Haute couture-veckan i Paris är igång – se höjdpunkterna

Se det bästa från Haute couture-veckan i Paris

Haute couture-veckan i Paris har inletts och i den franska huvudstaden presenterar modehusen nu sina mest exklusiva kollektioner – ofta under drömlika visningar. ELLE ger dig höjdpunkterna du inte vill missa!
05 juli, 2022
VIDEO: Bubblande barbiegirls & poppiga pasteller – så stylar du heta 00-talstrenden
0:46

Efter reklamen: VIDEO: Bubblande barbiegirls & poppiga pasteller – så stylar du heta 00-talstrenden

(0:46)

Slå på ljud

Haute couture-veckan i Paris inför hösten och vintern 2022/2023 är igång. Under fyra fullspäckade dagar presenterar de franska modehusen sina mest exklusiva kollektioner med det handgjorda hantverket i fokus – ofta under drömlika visningar där modevärldens konst får ta plats.

På schemat står välkända modehus som Chanel, Dior, Giambattista Valli, Balenciaga, Viktor & Rolf och Jean Paul Gaultier. Modeeventet lockar i vanlig ordning kändiseliten till den franska huvudstaden och tillställningen brukar bjuda på en rad snackisar. Givetvis vill även vi frossa i de drömlika kreationerna – här är det bästa från couture-veckan.

Här är höjdpunkterna från Louis Vuittons Cruise-visning 2023

Höjdpunkterna från Haute couture-veckan i Paris

Schiaparelli inledde med en dramatiskt kollektion i svart och vitt, där åtsittande fodral varvades med kontrasterande voluminösa detaljer – så som stora blommor och enorma franshattar.

En krispig vit blus och kjol med spets i flera lager öppnade Diors visning några timmar senare. Inför höstens haute couture-kollektion har Maria Grazia Chiuri samarbetat med den Ukrainska konstnären Olesia Trofymenko och Livets träd, vilket är en del av ukrainsk folklore, är ett symboliskt tema för kollektionen.

Chanel bjöd på en färgskala i ljusgrönt, khaki, beige, rosa, svart och silver. I den här kollektionen finns klänningar som är precis så som Mademoiselle Chanel tänkte sig att långa klänningar skulle vara på 1930-talet, förklarar Virginie Viard i presentationen.

Förra året gjorde Balenciaga comeback på couture-kartan (efter över 50 år på paus) med husets chefsdesigner Demna i spetsen. Hans första couture-visning för huset blev storslagen men årets – snäppet vassare!

Balenciaga återvänder 50 år senare och visar storslagen couture

Balenciagas 51:a couture-visning (Demna´s andra för huset) är en visning vi spår blir en av couture-veckans mest hajpade då den bjöd på flera spektakulära överraskningar. På front row satt North West och gåendes på catwalken kom såväl Kim Kardashian som Dua Lipa, Nicole Kidman, Naomi Campbell och Christine Quinn. Catwalken visade allt från upcyclade kreationerna med gamla klockor som smycken och bälten som golvsvepande klänningar till gnistrande blåsor. Givetvis avslutades visningen med en storslagen bröllopslook – som tagit hela (håll i dig) 7 500 timmar att handbrodera.

Som en fortsättning av sitt projekt att låta andra designers tolka hans märke bjöd Jean Paul Gaultier denna gång in Olivier Rousteing, chefsdesigner för Balmain, till att designa Jean Paul Gaultier couture 2022. Resultatet blev en kärlekshyllning till Jean Paul Gaultier och alla starka modeögonblick han lämnat under åren. På catwalken syntes tolkningar som speglar allt från den ikoniska herrparfymen Le Male till statementklänningen av Gaultier som Madonna bar till AmFAR-galan år 1992.

Se det här och de andra höjdpunkterna från veckan nedan!

Fendi

Filippo Fior / imaxtree.com
Filippo Fior / imaxtree.com

Viktor & Rolf

Jean Paul Gaultier

imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com
imaxtree.com

Balenciaga

Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga
Balenciaga

Schiaparelli

Filippo Fior/IMAXTREE.COM

Dior

IMAXTREE.COM
IMAXTREE.COM
IMAXTREE.COM
IMAXTREE.COM
IMAXTREE.COM
IMAXTREE.COM
IMAXTREE.COM
IMAXTREE.COM

Chanel

Cruise-kollektionen för dig som älskar Chanel, Formel 1 och Monaco

Haute Couture-kollektionens avslutande bröllops-look.

Artikeln uppdateras löpande

Foto: Imaxtree

imaxtree.com
SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattig
6:40

Efter reklamen: SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattig

(6:40)

Slå på ljud