Sotad salmalax med nudlar, mango och jordnötter

Sotad salmalax med nudlar, mango och jordnötter.

Missa inte den här superkombinationen av het lax, frisk mango och knapriga jordnötter. Smakfyrverkeri! Servera med limeklyftor.
29 oktober, 2017

4 personer

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

800 g salmalax (eller annan lax av fin kvalité)

1 tsk socker

1 tsk salt

200 g risnudlar

1 grön mango (knappt mogen)

2 salladslökar (tunt skivade)

1–2 röd chili (tunt skivad i ringar)

1 1/2 dl rostade salta jordnötter (lätt krossade)

1 kruka mynta

1 lime (i klyftor)

Dressing:

1 msk honung

saft och skal av 1 limefrukt

1 msk fisksås

1 msk soja

2 msk sesamolja

2 cm färsk riven ingefära

1 tsk vatten

Gör så här:

  1. Klappa in salmalaxen med socker och salt. Låt stå. Lägg nudlarna i en djup skål och häll över kokande vatten. Låt stå ca 6 minuter, eller tills de är al dente. Häll av vattnet och skölj i iskallt vatten. Lägg tillbaka i skålen med 1 msk matolja och lite salt. Blanda runt och låt stå. Blanda dressingen och låt stå.
  2. Skala mangon och skär av köttet så nära kärnan som möjligt. Skiva tunna skivor och sedan stavar. Har du en julienne-skalare så använd den.
  3. Blanda nudlar, mango-strimlor, salladslök och chili (spara lite till dekoration) med dressingen (spara även lite här till laxen).
  4. Sätt en panna på riktigt hög värme utan olja. Skär laxen i bitar, men inte hela vägen ner – ungefär som när man gör hasselbackspotatis (det går nämligen inte att skära till laxen när den är tillagad, då glider bitarna bara iväg). Fös ihop den till en hel bit och halstra den i pannan i cirka två minuter. Den ska få en sotad yta men fortfarande ha en rå och saftig kärna i mitten. Vänd försiktigt och stek några sekunder.
  5. Lägg över hela biten på nudelblandningen och ringla över resten av dressingen över laxen. Toppa med resten av jordnötterna, chilin, salladslöken och sist mynta. Servera med limeklyftor.
Sotad salmalax med nudlar, mango och jordnötter.

Sotad salmalax med nudlar, mango och jordnötter.

Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull