5 goda viner som passar till julmaten

Vi tipsar om goda viner till julmaten.

Trött på öl till julmaten? ELLE mat & vins dryckesexpert Ia Orre har valt ut de bästa vinerna som passar till julens klassiska maträtter.
13 december, 2017

Ofta fylls våra julbord med öl och snaps. Men för alla som föredrar vin till maten kan utbudet vara lite snålt. Här tipsar ELLE mat & vins dryckesexpert Ia Orre om fem viner som passar bra till julens klassiska rätter.

RÖTT VIN

1. Mont-Redon Réserve Rouge 2016, Rhône, Frankrike (nr 5461) 110:-

Mjukt fruktigt, kryddigt och örtigt rödvin med toner av hallon, björnbär, svartpeppar, rosmarin och fat. Till köttbullar, kålrätter, revbensspjäll.

2. Morgon 2016, Georges Dubœuf Beaujolais, Frankrike (nr 5106)) 109:- EKO

Lätt mjukt och bärigt gamayvin med ungdomlig smak av hallon, örter och lakrits. Till lättare småvarmt och grönsaksrätter (syrlig rödkålssallad eller brysselkål) på julbordet!

VITT VIN

3. Jean Biecher Pinot Gris 2016, Alsace, Frankrike (nr 81401) 99:- EKO

Ekologiskt vitt, fruktigt och smakrikt vin med bra ryggrad, fin liten druvsötma och inslag av päron och örter. Bra allroundvin till vegetariskt, olika sorters lax, skinka, revbensspjäll och hårda ostar.

4. Côtes du Rhône Blanc 2015, Guigal, Rhône, Frankrike (nr 71947) 115:-

Fylligt och fruktigt torrt vitt vin med mycket smak av persika, melon och citrus och med fin kryddighet. Såväl till grönsaksrätter, charkuterier och fågel som till fiskrätter.

5. Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2016, Alsace, Frankrike (nr 5244) 99:-

Torrt men druvigt vitt vin med parfymerad smak av rosor, kryddor, litchifrukt och päron. Passar fint till, rökta och smakrika kryddiga rätter och till lagrade ostar. Om du inte redan provat Gewurztraminer till matjessill med brynt smör så gör det! Vissa älskar också Gewurz till lutfisk med kryddpeppar!

Läs även: 5 goda julöl – och passande maträtter

Olika sorters julöl. Foto: IBL

Olika sorters julöl. Foto: IBL