Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Alla älskar Ayo Edebiri! Här är skådespelarens stjärnklara stilresa.

15 jan, 2024 
AvRebecca Jardsdotter
Yes, chef! Ayo Edebiris tid är sannerligen nu. Hon landar roller, skriver manus, vinner priser – och serverar, som grädde på moset, stilfullt minnesvärda modelooks.
Annons
5 efterlängtade filmer att se fram emot 2024Brand logo
5 efterlängtade filmer att se fram emot 2024

På bara några få år har Ayo Edebiri gått från småskalig ståuppkomiker och nyetablerad manusförfattare till en älskad, hyllad och prisvinnande skådespelare. Under 2024 (…alltså på tre veckor) har hon hittills kammat hem en Golden Globe, ett Critics Choice Award och en Emmy – inte en så pjåkig start på ett nytt, fräscht år.

SOM SYDNEY I SERIEN THE BEAR

Uppståndelsen kring Edebiri började löpa amok från sekunden att tv-serien The Bear hade premiär under 2022. Berättelsen om stjärnkocken Carmy som återvänder till sin hemstad Chicago för att driva sin nyligen bortgångna brors något avdankade smörgåsbutik lyckas, redan från de första minuterna av avsnitt ett, uppnå en intensitet och dramatik som publiken omedvetet verkat suktat efter. Det stressiga, högljudda och bråkiga köket fick många att direkt längta efter mer, och säsong tre är planerad till 2024.

Annons
Ayo Edeberi som Sydney i omtyckta The Bear.

Edebiris hyllade insats som talangfulla Sydney, en begåvad kock som ser upp till den prisbelönta New York-kocken Carmy (spelad av Calvin Klein-ambassadören Jeremy Allen White), har gett henne stående ovationer och högaktade recensioner. Behövs ett bevis? Samma roll gav henne de nyss ovan nämnda priserna. Ett hyfsat kvitto, minst sagt.

Under 2023 var Edebiri också med i komedifilmen Bottoms med motspelare som Rachel Sennott och Kaia Gerber och mockumentären Theater Camp som fick rungande applåder vid eftertexterna på Sundance filmfestival. 2024 ser vi henne bland annat i The Bear, men bakom kulisserna är hon själv på set för en kommande Marvelfilm. ”Ayo Edebiris dygn har 27 timmar”, har det skrivits om den unga stjärnan på plattformen X.

Annons

FRÅN BOSTON TILL NEW YORK – OCH VIDARE

Ayo Edebiri växer upp i ett kristet hem i Dorchester i Boston med en nigeriansk pappa och en barbadisk mamma. Intresset för film och teater väcks tidigt, men det är först när Edebiri påbörjat sina lärarstudier på New York University som hon vågar ta sina första kliv i, vad som skulle komma att bli, helt rätt riktning.

Samtidigt som hon vid sidan av lärarstudierna ofta kör stand up är det först när hon möter andra framgångsrika svarta kvinnliga komiker som hon börjar fundera på att arbeta med komedi på ett professionellt plan. Sagt och gjort. Hon justerar om sina lärarstudier till manusförfattande, testar på skådespeleri – och på den vägen är det.

Annons
Carmy och Sydney i The Bear.

EN STIL I FÖRÄNDRING

Med omvälvande upplevelser (som att gå från doldis till supermegakändis) och nya uppdrag tillkommer också, kan en ju tänka, en ny stil. Från tomboy-vibbar på stand up-scenen och t-shirts med grafiskt tryck till kreationer av Prada, Thom Browne, Loewe och Proenza Schouler längs röda mattan: här är Ayo Edebiris stilresa – hittills!

2016 - 2020: STAND UP-STILEN

2022-2023: DE FÖRSTA STEGEN PÅ RÖDA MATTAN – I FÄRGSTARKT FLICKIGT

På premiären av The Bear i juni 2022.
Blårutigt i augusti 2022.
På Emmygalan i rosa tyllsläp från Giambattista Valli.
Elle-fest i LA 2022!
Ännu en färgstark kreation av italienska Giambattista Valli.
På Golden Globes i januari 2023, ett år före hennes egen vinst på galan, iklädd en Rosie Assoulin-klänning och kontrasterande operahandskar.
Rutigt bredvid skådespelarkollegan Jeremy Allen White.

2023-2024: KAXIGT, KVINNLIGT OCH MED HÖG MODEGRAD

På Golden Globes i januari 2024 i röd Prada från topp till tå.
Ännu en klänning utan axelband – denna gång från Proenza Schouler.
Versace!
Edebiri häromdagen i The Row – en look hon själv menar inspirerades av bland andra Whoopi Goldberg.
På Emmygalan i skräddarsydd Louis Vuitton, strax före vinsten i kategorin Supporting Actress in a Comedy Series.

Allt talar för att Ayo Edebiri går en stilfull, stjärnspäckad, framtid till mötes. Och vi ser gärna på.

Foto: TT, Instagram.

Annons