Bucket list till Tokyo – 7 saker du inte vill missa

12 dec, 2023 
En drömresa går för mångas del till Japan och kanske närmare bestämt den pulserande huvudstaden Tokyo. Vi listar saker att göra och några utvalda favoriter som du inte vill missa att skriva upp på din bucket list!
Annons
Krispig risvåffla på tre olika sättBrand logo
Krispig risvåffla på tre olika sätt

Uteliv

Golden Gai i Shinjuku

De här charmiga gamla gatorna i Shinjuku sticker ut i den moderna neonljusprydda stadsdelen i Tokyo. Golden Gai består av flera små gränder som kryllar av hundratals små barer som öppnar om kvällarna. Varje litet hus hyser en bar med egen profil och väldigt få sittplatser. Halva charmen är att strosa runt tillsammans med både lokalbor, kändisar och turister för att spana in de olika barerna och sedan prova en som lockar. Se till att ha med dig tillräckligt med kontanter, eftersom flera barer inte tar emot kort.

Annons
Golden Gais neongränder i Tokyo.
Byt ut stadens neon-ljus mot Golden Gais charmiga gränder.Foto: Unsplash/Tatsuya 000

Museum

teamLab Planets

Bara ett besök på det museet gör det värt att åka till Tokyo och Japan. Gå mellan interaktiva konstinstallationer i olika rum (ibland i vatten!) och låt dig hänföras. Här kan man vara i timmar, eftersom atmosfären är så förtrollande. Vår favorit? Även om det är svårt att välja, så måste vi slå ett slag för rummet med de levande blommorna. Ett måste att uppleva.

Museet teamLab Planets i Tokyo.
Museet teamLab Planets är en ypperlig anledning att åka till Tokyo.Foto: Masatoshi Okauchi/Shutterstock

Bad

Annons

Ett dopp i en onsen

Onsen är baden vars vatten kommer från de japanska varma källorna, som finns utspridda över hela landet. Du badar naken och om du har tatueringar bör de täckas. Badritualen är viktig och det här är en plats för stillhet och återhämtning. För den som vill kombinera bad i onsen och att bo på en klassisk ryokan, finns flera boenden som erbjuder kombinationen. Vissa hotell kan till och med ha lyxiga rum där du får en egen onsen!

Japansk badritual i en onsen.
Upplev japanska badritualer i en onsen.Foto: Nattanee.P

Boende

Ryokan

Ett måste för dig som besöker Japan och vill uppleva kulturen fullt ut är att bo på en klassisk ryokan. Inredningen på ryokan är rogivande i sin minimalism. Här får du sova på en futonmadrass, golven är täckta av tatamimattor, bord och stolar är låga och rummen skiljs åt av skjutdörrar. På hotellet går du klädd i en yukata och lära dig japansk toffeletikett, det finns nämligen alltid flera par tofflor. Ett par används endast i badrummet, ett par i själva hotellrummet och det tredje paret i resten av hotellets utrymmen. När ELLE Decoration besökte Japan med Finnair bodde vi på Ryoutiku Bettei i Beppu, i södra Japan, men det finns ryokan runtomkring i hela landet.

Annons
En japansk ryoka, futonmadrasser, tatamimattor.
På en ryokan sover man på en futonmadrass, och golven är klädda med tatamimattor.Foto: Colin Hui

Ikonisk utsikt

Tokyo skyline

Hotellet Park Hyatt är kanske den mest berömda platsen för att ta in Tokyos skyline, tack vare Sofia Coppolas film Lost in Translation. Men det finns betydligt fler platser som ger dig den häftiga utsikten. Vi slår ett slag för Shibuya Sky där du får en panoramautsikt över hela staden, 230 meter ovanför de myllrande gatorna (missa inte Shibuya crossing på vägen hit – världens mest trafikerade övergångsställe!). För den som vill njuta av utsikten under en längre tid finns det flera hotell med rum högt upp. ELLE Decoration bodde på The Capitol Hotel Tokyu som erbjöd en vidunderlig utsikt över både den närliggande shintohelgedomen, som de blinkande ljusen i skyskraporna i Shibuya och Shinjuku.

Annons
Utsikten över Tokyo från Capitol Hotel Tokyu.
Utsikten över Tokyo en tidig morgon från Capitol Hotel Tokyu.Foto: Nanna von Knorring

Shopping

Köksgatorna

När du är i Tokyo vill du inte missa Kappabashi street, en gata som fullkomligt dignar av butiker som säljer allt från porslin, bestick och köksredskap till restauranginredning. Här kan man strosa och göra fina fynd till köket, men även titta på olika roliga maträtter som gjorts i plast för japanska restaurangmenyer. Det enda problemet? Du kan behöva inhandla en ny resväska för att få med dig alla dina nya saker hem.

Japanskt porslin på Kappabashi street.
Fynda japanskt porslin på Kappabashi street.Foto: Marek Slusarczyk

Mat

Det japanska köket

För många är en resa till Japan en kulinarisk sådan, som sig bör. Och som det finns att upptäcka! Vi slår ett slag för att prova den allra färskaste sushin du kan få genom att besöka en fiskmarknad, men missa inte allt annat det japanska köket har att erbjuda. Vi fastnade särskilt för den japanska pannkakan Okonomiyaki, som vi åt på restaurangen Asakusa Tsurujiroh Hanare i stadsdelen Asakusa. Okonomiyaki tillreds på en järnplatta vid din plats och är en form av teppanyaki.

Japansk sushi på fiskmarknaden.
Den allra färskaste sushin får du på fiskmarknaderna.Foto: Patrick Wong
Annons