Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

ELLEs Sandra Beijer bjuder in till sin form- och färgstarka lägenhet i Gamla stan

11 dec, 2023 
AvCecilia von Mentzer
Skribenterna Sandra Beijers och Björn Werners 1600-tals-våning i Gamla stan i Stockholm har renoverats med kärlek och gott humör. Drömmig känsla och en gnutta overklighet blev resultatet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Decodrömmar: Romantisk dukning för tvåBrand logo
Decodrömmar: Romantisk dukning för två

En passionerad internetnörd som redan i den digitala erans barndom kodade sina egna hemsidor. Sandra Beijer driver en av Sveriges största bloggar (sandrabeijer.elle.se). ”I hela mitt vuxna liv har bloggen följt mig, den är en perfekt mix av min personlighet. I den får jag utlopp för mina intressen: fotografering, pyssel och att skriva dagbok – offentligt.”

Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan
Mjuka färger och skön känsla hemma hos Björn Werner och Sandra Beijer i trerummaren i Gamla stan.
Annons

Sandra är författare, skribent och bloggare med en bakgrund som copywriter, för drygt tio år sig sade hon upp sig från reklambranschen och satsade heltid på sitt skrivande. Tre romaner, tv-serie, noveller och översättningar har det blivit hittills. Just nu skriver hon på en pjäs.

Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan matbord
I vardagsrummet, tillika matsalen, tronar den pampiga kakelugnen från 1700-talet. Spegel, Svenskt tenn. Hyllan som syns i spegeln kommer från Fogia. Matbordet är köpt i antikaffären Curiosité i Göteborg. Thonetstolar, auktion. Handknuten iransk matta, auktion.

– Jag har alltid skrivit, det säger väl alla som håller på med det skrivna ordet. När jag var yngre älskade jag att hålla på med scrapbooks, det är just det pysslet som bloggen är för mig.

Annons
Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan sovrum
Inzoomat på den höga golvsockeln målad i en oxblodsfärgad ton, färgen kommer från Toniton. Den matchar sänglamporna från Hay perfekt. Rosa heltäckningsmatta, Toniton. Pallen med boktrave och handväska, Zara home.

Sandra är född och uppvuxen i Stockholm, hennes man Björn Werner, kulturskribent på Svenska Dagbladet, kommer från Göteborg. Så var skulle de bo? I en ljus lägenhet och gärna i Gamla stan.

sandra beijer bor i Gamla stan

För dem som känner de historiska kvarteren kan det tyckas som en ouppnåelig dröm, men i hjärtat av Gamla stan där Prästgatan delar sig fann de så trerummaren på andra våningen som faktiskt bjöd på det där eftersträvansvärda ljuset.

Annons
Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan tavelvägg
Pelarbord, arvegods från Sandras mormor. Lampfot, Svenskt tenn. Lampskärm, H&M Home. På tavelväggen syns tavlor och allehanda affischer köpta på loppis, auktion och i museibutiker.

– Otroliga detaljer som stuckaturer, en vackert målad kakelugn, djupa fönsternischer och bröstpaneler gjorde sitt till.

Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan kakelugn
Kakelugnens krön.

– Och golven, breda rågolv från när huset byggdes på 1600-talet. De är slipade och betsade, lena, snälla golv.

Annons
Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan barnrum rågolv
Kudde med text från samarbetet Tove Jansson x Arket. Soffbord i travertin, italienskt 70-tal, köpt på auktion. Genom det breda dörrparet kommer man in i sonen Didriks rum. Den gröna byrån har stått på Sandras familjs lantställe.

Köket är nytt och kom till i ett samarbete med Marbodal och Bitte Granlund på Geco. Här finns roliga, platsbyggda lösningar som soffa, ett litet skafferi intill fönstret och öppna hyllplan som vilar på konsoler. Allt i en varmt vaniljfärgad ton.

Franskt stengolv i hallen

Det franska stengolvet börjar i hallen och fortsätter sedan in i köket. Det fraktades hit från Frankrike och bidrar till en skön bistrokänsla.

Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan gardiner omtag
Fönstren i vardagsrummet ringas in av gardiner från Gotain. Gardinomtagen har Sandra ärvt från sin mormor. Soffa från Melimeli. Affisch från utställning i Stockholm med Luke Edward Hall.

– Jag tänkte hela tiden i färg när vi skulle inreda. I vardagsrummet såg jag framför mig ett café i Paris och en grön ton. Vi testade först en mer lindblomsgrön variant, men den blev för lantlig.

Annons
Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan hylla soffa melimeli
Soffan är grön och går i samma färg som lister och bröstpaneler, kommer från Melimeli. Hyllla, Fogia. Soffbord i travertin, italienskt 70-tal, köpt på auktion

Och minsann, soffan från Melimeli går i samma kulör som snickerierna, grönt med viss svärta i. Det blir väldigt levande och personligt med färgerna på bröstpanelerna och de djupa dörr- och fönsternischerna bryter av och ramar in. Stuckaturen i vardagsrummet påminner om ett tårtpapper.

Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan vardagsrum
Fönstren i vardagsrummet ringas in av gardiner från Gotain.

– Jag tycker mycket om vackra saker. Som gardinomtagen som jag har fått från mormor, och pelarbordet som också är från henne. Iranska mattor har jag span på, som den som ligger under matbordet. Matbordet tog ett tag att hitta. Jag bad mina vänner på antikaffären Curiosité i Göteborg att leta efter ett franskt slagbord med gröna ben – och de lyckades, säger Sandra.

Annons
Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan hallen
Det franska stengolvet fortsätter från hallen in i köket. Platsbyggd soffa från Marbodal, i samma utförande som i köket. Knopp-bräda, Marbodal. Spegel, Ikea.

– Nostalgisk är jag inte. Men det här är den första lägenheten jag känner att jag stannar i.

Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan köket platsbyggt
Det vaniljfärgade köket från Marbodal planerades tillsammans med Geco. Skåpet i hörnet rymmer skafferiet. Pall, Granit. Skomakarlampor, Mässingmäster. Lampa med gul fot, Salig studio. Bistrospegel, Artilleriet.

I Björn och Sandras sovrum är listen målad i en oxblodsfärg, sänglampor från Hay matchar i samma ton. ”Man sugs in i färgen, den påminner lite om en livmoder”, säger Sandra. Och att sätta ner fötterna på den rosa heltäckningsmattan från Toniton ger en mycket bra känsla. Sonen Didrik är två år och har ett eget rum innanför vardagsrummet.

Annons

Hur känns hemma?

Sandra Beijer Björn Werner hemma i Gamla stan sovrum tavla
Blicken fastnar på den pampiga oljemålningen ovanför Sandras och Björns säng. Den tårt-pappersliknande stuckaturen finns också i sov-rummet. Sänglampor Matin 380, Hay. Sängbord, Granit. Gaveln är klädd i tyg köpt på Etsy.

– Det känns snällt. Inget farligt kan hända här. Jag ville skapa en lite overklig, lite drömmig och lite tecknad känsla. Man behöver inte alltid leva i verkligheten, det kan få vara lite saga också.


Fotograf: Stellan Herner
Stylist: Ida Lauga

Annons