Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Cameron Diaz 90-tal inspirerar årets sista festlooks

12 dec, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
På 90-talet knöt Cameron Diaz en scarf kring halsen, sotade ögonen i matt svart och testade snedbena. Gör det du också – och växla upp årets sista festlooks.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min rutin #19 – Flora WiströmBrand logo
Min rutin #19 – Flora Wiström

Ett känt Cameron Diaz-citat ska tydligen lyda ”Your regrets aren't what you did, but what you didn't do. So I take every opportunity.”

Med samma mentalitet gräver vi ner oss i 90-talets bildarkiv, under en tid där skådespelaren nyss blivit ett världskänt namn genom komedifilmen The Mask. Tack och lov behöver inte huvudrollens illgröna ansikte, imponerande (!) käkben eller påskgula kostym stå som stilinspiratör, utan den tjej han handlöst faller pladask för. Cameron Diax 90-talsstil är en mix av rosa satin, pixiecuts och skimrande makeup med stil- och beautyval att på egen hand utforska och experimentera med inför årets sista fester.

Annons

Den SÄKRA svarta

”Inte kan man väl gå barbent och i slits på vintern?!”. Nej! Det kan man inte! I alla fall inte utomhus. Bär antingen färgstarka strumpbyxor under (röda står just nu först i trendtåget) eller dra på ett par byxor när du rör dig från hemmet till festen som du smidigt hoppar ur i hallen bland pälsjackor och snömoddiga kängor.

Sotade ögon

Vad kan gå fel med sotade ögon? En hel del, visade det sig, när jag själv testade looken häromhelgen. Se till att provsminka någon dag tidigare (för att slippa cosplaya insomnia) eller bli vän med tanken ”Äsch, det är säkert rätt mörkt på den där festen ändå”.

Annons

SCARFKNUTEN

Knyt en scarf runt halsen, gärna i satin eller silke för extra skimmer, och looken får snabbt ett extra uns av elegans.

Librariancore

Hört talas om librariancore? En av höst- och vintersäsongens främsta trender innehär att efterlikna din lokala bibliotekarie och cardigan + pennkjol + Mary Janes med klack gör garanterat jobbet.

Annons

Testa snedbena!

Ta en dusch, skapa en ny bena, och saken är klar.

Mixa och matcha

Avfärda inte mjukare material när kvällens schema säger fest. Använd den gamla mix-&-match-tekniken och para ihop dem med, likt Diaz, en älskad klack och och en svart kjol med slits. Ett enkelt sätt att gå direkt från soffan till drinken: tänk mjukt med hårt, täckande med transparent.

Annons

Isig makeup

Leta efter de (oftast) oanvända pastellfärgerna i ögonskuggspaletten och lek fram ett lager av isig blå från fransrad till brynkant à la Cameron 1994.

Klassiskt rött

Ta säsongstillfället i akt och testa den klassiskt röda läppen. Det är mindre läskigt än du tror!

Annons

RÄDDAREN I NÖDEN

Garderobspanik? Frukta ej! Med ett par skräddarsydda kostymbyxor och valfri klack är 80 procent av jobbet gjort.

SKIMRANDE SATIN

Vad kan snabbare kännas festligare än skimrande satin? Matcha ögonsminket med klänningens nyans för att öka på 90-talsinfluenserna.

Annons

NYTT KLIPP?

Kan Cameron Diaz så kan du också. Varför inte förvåna festgästerna med en ny frisyr? Som sagt: "Your regrets aren't what you did, but what you didn't do.”

Nyårsgloss

Enkelt och festligt! Låt raketerna på himlen speglas i sminket och håll looken neutral i en svart tubtopp. Ett kort halsband är pricken över i för att addera en äkta 90-talstouch.

Annons

Och dagen efter…

Hur rolig, maxad eller evig festen än må kännas så kommer alltid – alltid – en dag därefter. Diaz inspirerar till en mjuk mix av avkopplat och stilsäkert att bära i horisontellt läge.

Foto: TT

Annons