Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Guide: Så skapar du den perfekta kapselgarderoben

22 nov, 2022 
Guide: Så skapar du en kapselgarderob
Vad är en kapselgarderob? Och hur bygger du din egen perfekta variant av kapselgaderoben? ELLE guidar dig i steg för steg!
Annons
Skapa den perfekta kapselgarderobenBrand logo
Skapa den perfekta kapselgarderoben

Kapselgarderoben är på inget sätt ett nytt påhitt, men begreppet har den senaste tiden blivit allt mer populärt. Såväl i sociala medier som bland våra vänner och bekanta. Och det finns många anledningar att använda sig av konceptet när du rensar bland dina kläder där hemma i jakten på en bättre överblick av vad du faktiskt äger.

Men vad är egentligen en kapselgarderob? Vad ska den vara bra för? Och hur bygger du din egen perfekta variant? I den här artikeln ska vi försöka ge dig svar på alla frågor.

Vad är en kapselgarderob?

Ja, vad är egentligen en kapselgarderob? Enkelt förklarat är det en garderob med ett fåtal utvalda plagg som du älskar. Du väljer ut de plagg som du trivs i och använder ofta – och sen bär du dem på olika sätt. En basgarderob baserad på just dig, helt enkelt, som fungerar år efter år och där plaggen går att kombinera med varandra.

Så skapar du en kapselgarderob

En kapselgarderob innebär inte automatiskt ett fast antal plagg, utan du väljer själv hur många plagg du tycker bör ingå i just din samling. Det kan vara allt från 7-50 favoriter, men allra vanligast är det att utgå från omkring 12-30 stycken (exklusive ytterplagg och skor). Givetvis får du bättre överblick ju färre plagg du väljer.

Annons

En kapselgarderob kan se ut på olika sätt, men många väljer att dela in den i säsonger.

Varför har man en kapselgarderob?

Fördelarna med att få till sin egen version av basgarderoben på detta sätt är många. Istället för att ständigt köpa nytt jobbar du med det du redan äger och matchar plaggen på olika sätt för att få till en ny stil. Det blir lätt att klä sig på morgonen, du har en garderob med plagg som du faktiskt använder(!) och det är dessutom ett riktigt bra sätt att hitta din egen stil och lära dig vilka plagg som passar dig och din livsstil.

Guide: Så bygger du en kapselgarderob

Därtill vinner såväl miljön som ditt bankkonto på att du använder konceptet, då personer med kapselgarderober tenderar att shoppa färre plagg med bättre kvalitet – och dessutom har stenkoll på exakt vad de behöver handla när de väl shoppar (= inga onödiga inköp).

Annons

Syftet är att hitta så många kombinationer som möjligt med dina favoritplagg – och det blir tydligt hur lite du faktiskt behöver äga för att ha en fungerande garderob som kan resultera i många olika looks.

Guide: det här är en kapselgarderob

Så skapar du din egen kapselgarderob – steg för steg

Så, hur bygger man då upp sin egen kapselgarderob? Var börjar man? Här är några steg att följa.

1. Hitta din stil

Att ha en minimalistisk garderob behöver inte betyda att du har en minimalistisk stil. Istället handlar en kapselgarderob om att du ska hitta just din klädstil. Fundera på vilken typ av plagg som du trivs bäst i och som passar din livssituation. Faller du för en särskild jeansmodell? Vilka typer av överdelar bär du helst? Eller vilken längd på kjolar passar dig bäst?

Annons

Är du osäker på vad som faktiskt är din stil? Leta inspiration! Se dig omkring, eller spara ner looks som du gillar på sociala medier och försöka sedan hitta en röd tråd bland det du har sparat.

2. Kategorisera din stil – färger, passform, material

När du väl har hittat din egen stil (eller i alla fall vad som just nu känns mest som din stil) kan du gå ännu djupare in på detaljer – och sätta som en klädkod för dig själv. Vilka färger tycker du om att bära? Vilken typ av passform återkommer du till? Och vilka material trivs du bäst i? Genom att sammanfatta detaljer som färger, passform och material blir det än mer tydligt vad som bör ingå i din garderob.

Tips och steg för steg – så skapar du en kapselgarderob

3. Den stora rensningen

Dags att rensa! Utgå från vad du har kommit fram till ovan och gör en resning av garderoben. Antingen ägnar du en heldag åt att rensa ut det du inte längre använder, eller så låter du rensningen pågå under en längre tid genom att använda dig av exempelvis knepet att vända på galgarna.

Annons

Häng i så fall samtliga galgar åt fel håll och vänd sedan på dem när du använder ett plagg. Efter ett par månader får du ett tydligt facit på vad i din garderob som du faktiskt använder.

4. Låt kapselgarderoben vara levande!

Nu har du tagit första steget till att forma din kapselgarderob och varje gång du shoppar framöver bygger du på med plagg som passar in.

En kapselgarderob innebär inte att du måste leva med enbart de typer av plagg som du har valt just nu. Stilen förändras ofta genom åren – inte minst beroende på livssituation – och även kapselgarderoben kan vara levande!

Steamskola: Så använder du en steamer – för maximal effektBrand logo
Steamskola: Så använder du en steamer – för maximal effekt

Foto: Imaxtree

Annons