Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Dags för Köpenhamns modevecka! Visningar, talanger och debutanter att hålla koll på

23 jan, 2024 
AvRebecca Jardsdotter
Det är dags för modefolket att återförenas på danska gator. Här är allt om CPHFW 2024!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnareBrand logo
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnare

Det är dags för den danska modeveckan att gå av stapeln! Mellan den 29:e januari till den 2:a februari smalas moderiktiga och instagramtunga namn för att sitta front row, fångas av streetstylefotografernas blixtar och förhoppningsvis hinna äta en tebirkes eller två.

Under veckans fullspäckade schema finns det några visningar, talanger och debutanter som känns lite extra kittlande bland återkommande tungviktare som Stine Goya, Marimekko och Saks Potts.

Annons

Spana in uppstickarna nedan – kanske är din nya modefavorit mitt ibland dem?

Nicklas Skovgaard

Efter förra säsongens premiär på den danska modeveckan är Nicklas Skovgaard tillbaka för en ny rond. På kort tid (märket lanserades 2020) har märket och dess designer gått från doldis till snackis med klänningar i nischade draperingar, experimentella materialmixar och till stor del egentillverkade, handvävda textilier. Kreationerna har bland annat kallats för ”renaissance garments for the modern woman” av modepressen.

Annons

Märkets första show bjöd på, istället för en klassisk runway, ett framträdande av den Amsterdambaserade performancekonstnären Britt Liberg. Vad Show 02 (som Skovgaard enkelt valt att kalla den nya visningen) kommer innebära får vi se – först ut av alla visningar – den 29:e januari.

Sophia Khaled

En av veckans mest spännande runwaydebuter signeras Sophia Khaled! Efter att ha uppmärksammats för sina handgjorda, virkade plagg har märket fått luft under vingarna och adderat nya material till mixen. Med ett fortsatt arbete i Köpenhamn, där alla klädesplagg fortfarande skapas för hand, ska det bli spännande att se vad Khaled väljer att presentera ur sin lekfulla, om än lite olycksbådande, värld.

Annons

”This is a tale about friendship, love, ghosts and dragons”, skriver märket på Instagram.

Stamm

Med fötterna på den danska marken och blicken riktad framåt beskriver Stamm sin estetik och grund som Scandinavian globetrotting. Märket grundades under 2022 genom dess numera kreativa chef Elisabet Stamm och har sedan dess synts på artister som Seinabo Sey och Silvana Imam (som dessutom körde ett liveperformance på Stamms senaste visning i augusti).

För sin debutkollektion inför AW23 kammade Stamm hem Zalando Sustainability Awards.

Annons

– Det är en hyllning till ett ungt märke som drivs av innovation, mångfald och estetiska uttryck med ett medvetet tankesätt. Att vinna det här priset kommer låta oss vidga vårt nätverk och fortsätta arbeta för att bidra till positiv förändring. Jag hoppas också på att kunna inspirera andra till att skapa med syfte och att tro på utbyte över gränser, sa Elisabet Stamm efter vinsten.

Kelly Konings

På Ellegalan 2023 var det Kelly Konings som vann H&M & ELLE Circular Fashion Award för sin specialisering på 3D-vävning och jacquard-vävda textilier för kläder. Nu visar hon en ny kollektion med inspirerande textilier på den danska modeveckan tillsammans med Alpha, en plattform med syfte att stärka nya, skinande modetalanger.

Annons

Läs mer om Kellys spännande arbete med framtidens mode HÄR.

Mark Kenly Domino Tan

Efter sin SS24-visning skickades bilder på märkets skira hattar och sofistikerade volangdetaljer mellan modeentusiaster med öga för kombinationen av det eleganta och lekfulla. Mark Kenly Domino Tan, eller MKDT Studio, har sedan starten 2014 fokuset på ypperligt hantverk. Vid sidan av sin RTW-kollektion tar märket också fram en skräddarsydd Atelier-kollektion, där plaggen skapas enligt traditionen för couture, men i centrala Köpenhamn.

Annons

Frågan är vilken MKDT-accessoar vi kommer sukta efter härnäst?

TG BOTANICAL

Bakom TG Botanical står den ukrainska designern Tetyana Chumak. Precis som namnet antyder inspireras märket av naturen och växtriket – både i sin fysiska och visuella design, men också i materialval, produktion och arbetssätt (som naturlig infärgning genom örter, till exempel).

Rolf Ekroth

Den svensk-finska designern Rolf Ekroth har inte haft någon rak väg till modedrömmen: Efter en utbildning till socionom, ett karriärbyte till säljbranschen och några år av onlinepokerberoende när fenomenet blev stor i Finland i början av 00-talet, var Rolf minst sagt redo för en paus. Och en omstart. När en vän påminde honom om Rolfs intresse för mode, och att det kanske skulle kunna vara en väg vidare, var saken klar.

Annons

Efter sin examen från Aalto-universitetet i Helsingfors 2015 har Ekroth gjort flertalet samarbeten, varit finalist på Hyères Festival och vunnit tävlingen Designers Nest. 2020 återlanserade Rolf sitt eget märke, under eget namn, och fokuserar nu på gränsöverskridande mode med hållbarhet och minimalt avfall som grund.

Forza Collective

Med 14 års erfarenhet från märken som Raf Simons, Christian Dior Couture, Balmain, Lanvin och Theory i bagaget står Kristoffer Kongshaug som grundare och kreativ chef för Forza Collective. Efter debutpresentationen under den senaste modeveckan där det talades om hur Kongshaug plockat fram den danska, något bortglömda, minimalismen ser många av modeveckans besökare fram emot vad som komma skall.

Under 2023 kammade Forza Collective hem priset som Årets nya namn på danska Elle Awards och märket presenterar sig själva som ”A vision and a style rather than fashion or trends".

Foto: Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons