Vin till tacos – så väljer du rätt dryck till mexikansk mat

Tips på vin till tacos och annan mexikansk mat

Är vin och tacos en bra match? Om ja, vilket slags vin passar egentligen bäst? ELLE Mat & Vin reder ut.
03 december, 2020

Det mexikanska köket har varit populärt i Sverige under en längre tid och trenden håller i sig, mycket tack vare fredagstacosen som fortfarande är heliga för många av oss. Men hur väl passar egentligen tacos, burritos, enchiladas och andra läckra mexikanska rätter med vin i glaset?

Bra att tänka på när du väljer vin till tacos

Det har nog inte undgått någon att det numera finns en hel uppsjö av vinsorter att välja mellan. Att hitta rätt vin kan kännas svårt oavsett ändamål, men att faktiskt hitta rätt blir ännu viktigare när du har vissa mer nischade kök i åtanke, däribland det mexikanska. Men det finns några saker du kan ha i åtanke som underlättar processen en aning.

fokus på smaker

Mexikansk mat utmärker sig för att vara kryddstark och hettan gör det betydligt svårare att hitta lämpliga viner jämfört med andra kök. Sedan får vi inte glömma vissa syrligare komponenter som också är vanligt förekommande, exempelvis lime och tomater. Andra populära inslag som tortillabröd, majs och avokado har dock betydligt mildare karaktär. De mildare smakerna stabiliserar paletten och hjälper till att dämpa både hetta och syra.

Så väljer du vin till tacos och vin till annan mexikansk mat

Mexikansk mat är allt som oftast kryddstark, något som är viktigt att ha i åtanke när du letar efter ett passande vin till.

Kom ihåg sötman

Med den något breda smakpaletten i åtanke kan det kännas som en utmaning att hitta ett lämpligt vin. Om du vill dricka ett glas vin till fredagstacon är det bästa knepet att försöka leta efter en så neutral variant som möjligt. Du kan med fördel dra ner på de allra hetaste inslagen i rätten och sedan satsa på ett mjukt, rött vin utan för mycket strävhet. Tänk på att heta smaker ofta framhäver vinets strävhet.

För dig som föredrar vitt vin är det bra att välja ett vin med viss sötma för att mildra hettan från maten. På Systembolaget finns exempelvis smaktyperna Friskt & Fruktigt samt Druvigt & Blommigt som är lämpliga att välja ifrån.

Öl eller vin till mexikansk mat?

Vi kan konstatera att den mexikanska matens kryddighet och vin inte är en perfect match. Det går att dricka vin till, men det är långt ifrån en slump att Mexiko är kända för sina många varianter av ljus lageröl. En mild öl kompletterar kryddig och het mat på bästa tänkbara sätt, oavsett om det rör sig om en kryddig tacos eller heta salsor.

Alkoholfritt till tacos

För dig som föredrar alkoholfritt i glaset är en alkoholfri ljus öl att rekommendera tack vare en lagom beska som passar bra med kryddor.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Tortillas med grillad halloumi och jordgubbssalsa

Tacofredag – 8 läckra recept du måste testa

Instagramstjärnan @vintugg tipsar: Så får du koll på udda viner