Artikeln innehåller reklamlänkar

8 svenska platser du bara måste besöka för en vintersemester i år

vintersemester

Här är de mysigaste platserna att besöka för årets vintersemester!

Från ishotellet i Jukkasjärvi till myskoxar i Tännäs. Det finns otroligt många platser i Sverige som bara väntar på att upptäckas. Här är åtta exempel perfekta att besöka under vintersemestern.
23 december, 2022

Ibland behöver man inte flyga för att få ett minne för livet. Det vimlar nämligen av vackra ställen i Sverige som få av oss ens vet om – allt från ishotell till vackra nationalparker med stor chans till att se norrsken. Så passa på att ta en avstickare i vinter och upplev det finaste som Sverige har att erbjuda. Här är åtta exempel på vackra platser att se innan du dör!

Video: Unika hotell för en vinterweekend nära naturen
1:08

Efter reklamen: Video: Unika hotell för en vinterweekend nära naturen

(1:08)

Slå på ljud

Bästa plaserna att besöka för semester vintern 2022

Sugen på en vintersemester utöver det vanliga? ELLE listar plasterna att besöka i år. Scrolla ner i artikeln för att läsa mer om varje ställe.

1. Icehotel – Ishotellet i Jukkasjärvi

I Jukkasjärvi, 20 mil norr om Polcirkeln, ligger det världsunika hotellet Icehotel. När den första snön har kommit till byn samlas konstnärer från hela världen i Jukkasjärvi för att vara med och skapa den utställning av snö, is och ljus som sedan blir Icehotel. Det här är förmodligen en av Sveriges mest kända sevärdheter, och det är inte speciellt svårt att förstå varför.

Här kan du läsa mer om det berömda hotellet och boka din vistelse (länk till Hotels.com).

semester i vinter på ishotellet beläget i Jukkasjärvi i Stockholm

Klicka på bilden för att boka din vistelse på ishotellet.

Foto: Garden - Natsuki Saito & Shingo

2. Norrskenet i Abisko

Abisko nationalpark sägs ha världens bästa förutsättningar för att se det vackra norrskenet, enligt hemsidan Swedish Lapland. Under vinterhalvåret, från mitten av november och fram till slutet av mars, är det störst chans att få uppleva ljusfenomenet som många har på sin bucket list.

norrsken på semester i vinter i Abisko nationalpark

Uppleva norrsken – en dröm för väldigt många människor.

3. Niehku Mountain Villa

Niehku Mountain Villa vid Riksgränsen utsågs nyligen till Europas bästa hotell när det kommer till inredning, och har även vunnit pris i kategorin "årets destination" 2021. Förutom vacker interiör kombinerar det exklusiva hotellet skidåkning och naturupplevelser med boende och gastronomi i världsklass. Den unika skilodgen har byggts över en fornminnesmärkt ruin av ett gammalt ångloksstall och själva hotellet har endast 14 rum. Läs mer om Niehku Mountain Villa och boka här (länk till Hotels.com).

Psst! Här är fler hotell som är perfekta att besöka för en vinterweekend.

semester i vinter på Neihku Mountain Villa vid Riksgränsen i Sverige

Niehku betyder ”dröm” på nordsamiska, och det är precis så som många beskriver det här hotellet. Foto: Erik Nissen Johansen

4. Kebnekaisemassivet

Åtta mil väst om Kiruna ligger Kebnekaisemassivet. Sveriges högsta berg utgörs av ett bergsmassiv med två toppar; sydtoppen och nordtoppen. Enligt de senaste mätningarna är det nu den mer svårtillgängliga nordtoppen som är allra högst eftersom glaciären som täcker sydtoppen successivt krympt. Men inte många meter skiljer de två.

semester i vinter i kebnekaisemassivet beläget väst om Kiruna

Kebnekaisemassivet består av två toppar; sydtoppen och nordtoppen.

Kebnekaise är ett relativt lätt berg att bestiga även för den som inte är proffs. Särskilt populärt är det att ta sig till toppen under sommarhalvåret. Men många väljer att ta sig upp med skidor när massivet är snöklätt. En magisk upplevelse oavsett.

5. Kiruna

Är du i trakterna runt Kebnekaisemassivet får du inte missa Sveriges nordligaste tätort. Kiruna ligger norr om polcirkeln och har tre veckor utan solsken varje vinter. Om du vill se Kiruna som det ser ut i dag är det dags att passa på då hela staden så småningom kommer att flyttas på grund av rasrisk som orsakats av gruvbrytning i staden.

semester i vinter i Kruna norr om polcirkeln i Sverige

Varje år har Kiruna tre veckor utan solsken.

6. Sarek nationalpark

Sarek är nationalparken med sex av Sveriges 13 högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. Det är också ett högalpint område där samer har bott och följt renens vandringar sedan urminnes tider.

Här finns det dock inte många bekvämligheter för besökarna – inga stugor eller markerade leder. Om du ändå bestämmer dig för att fjällvandra här kommer du att möta spektakulära miljöer och förmodligen norrsken.

semester i vinter i Sareks nationalpark beläget i norra Sverige

Sarek nationalpark bjuder på spektakulära miljöer – men svår terräng.

7. Myskoxarna i Tännäs

I Härjedalen, närmare bestämt Tännäs, hittar du den ideella föreningen Myskoxcentrum, vars ambition är att bevara den vilda myskoxstammen i Sverige. Idun, Neassa och Ulrik är några av de myskoxar du får chansen att träffa här.

semester i vinter på Mysoxcentrum i Tännäs i Härjedalen

Djurälskare? Då bör du besöka Tännäs myskoxcentrum.

Foto: TT

8. Åre

Upplev en vintersemester uppe i fjällen i den populära skidorten Åre. Förutom skidor kan du här njuta av lyxig mat och avkopplande behandlingar på spa. För dig som vill ut i vildmarken finns Sveriges största vattenfall, Tännforsen, att beskåda här. Dessutom finns flera vackra vandringsleder som bjuder på fantastiska vyer och naturupplevelser. Här finns tips på plaster att besöka i Åre.

semester i vinter i Åre beläget i Jämtland

Tännforsen belägen i Åre kommun.

Foto: TT/Elisabeth Omsén

Läs mer:

Svenska platser du måste se innan du dör – 13 tips

Weekend resa i höst? Här är Europas mest prisvärda städer

Airbnb lanserar upplevelser med djur – med etiskt fokus