Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Lekfullt samarbete när Saskia Cort tolkar Rörstrand

22 nov, 2023 
AvRedaktionen ELLE
Louise Adelborgs klassiska servis Swedish Grace för Rörstrand lanserades redan 1930. Nu kommer den i färgen Havre, en mild och mjuk ton. Influencern och ELLE-favoriten Saskia Cort har tolkat ny färgen i en festligt inspirerande dukning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Decodrömmar: Festdukning med mycket av alltBrand logo
Decodrömmar: Festdukning med mycket av allt

För några veckor sedan anordnade PR-företaget Grand Relations, i samarbete med Rörstrand och influencern Saskia Cort, ett event på Your Flower Bouquet på Södermalm i Stockholm, som visar upp Rörstrands nya färg Havre för Swedish Grace. Den innehöll en mycket kreativ scenografi och konstfullt arrangerad mat. Vi ställde några frågor till Saskia om dukning och inspiration.

Vad var din tanke med dukning och setting?

Dukning Saskia Cort Rörstrand Swedish Grace

– Jag ville förmedla den elegans som Swedish Grace-serien har men tillföra något nytt, och sätta konstnärlig lekfullhet i fokus. Jag fick den lyxigaste briefen man kan få inför uppdraget ”du får i princip fria tyglar att skapa en setting som framhäver den nya färgen Havre”. *Dreggel* att få fria händer med ett så anrikt varumärke!

Annons

Saskia Corts konstnärliga lekfullhet

– För att skapa mer djup i dukningen valde jag att skapa olika torn som vi även använde som serveringsfat till de små bakelserna. Kopparna staplade jag bågformat för att leka med former. Tycker att man inte måste stoppa in allt sitt fina porslin i köksskåpen, ta fram och lek med olika typer av former!

Dukning Saskia Cort Rörstrand Swedish Grace

Vad var viktigt för dig i settingen, hur tänkte du med färger?

– Jag är stört intresserad av färgers påverkan på människor och tycker om att se färg som silhuetter och personligheter som uttrycker olika känslor. Förlåt för cringe men det är så jag ser färg. För mig är beige en mellanrumskulör som används för att lugna ner och är väldigt snäll, typ som en kram. För att fånga det vackra i den beiga färgen vill jag komplettera ”det snälla” med något kaxigt och oväntat och valde eklektiska och maximalistiska färger till, så att det inte upplevs tråkigt och svalt. Eller för snällt. Hatar när det är för snällt.

Vilka komponenter var viktiga för dig att tillföra?

Dukning Saskia Cort Rörstrand Swedish Grace

– Tre ledord jag använder när jag tar fram reklamkampanjer är överraskande, oväntat och känslan av ”?!?!” och det var målet i det här fallet också. Jag gillar att skapa mystik för vuxna, jag tror vi mår bra av det. Det första jag skrev upp som inspiration för styling var ”ätbara skulpturer” och därför hyrde jag in matkonstnären @elleisunbelievable för att göra mat som såg ut som skulptural konst.

Hur mycket betyder dukning för dig vid en middagsbjudning?

Dukning Saskia Cort Rörstrand Swedish Grace

– Jag är galet ointresserad av matlagning som tar tid, men jag älskar konst och att använda mat som ett material för ett konstnärligt uttryck. Jag lägger gärna fem minuter på matlagning, men 45 minuter på styling av den. T ex skära gurka i pytte-pyttesmå lika stora fyrkanter och bygga något med dom på tallriken innan jag äter upp dom. Känner mig som den här emojin av att leka med maten ”:)”

Annons

Hur utrycker du din identitet i en dukning?

– Jag tycker typ ordet ”identitet” ihop med dukning blir för pretentiöst. Antingen dukar man av praktiska skäl, eller så gör man det för att man får utlopp för ett kreativt behov. Jag har ett kreativt behov och tycker dukning är fint, gulligt och roligt. Djupare än så kan jag inte analysera i dag.

Dukning Saskia Cort Rörstrand Swedish Grace

– Vi är stolta över att introducera Havre som en ny färg i vår Swedish Grace kollektion. Nyansen fångar den mjuka och lugnande känslan av havre, säger Malin Herdevall, Brand Marketing Manager, Rörstrand.

Swedish Grace eller Nationalservisen

Swedish Grace har serverat generation efter generation till både vardag och till fest. Formgivaren Louise Adelborg tog fram serien redan 1930, då under namnet Nationalservisen. År 2001 återlanserades serien under namnet Swedish Grace utifrån idén om att ha ett sortiment med moderna färger som enkelt kan kombineras med varandra. I dag finns porslinsserien tillgänglig i kulörerna Dimma, Gala, Snö, Midnatt, Is, Ros, Äng, Sten samt säsongsserien Winter.

Foto: Maria de la Croix

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons