klär ut sig till tomte. Men alla vet att julen är synonymt med mirakel – så även för eländiga monster.

Annons

Betyg på IMDb: 6,2.

Julfritt (2004)

Familjen Krank är kända för att fira en påkostad och storslagen jul. Men när dottern Blair ska åka till Peru väljer paret att strunta i julen och åka på en kryssning istället. Så snabbt lugnet har lagt sig för paret väljer Blair att åka hem – och då behöver julfirandet styras upp i sista sekund. Med Jamie Lee Curtis.

Betyg på IMDb: 5,4.

Klappjakten (1996)

Familjefadern Howard lovar att köpa den omåttligt populära actiondockan Turbo Man till sin son i julklapp, vilket visar sig vara betydligt lättare sagt än gjort. Med Arnold Schwarzenegger.

Betyg på IMDb: 5,6.

Love Actually (2003)

En nutida julfilmsklassiker med sann myskänsla. Stjärnspäckade Love Actually följer nio olika historier som alla följer ett och samma tema: kärlek. Med Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant, Keira Knightley och Colin Firth.

Betyg på IMDb: 7,6.

The Santa Clause/Nu är det jul – igen (1994)

Scott Calvin är nyskild och firar jul med sin son Charlie som han inte har speciellt bra kontakt med. Charlie känner sig uttråkad och hade mycket hellre firat jul med sin mamma och hennes nye man. Men när jultomten ramlar ner från hustaket på julafton får Calvin ett helt nytt uppdrag på sina axlar – och börjar vinna tillbaka Charlies intresse.

Annons

Betyg på IMDb: 6,5.

Tomten är far till alla barnen (1999)

Sara får för sig att bjuda in alla hennes exmakar med familjer för att fira jul hos henne och nya sambon Janne. Det dröjer inte speciellt länge förrän julstämningen får lida – och familjehemligheter avslöjas åt höger och vänster.

Betyg på IMDb: 6,8.

Foto: TT.

4 serier du inte får missa på Netflix - i november
4 serier du inte får missa på Netflix - i november

LÄS MER:

Annons