Lost på Systembolaget? 7 hacks som gör dig vinsmart!
Kolla etiketten för druva & ursprung
Börja med att hitta en druva du gillar, som sauvignon blanc eller riesling om du gillar friskt och syrligt, eller merlot om du gillar mjukt och bärigt. Sedan kan du försöka hitta liknande stilar av vin för att prova dig vidare inom samma skrå. För en mer klassiskt stil på vin så är Italien och Frankrike oftast säkra kort medan exempelvis Nya Zeeland och Sydafrika kan ha lite fruktigare, modernare stilar.
Titta efter smakprofilen på hyllan
Systembolaget använder smakguider på hyllkantsetiketterna (exempelvis "fruktigt & smakrikt" eller ”mjukt & bärigt”). Det ger en snabb ledtråd till vad du kan förvänta dig av vinet i stort.
Lär dig avkoda svåra vintermer
Bland Systembolagets vinbeskrivningar dyker det ofta upp ord som ”fatkaraktär”, ”mineralitet”, ”ungdomlig” eller ”utvecklad smak”. Men vad betyder det?
Fatkaratkär betyder det att det lagrats på ekfat. Det ger vinet smaker som vanilj, smörighet, kola eller rostade toner. Ofta känns det lite rundare och fylligare.
Mineralitet kan kännas lite som våt sten, krita eller havsbris i smaken. Det låter kanske konstigt – men det ger vinet en fräsch och ren känsla. Vanligt i torra vita viner från svala områden eller viner från havsnära odlingar, som exempelvis ett vin från Vinho Verde i norra Portugal.
Ungdomligt vin är ungt och friskt – ofta fruktigt, piggt och lätt att dricka. Det har inte hunnit utveckla så många djupa eller komplexa smaker än.
Utvecklad smak har ett vin som lagrats ett tag. Det har gått från färska frukttoner till mer mogna, djupare smaker – som torkad frukt, nötighet eller svamp. Tänk skillnaden mellan färska bär och torkade bär.
Utforska beställningssortimentet och tillfälligt sortiment
Systembolagets fasta sortiment (FS) består till stor del av boxviner och viner som funnits på hyllan i många år. Fyra gånger om året uppdateras det fasta sortimentet, men om man verkligen vill utforska vinets värld och gå utanför sin ”comfort zone” ska man spana in beställningssortimentet (BS) och tillfälligt sortiment (TS).
I beställningssortimentet kan du hitta viner som inte finns på hyllan, men som olika importörer har i sitt lager och som ibland finns på restaurang. Tillfälligt sortiment består av viner som lanseras under en begränsad period, och det uppdateras en gång i veckan – på fredagar. Här kan du hitta viner i små partier från mindre producenter, lite mer unika flaskor och trendiga stilar. Viner från tillfälligt sortiment kan man hitta i en del butiker men de går även att beställa.
Tro inte på alla medaljer eller betyg
Små medaljsymboler eller betyg från vintävlingar på flaskan kan tros vara ett enkelt sätt att hitta prisvärda alternativ som experter redan gillar. Men vissa av dessa utmärkelser är inte alltid att lita på, då det finns ”vintävlingar” där i princip alla deltagande viner får en medalj eller två oavsett ranking. Var skeptisk och låt dig inte luras!
Hitta en vinprofil du gillar
I Sverige finns det flera vinskribenter som regelbundet provar och utvärderar viner, och där de väljer ut favoriter att tipsa om. Kanske hittar du en vinskribent som har liknande smak och stil som du? För ELLE skriver Maya Samuelsson och Elin Grube om vin. Och på Systembolaget får man alltid god hjälp av personalen. Säg vad du ska äta eller vad du brukar gilla i dryckesväg, så får du bra tips!
Billigt behöver inte betyda dåligt – men …
… en extra tjugolapp kan göra skillnad. Det finns många viner som håller måttet under hundralappen – särskilt från Spanien, Portugal eller Sydafrika. Men om du är villig att lägga ytterligare en slant på ditt vin så kommer du att känna skillnad i kvalitet! Viner som kostar från cirka 120 kronor och uppåt har oftast fått lite mer kärlek och eftertanke. Tänk på att mycket av det vi betalar för vin i Sverige är avgifter som alkoholskatt.
Foto: Netflix, Systembolaget.