Tacofredag – 8 recept för alla smaker

Goda tacos för alla smaker.

Varför inte bjuda grannar eller vänner och duka upp en tacobuffé för alla smaker? Det perfekta fredagsmyset! Gör du pulled beef, såser och tomatsalsa kvällen innan, går det snabbt att trolla fram resten. Sätt folk i arbete, det blir roligare och godare om man fixar maten ihop.
10 maj, 2019

1. Krabbtacos

4 personer

Tid: 15 minuter

Det hetaste du kan beställa på krogen just nu. Varför inte göra dem själv?

Ingredienser:

2 burkar krabba, à 120 g

1–2 chilifrukter

1/2 rödlök

1 knippe rädisor

1/2 urkärnad gurka

1 lime

1 kruka koriander

salt

Topping:

guacamole (se recept nedan)

Gör så här:

Blanda krabbköttet med finhackad chili, rödlök, rädisa och gurka. Smaka av med limesaft och en nypa salt. Avsluta med att blanda i generöst med finhackad koriander. Servera i små mjuka tortillabröd med en klick guacamole.

2. Hummertacos

4 personer

Tid: 20 minuter

Använder man fryst hummer kan det vara gott att fräsa upp den i lite smör och vitlök först.

Ingredienser:

4–6 små mjuka tortilliabröd.

2–3 kokta humrar (köttet)

1 mango

2 chilifrukter

1 knippe salladslök

1 kruka färsk koriander

Topping:

guacamole (se recept nedan)

Gör så här:

Rensa, hacka och fördela hummerköttet över bröden tillsammans men fina skivor av mango, strimlad salladslök och tunt skuren chili. Servera med fräscha korianderblad och generöst med guacamole.

3. Tacos med pulled beef

4 personer

Tid: 5 timmar + 30 minuter

Det här gör du enkelt dagen innan, enkelt att plocka fram när det är dags att servera.

Ingredienser:

ca 1,2 kg högrev

1/2 dl mörk soja

1 1/2 dl sweet chilisås

Topping:

mangomix (se recept nedan)

kryddig körsbärstomatsalsa (se recept nedan)

guacamole (se recept nedan)

kall vitlöksås (se recept nedan)

1 chilifrukt

1 knippe salladslök

färsk koriander

Gör så här:

Blanda ihop soja och sweet chili i en skål. Lägg köttet i en gryta, det ska gärna ligga lite tight, och häll över sojablandningen. Sätt på lock och ställ in i ugnen på 150° i cirka 5 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. Dra isär köttet med hjälp av en gaffel och servera det i mjuka tortillabröd eller hårda tacoskal tillsammans med mangomix, guacamole, tomatsalsa, kall sås, finhackad chili och salladslök och avsluta med mycket färsk koriander.

4. Gratinerade nachos

4 personer

Tid: 30 minuter

Supergott. Försvinner i ett nafs!

Ingredienser:

200 g nachochips

1 gul lök

1–2 vitlöksklyftor

500 g nötfärs

smör

salt och peppar

2–3 msk tacomix

3–4 msk ketchup

2 dl passerade tomater

salt och peppar

2 dl riven god ost

Gör så här:

Lägg nachochipsen i en långpanna. Finhacka lök och vitlök och fräs i lite smör i stekpanna utan att det tar färg. Lägg i köttfärsen och stek tillsammans i några minuter till köttfärsen är helt genomstekt. Pudra över tacomixen och tillsätt ketchup och passerade tomater. Smaka av med salt och peppar. Fördela köttfärsen över nachochipsen och avsluta med att strö över osten. Gratinera mitt i ugnen på 225° i cirka 10 minuter. Servera de varma nachochipsen med guacamole, tomatsalsa och kall vitlöksås.

5. Kryddig körsbärstomatsalsa

Tid: 25 minuter

En smakrik och fantastisk salsa! Genom att rosta tomaterna i ugnen koncentreras smakerna.

Ingredienser:

200 g körsbärstomater

1–2 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

1 msk riven färsk ingefära

salt och

1 nypa socker

några kvistar färsk koriander

Gör så här:

Dela tomaterna och lägg på ett ugnsfast fat tillsammans med finhackad vitlök och chili och riven ingefära. Låt kärnorna vara kvar på chilin om du vill ha mer styrka – kärna annars ur. Strö över lite salt och en nypa socker. Sätt in mitt i ugnen på 225° i cirka 20 minuter. Ta ut fatet med tomaterna och häll hela innehållet i en kastrull tillsammans med några kvistar koriander. Mixa till en slät sås med hjälp av en handmixer. Smaka eventuellt av med lite extra salt.

6. Krämig guacamole

Tid: 5 minuter

Det blir inga tacos utan en härlig guacamole.

Ingredienser:

2 avokado

1 vitlöksklyfta

1 lime

2 msk majonnäs

1 dl lätt crème fraiche

salt

Gör så här:

Gröp ur avokadon och lägg i en skål tillsammans med finhackad vitlök, limesaft, majonnäs och crème fraiche. Mixa med handmixer eller mosa fint med gaffel till en slät kräm och smaka av med salt.

7. Mangomix

Tid: 5 minuter

En svalkande och fruktig mangosalsa passar fint till heta tacos.

Ingredienser:

1 mango

3 tomater

1 gurka

lime

Gör så här:

Finhacka urkärnad mango, gurka och tomat. Pressa över limesaft.

8. Kall vitlökssås

Tid: 5 minuter

Ingredienser:

2 dl lätt crème fraiche

1–2 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

salt

Gör så här:

Blanda crème fraiche med majonnäs och finhackad vitlök. Smaka av med lite salt.

Tacos för alla smaker!

Tacos för alla smaker!

Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: