Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Vin till sushi – här är drycken som passar bäst

04 dec, 2020 
Tips på vin till sushin och andra drycker till sushin
Är du också stormförtjust i sushi? Du är inte ensam. ELLE Mat & Vin tipsar om god dryck till den japanska storfavoriten.
Annons
Trio lanserar Vin-TV på YoutubeBrand logo
Trio lanserar Vin-TV på Youtube

Sushins popularitet tycks aldrig avta, oavsett om det rör sig om Sverige eller runtom i världen. Om du letar efter god dryck till den japanska favoriten är det viktigt att tänka på sushins många grundsmaker som både kan blomstra och avta beroende på val av dryck.

Bra att veta när du väljer dryck till sushi

För att hitta rätt dryck till sushi är det viktigt att ta hänsyn till umami, sälta och inte minst risets sötma. Glöm heller inte bort tillbehören, som allt som oftast består av ingefära, soja och wasabi. Om sushin dessutom innehåller chili bör du tänka på hettan därifrån.

Dryck till japansk mat

Det japanska köket generellt präglas av rena smaker med finess och det är oftast huvudråvaran som står i fokus. Öl med låg beska, exempelvis en ljus internationell lager, är att föredra för att passa med både hetta och sälta. För rätter med biff, som biff teriyaki, är ett mjukt och lättare rött vin bra att dricka till.

Annons

Sötma möter sälta

Vill du dricka vin till sushin? Kom ihåg att ett rött vin till sushi, en rätt som är smakrik, lätt upplevs som strävt. Testa istället ett vitt vin med sötma, antingen åt det friskare och fruktigare hållet eller mer druvigt och blommigt. På så sätt möter sötman matens sälta på bästa tänkbara sätt.

Lätt och ljus öl

Sushi är rik på umami och umami passar bra med en lätt och ljus öl. En mörk öl med beskare karaktär tenderar att ta över i smaken. Några bra exempel på ljus öl som passar till sushi är ljus lager i internationell stil, hefeweizen och witbier.

Passar champagne till sushi?

Sugen på bubblor till sushin? Det är en utmärkt kombination! Både champagne och andra mousserande viner gifter sig väl med sushin. Oavsett vilket bubbel du väljer att testa, försök att satsa på en med viss sötma för att matcha umamin, sältan och söta inslag.

Klassisk kombination

För dig som vill testa en klassisk sushi- och dryckeskombination bör du ge sake ett försök. Sake är en japansk alkoholhaltig dryck gjord på ris och kommer i flera olika varianter. Servera helst saken kyld.

Annons

Alkoholfritt till sushi

Är du hellre sugen på ett alkoholfritt alternativ? Testa grönt te! Många sushibarer runtom i världen serverar grönt te till sin sushi.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Annons