Black Friday 2022 – rea och erbjudanden på kläder

14 sep, 2022 
AvCecilia Persson
Black friday 2022 – hitta erbjudande på kläder hos de bästa modebutikernas rea.
Black Friday 2022 infaller den 25 november i år – årets största shoppingdag med mängder av butiker som har deals med nedsatta rea-priser. Nedan har vi samlat den bästa moderean för Black Friday 2022!
Annons

Årets största shoppingdag närmar sig: Black Friday 2022! En världskänd dag där mängder av butiker har rejält nedsatta priser – med andra ord är det en ultimat dag att göra riktiga fynd på saker du har planerat att köpa.

På många sätt innebär Black Friday en start för julhandeln med alla rabatter som ges av allt fler företag. De senaste åren har dagen utvidgats till en hel vecka, Black Week, som sedan följs av Cyber Monday, alltså sista dagen att göra riktiga reafynd.

Vad är Black Friday och när kom det till sverige?

Den amerikanska readagen Black Friday har funnits sedan 1960-talet och infaller dagen efter Thanksgiving. I USA markerar Black Friday startskottet för såväl juldekorationer som julhandel.

Namnet Black Friday uppkom i Philadelphia 1961 och kommer av den trafik- och fotgängarökning man kunde se dagen efter Thanksgiving eftersom många tog sig hem från vänner och familj där de firat högtiden.

Annons

Butikerna som har rea på Black Friday öppnar vanligtvis väldigt tidigt, vissa redan natten mellan torsdag och fredag, och stänger väldigt sent. 2013 kom Black Friday till Sverige, och framför allt näthandeln. Elgiganten var en av de första nätbutikerna att införa readagen, och det resulterade i en försäljningsökning på 400 procent jämfört med en vanlig fredag.

Butiker med rea på kläder under Black Friday 2022.
Många passar på att fynda snygga kläder under Black Friday.© CAMERA PRESS

Datum för black Friday – När är Black Friday 2022?

Den stora shoppingdagen inträffar varje år dagen efter amerikanska Thanksgiving, vilket betyder att Black Friday i år äger rum 25 november 2022.

Vad är Black Week?

Redan på måndagen, flera dagar innan själva Black Friday, börjar många handlare att ge fina rabatter. I år startar Black Week 21 november och pågår till och med söndagen 27 november. Cyber Monday infaller på måndagen efter Black Week och sker 28 november i år.

Annons

Vad är Cyber Monday?

Cyber Monday är en vidareutveckling av Black Friday och begreppet myntades 2005 av och för näthandelsföretagen för att få folk att handla mer online. I USA är Black Friday fortfarande en reahögtid främst för de fysiska butikerna, och därför är skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday större där än i Sverige.

BÄSTA REA OCH ERBJUDANDEN INOM mode BLACK FRIDAY 2022:

&

A

B

C

E

G

H

K

L

M

N

U

W

Å

Vad ska man fynda på Black Friday?

Tänk på att det inte är bra att konsumera utan eftertanke, så se till att planera vilka köp du ska göra och jämför priset på olika butiker för att hitta det bästa och investera i de varor som du verkligen behöver. Tre frågor du kan ställa dig innan är:

  • Vad behöver du?
  • Är det verkligen nödvändigt?
  • Är det värt att köpa nu?

Tips! Passa på att utvärdera din basgarderob redan nu och skriva en lista på sådant som du behöver komplettera med. Black Friday är ett perfekt tillfälle att fynda basplagg i hög kvalitet till ett bättre pris. Dessutom kan du se till att göra mycket av din julklappsshopping när butikerna har fina erbjudanden!

fler tips på hur man bäst fyndar på Black Friday:

  • Var ute i god tid! Många butiker öppnar redan vid midnatt och de bästa köpen tar givetvis slut snabbt.
  • Tänk julklappar! Du kan spara många hundralappar genom att shoppa smart till jul redan nu.
  • Håll dig uppdaterad! I den här artikeln har ELLE en lista på butikerna att ha koll på inför Black Friday. Bokmärk den så att du snabbt kan klicka dig runt mellan sajterna när det väl är dags.
  • Jämför priser! Flera butiker har olika mycket rea. Är du på jakt efter en specifik produkt kan du med fördel klicka dig runt på olika sajter och jämföra.
  • Håll koll på retur! Det kan bli dyrt att returnera varor om de inte passar…
  • Gör en inköpslista! Spara ner länkar till de plagg du är sugen på och klicka fram när rean är igång.
Se drottning Elizabeths mest stilsäkra looks genom åren
Se drottning Elizabeths mest stilsäkra looks genom åren
Annons
Innehåller annonslänkar