Victoria Lergenmüller: Från fördom till framgång
Victoria Lergenmüller var bara 21 år när hon tog över familjens vingård Sankt Annaberg i tyska Pfalz. Uppväxt i en vinmakarfamilj fanns vinet i hennes DNA redan vid födseln, och som barn tillbringade hon gärna tid med sin pappa i familjens vingårdar och källare. Men resan till att ratta sitt eget vinvarumärke har inte varit helt lätt.
– Min pappa har två döttrar, mig och min syster. Men så sent som på 90-talet fanns det traditionella tänkandet inom vinvärlden kvar, och han kunde få kommentarer som: ”Stackars dig som inte har någon son som kan ta över”.
Trots att man inom vinbranschen ofta favoriserat söner, har Victoria med sin passion och envishet tagit stora kliv inom yrket. Men inte utan att ha behövt vässa armbågarna och ha skinn på näsan.
– Under min praktik i Bordeaux hade jag en fransk chef som inte tyckte att jag skulle jobba i vinkällaren, för att jag var kvinna och ”inte hade tillräckligt med muskler”. Men jag stod på mig, och fick bevisa att jag visst var en ”cellar girl”.
Att så småningom ta över Sankt Annaberg var ingen lätt utmaning. Vingården, med sina gamla vinstockar, var i dåligt skick och krävde år av hårt arbete för att restaurera. Men i stället för att plantera nytt valde Victoria att bevara de gamla rankorna och försiktigt återuppbygga gården på biodynamiskt sätt, en metod som nu börjat ge resultat.
– Att jobba ekologiskt är den enda vägen framåt, på så vis ger jag vingårdarna rätt förutsättningar för att må så bra som möjligt, vilket också ger viner som smakar sitt bästa.
Victoria Lergenmüller är inte heller rädd för att testa nytt och utmana gamla vintraditioner. Hennes fatlagrade riesling skapade först rabalder inom familjen. Riesling lagrad på små ekfat var en kontroversiell kombination – men vinet är idag en etablerad del av hennes produktion och har hyllats av kritiker.
– Riesling är min drottning i vinvärlden! Det är en druva med många ansikten, och som beroende på vinmakning kan få många karaktärer – från grön och krispig till rund och aprikosfruktig, säger Victoria.
När hon inte dricker sin egen Riesling väljer hon gärna vit Bourgogne eller en vitpepprig grüner veltliner från Österrike. Det viktigaste? Att vinet dansar på tungan och överraskar – precis som Victoria själv har gjort i vinvärlden.
Foto: St Annaberg