Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Haute couture-veckan i Paris är igång – se höjdpunkterna

05 jul, 2022 
Se det bästa från Haute couture-veckan i Paris
Haute couture-veckan i Paris har inletts och i den franska huvudstaden presenterar modehusen nu sina mest exklusiva kollektioner – ofta under drömlika visningar. ELLE ger dig höjdpunkterna du inte vill missa!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Bubblande barbiegirls & poppiga pasteller – så stylar du heta 00-talstrendenBrand logo
VIDEO: Bubblande barbiegirls & poppiga pasteller – så stylar du heta 00-talstrenden

Haute couture-veckan i Paris inför hösten och vintern 2022/2023 är igång. Under fyra fullspäckade dagar presenterar de franska modehusen sina mest exklusiva kollektioner med det handgjorda hantverket i fokus – ofta under drömlika visningar där modevärldens konst får ta plats.

På schemat står välkända modehus som Chanel, Dior, Giambattista Valli, Balenciaga, Viktor & Rolf och Jean Paul Gaultier. Modeeventet lockar i vanlig ordning kändiseliten till den franska huvudstaden och tillställningen brukar bjuda på en rad snackisar. Givetvis vill även vi frossa i de drömlika kreationerna – här är det bästa från couture-veckan.

Annons

Höjdpunkterna från Haute couture-veckan i Paris

Schiaparelli inledde med en dramatiskt kollektion i svart och vitt, där åtsittande fodral varvades med kontrasterande voluminösa detaljer – så som stora blommor och enorma franshattar.

En krispig vit blus och kjol med spets i flera lager öppnade Diors visning några timmar senare. Inför höstens haute couture-kollektion har Maria Grazia Chiuri samarbetat med den Ukrainska konstnären Olesia Trofymenko och Livets träd, vilket är en del av ukrainsk folklore, är ett symboliskt tema för kollektionen.

Chanel bjöd på en färgskala i ljusgrönt, khaki, beige, rosa, svart och silver. I den här kollektionen finns klänningar som är precis så som Mademoiselle Chanel tänkte sig att långa klänningar skulle vara på 1930-talet, förklarar Virginie Viard i presentationen.

Förra året gjorde Balenciaga comeback på couture-kartan (efter över 50 år på paus) med husets chefsdesigner Demna i spetsen. Hans första couture-visning för huset blev storslagen men årets – snäppet vassare!

Annons

Balenciagas 51:a couture-visning (Demna´s andra för huset) är en visning vi spår blir en av couture-veckans mest hajpade då den bjöd på flera spektakulära överraskningar. På front row satt North West och gåendes på catwalken kom såväl Kim Kardashian som Dua Lipa, Nicole Kidman, Naomi Campbell och Christine Quinn. Catwalken visade allt från upcyclade kreationerna med gamla klockor som smycken och bälten som golvsvepande klänningar till gnistrande blåsor. Givetvis avslutades visningen med en storslagen bröllopslook – som tagit hela (håll i dig) 7 500 timmar att handbrodera.

Som en fortsättning av sitt projekt att låta andra designers tolka hans märke bjöd Jean Paul Gaultier denna gång in Olivier Rousteing, chefsdesigner för Balmain, till att designa Jean Paul Gaultier couture 2022. Resultatet blev en kärlekshyllning till Jean Paul Gaultier och alla starka modeögonblick han lämnat under åren. På catwalken syntes tolkningar som speglar allt från den ikoniska herrparfymen Le Male till statementklänningen av Gaultier som Madonna bar till AmFAR-galan år 1992.

Annons

Se det här och de andra höjdpunkterna från veckan nedan!

Fendi

Viktor & Rolf

Jean Paul Gaultier

Annons
Annons
Annons
Annons

Balenciaga

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Schiaparelli

Dior

Chanel

Annons
Annons
Annons
Annons
Haute Couture-kollektionens avslutande bröllops-look.

Artikeln uppdateras löpande

Foto: Imaxtree

Annons
SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattigBrand logo
SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattig
Annons