Vitt bröd eller fullkorn – vad är nyttigast?

Ciabatta med kyckling och mango chutney.

Många väljer grovt fullkornsbröd framför vitt bröd eftersom det sägs vara nyttigare, men stämmer det verkligen? Enligt en ny studie är det ingen större skillnad.
04 juli, 2017

Det är ingen skillnad i nyttighet mellan vitt bröd och fullkornsbröd, visar forskning från Weizmann Institute of Science i Israel. Vitt bröd har med andra ord fått oförtjänt dåligt rykte, menar forskarna till studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.

I studien ombads deltagarna – som vanligtvis fick 10 procent av sitt dagliga kaloriintag från bröd – att öka sin brödkonsumtion till 25 procent under en vecka. Hälften fick äta endast vitt fabriksbakat bröd, medan övriga åt uteslutande nygräddat surdegsbröd med fullkorn.

Därefter avstod deltagarna från bröd helt och hållet under två veckor, för att sedan byta till den andra typen av bröd – de som i första omgången endast åt fullkorn bytte nu till vitt, och vice versa.

Ingen större skillnad

Men forskarna kunde inte se någon större skillnad när de mätte kroppens reaktioner på de två typerna av bröd. De tittade bland annat på glykosnivåer, lever- och njurenzymer, halter av mineralerna kalcium, järn och magnesium samt markörer för inflammationer och vävnadsskador.

– I total motsats till vad vi förväntade oss fanns det ingen kliniskt betydelsefull skillnad mellan effekten av dessa två olika typer av bröd inom de parametrar vi mätte, säger forskaren Eran Segal.

Däremot kunde de se individuella skillnader. Ungefär hälften av personerna reagerade mer positivt på vitt bröd, medan andra mådde bättre av fullkornsbröd. Forskarna poängterar därför att det är viktigt att vara medveten om att olika typer av kost passar för olika personer. Istället för att rekommendera samma typ av mat för alla borde kostråden anpassas för individen.

Värt att notera är dock att detta var en liten studie med endast 20 deltagare.

Läs också: 6 vanliga matmyter som inte stämmer

Nej, varken ägg, fett eller kolhydrater är dåligt för hälsan.

Nej, varken ägg, fett eller kolhydrater är dåligt för hälsan. Foto: Shutterstock

Källa: Aol.com