Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Vin till julmat – här är de bästa kombinationerna

11 dec, 2020 
Tips på vin till julmat
Vill du bjuda på vin till årets julbord? Missa inte de bästa kombinationerna och tipsen som gör det enklare att hitta rätt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa BillgrenBrand logo
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa Billgren

Julen är på intåg vilket självklart innebär att det börjar bli hög tid att fundera på både mat- och dryck till julbordet. För dig som är sugen på vin till julmaten har ELLE Mat & Vin samlat några smarta tips som är bra att ha i åtanke.

Bra att veta när du väljer vin till julmaten

Ett julbord innehåller allt som oftast en stor variation av rätter med olika karaktär och smakprofil. Oavsett om du äter ett klassiskt julbord eller satsar på en vegetarisk variant är grundsmakerna fortfarande densamma, med syra, sälta och umami som starkt framträdande. I takt med att julborden har utvecklats har rätterna blivit lättare och betydligt mer vinvänliga.

Salt möter mjukt

Julbordets salta rätter gillar must, mörkare ölsorter och kryddiga brännviner, men även viner med lite mjukare karaktär. Ett exempel är julskinka, som har en viss sälta men inte är speciellt tung i smaken. Julskinkan passar bra med ett mjukt rött vin, men också ett lättare rött vin som inte är så strävt då skinkan oftast serveras med lätta tillbehör.

Fisk möter sötare smaker

Griljerad halloumi
Griljerad halloumi, ett underbart gott substitut till den klassiska julskinkan, har även den en tydlig salt smakprofil. Recept på griljerad halloumi hittar du här. Foto: Lina Eidenberg Adamo.

Sill är väldigt komplext och kan vara knepigt att kombinera med just vin då salt, sött, syrligt och umami alla är närvarande. Se upp för rött vin och vita torra viner så de tenderar att kännas sträva och sura tillsammans med sill. Testa istället ett sötare vitt vin. För gravad lax lämpar sig också ett sötare vitt fin åt det friska hållet, inte minst då den gifter sig så väl med hovmästarsås.

Annons

Syrligt möter friskt

När det kommer till julbordets syrliga inlagda rätter är det viktigt att vara på sin vakt. Inlagda rätter med vinäger fungerar bra med ett friskt vitt vin medan inlagda rätter med ättika passar betydligt bättre med mörkare ölsorter.

Krämigt möter sötma

Utöver dess krämiga och feta konsistens har storfavoriten Janssons frestelse en söt smak med en viss rostad underton. Servera Janssons med ett vitt vin med hög fruktsyra och viss sötma.

Vilket vin passar till efterrätter?

Den viktigaste grundregeln för efterrätter och vin är att vinet bör vara minst lika sött som själva desserten. För chokladefterrätter är det viktigt att minnas att chokladen avgör. Desto ljusare choklad i efterrätten, desto ljusare och lättare vin lämpar sig till. Till ris à la Malta kan du med fördel servera ett sött vitt vin. Fler vintips till efterrätter hittar du här.

Alkoholfritt till julbordet

Rent generellt kantas julbordet av många olika smaker och i regel är ett beskt alkoholfritt öl ett bra alternativ. Även alkoholfritt cider och klassikern julmust har lite samma typ av egenskaper och balanserar upp sältan i många av julbordets rätter på ett bra sätt. Kolsyran lättar i sin tur upp den feta maten.

Källa: Systembolaget.

Här hittar du både mat och dryck till julbordet >>

LÄS MER:

Sugen på vin till ost? Här är de allra bästa kombinationerna

Julmat för många – 7 goda och lättlagade recept

10 goda alkoholfria drinkar till julmaten

Annons