Instagramstjärnan @vintugg tipsar: så får du koll på udda viner

Instagramstjärnan @vintugg tipsar: så får du koll på udda viner

Nyfiken på udda viner? Någon som har koll på det är Ema Wiksten som under namnet @vintugg driver inspirerande instakonto och podd!
14 september, 2020
Porträtt Vintugg

Ema Wiksten bloggar och instagrammar om viner under namnet Vintugg.

Det kanske är en motreaktion till dagens konstlade och tillrättalagda värld: det ökade intresset för personliga – ofta småskaligt producerade – viner, som inte följer några regler, inte rättar in sig i ledet och är både charmiga, överraskande och oförutsägbara – lite som Ema Wiksten själv. Viner som hon, förstås, har koll på och delar med sig av på instakontot och podden Vintugg. ELLE mat & vin fick en pratstund med henne om vin, nyheter och trender.

Hur startade ditt intresse för vin?

– Min gammelmorfar var portugis vilket innebär att jag är uppväxt med middagar där vinet fått stå i fokus. Redan tidigt förstod jag att vinet har en viktig kulturell status och att middagar i hela världen, i århundraden, ägt rum med vinet som det sammansvetsande klistret.

Bästa tipset: prova, prova, prova!

Bild kvinna med vinflaska

Emas bästa tips är att prova nytt och föra anteckningar för att lära sig mer om vin.

Vilket är ditt bästa knep till att hitta guldkorn?

– Prova, prova, prova! Och för anteckningar för alla viner du provar. Det är lätt att hitta favoriter och därefter fortsätta på det spåret, men om du istället fortsätter att prova nya viner kommer du snart kunna identifiera vad du gillar, inte gillar och varför. Och våga köpa från TS (tillfälligt sortiment) och BS (beställningssortiment). Här finns det riktiga guldkorn.

Om du själv vore ett vin, vilket skulle det vara?

– Åh, ett naturvin från Argentina, Alpamanta Breva, på Sauvignon Blanc. En druva man först känner sig trygg med, men som sen visar sig vara något helt annat än vad man förväntat sig. En smått knäpp charmör som går från gräddiga päron till krut och fyrverkerier.

Höstens hetaste vintrend

Bild kvinna med rödvinsflaska

Emas gammelmorfar var portugis vilket innebär att hon är uppväxt med middagar där vinet fick stå i fokus.

Vilket är ditt bästa vintips inför hösten?

– Lambrusco! Italienskt mousserande rött vin med lite lägre alkoholhalt än ”vanligt” bubbel. Ett pärlande friskt vin – tänk typ vuxen hallonsoda. Jag tror att vi nu till hösten tröttnar på all hypad pet-nat vi druckit senaste månaderna och väljer därför att istället förlänga sommaren med lambrusco.

LÄS MER:

Antipasti med Lambrusco (mousserande rödvin)

Så tar du reda på vilken vintyp du är

Naturviner – lär dig allt om nya trenden