Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Allt du behöver veta om eclectic grandpa-trenden

18 jan, 2024 
AvAmie Chorr
Vi har knappt klivit in i 2024 men mikrotrenderna har redan börjat strömma in. Bland annat “Eclectic grandpa”-trenden som tros bli den nya preppy stilen. ELLE förklarar trenden och hur du kan styla den!
Annons
Stilresa: Hunter SchaferBrand logo
Stilresa: Hunter Schafer

Trenden som hämtar inspiration från morfar och farfars garderob

“Eclectic grandpa” är årets kommande stilinspiration och kretsar kring färgglada stickade tröjor, tweed, manchesterbyxor, loafers, mönstrade boxershorts, praktiska sneakers, baseballkepsar och armbandsur. Nyckelord som definierar trenden är ord som retro, unik och vintage.

Annons

Den spås bli en av de mest dominerande trenderna under 2024, mycket tack vare millennials och gen Z som febrilt sökt och sparat stilsäkra looks från äldre människor i moodboards.

Trendar på sociala medier och bland kändisar

Även TikTok domineras av trenden! Både #grandpastyle och #grandpacore används flitigt som hashtags, med många videos där människor visar upp sina egna looks. Men om man granskar trenden närmare har morfar och farfar-stilen långsamt närmat sig rampljuset under en längre tid. Kändisar som omfamnat denna trend inkluderar Tyler the Creator (för honom är det inte ens en trend, det här är hans signum), Gigi Hadid och Alexa Chung.

Annons

Morfar eller farfars stilval och inställning är det som gör trenden attraktiv. Här spelar det ingen roll om färger och mönster kolliderar lite, så länge plaggen är bekväma, funktionella och går att bära i lager-på-lager med andra plagg i garderoben.

Annons

Om du har tur kan du kanske hitta några vintagefynd från mor- eller farföräldrarna att arbeta med. Det är en stil där man förlitar sig på plagg och accessoarer avsedda att hålla i årtionden, vilket gör vintageplagg till nyckelspelare för stilen. Det är kläder som man bär med sig under ett helt liv, eftersom de är gjorda för att hålla. Det är plagg som man har samlat på sig genom åren och som man experimenterar med för att skapa en rolig helhet.

Eclectic grandpa på säsongens modevisningar

När man riktar blicken mot modevisningarna för våren och sommaren 2024 kan man finna inspiration från Loewe och Miu Miu. Som levererade element i sina looks som definitivt passar in "eclectic grandpa-stilen.

Jonathan Anderson är inte den som drar sig för en avantgardistisk modevisning, ändå lyckades han på något sätt klämma in "bärbara" kläder som inte bröt sig loss från hans älskade vision i vår- och sommarkollektionen hos Loewe. Bland draperade klänningar och skulpturala silhuetter fanns ultrahöga byxor, tredimensionella stickade plagg och en hel del lager-på-lager.

Annons
Annons

Miuccia Prada är en mästare på att lyckas fylla sina kollektioner med karaktär och liv. SS24-kollektionen hos Miu Miu lutade åt 2000-talets preppy stil med flip-flops och badshorts men även slitna element som välanvänt läder och överfulla handväskor à la Jane Birkin syntes. Något som minst sagt fascinerar modescenen just nu.

Shoppa stilen – här är plaggen som fixar stilen

Denna könsneutrala stil bygger på att kombinera trender vi har sett under de senaste säsongerna, vilket innebär att många plagg redan finns i din garderob. Stickad väst? Check! Loafers? Check! Oversize manchesterbyxor? Check! Men om du saknar några plagg, kommer här några tips och inspiration på hur du kan bygga upp den ultimata “Eclectic grandpa”-outfiten.

Eclectic grandpa

Foto: TT & Launchmetrics.com/spotlight

Annons