5 somriga vintrender – Korsika, Kivik och kvalitetsbubbel
1. Kalasgott från Korsika
Testa: Domaine Comte Peraldi 2022, Frankrike, Korsika (56610), 299 kr, BS.
Ö-viner har länge varit populärt bland vinälskare och den lilla franska Medelhavsön Korsika har inte minst seglat upp som en trendig spelare på vinkartan. Vi snackar uråldriga druvsorter, dramatiska höjder och havsbrisar samspelar i viner som både överraskar och förför. Druvor att förvänta sig? Niellucciu (släkt med sangiovese), sciaccarellu och vermentinu (vermentino) är nyckelspelare som ger uttrycksfulla, matvänliga viner. I flaskan ovan får vi saftiga röda bär, örter, viol och ett lätt stråk av lakrits. Friskt, elegant och med silkeslena tanniner. Perfekt till grillen!
2. Bubbel från Trentino-Alto Adige
Testa: Ferrari Brut Organic, Italien, Trentino-Alto Adige (7721), 189 kr.
Trentino-Alto Adige i norra Italien är ett område att hålla koll på – och utforska – när det kommer till mousserande viner. Området är svalt och gynnsamt för klassiska ”champagnedruvor” som pinot noir och chardonnay. Och här görs just mousserande viner med traditionell metod. Till saken hör den att välkända namn som Cyril Brun, tidigare chefsvinmakare på champagnehuset Charles Heidsieck, packat väska för att nu göra vin hos italienska vinhuset Ferrari. Och vi får bedårande bra bubblor med både frukt, syra och finess – till ett fortfarande relativt lågt pris.
1.Olika nyanser av lambrusco
Testa: Fangareggi Vigna Rosa Lambrusco Emilia, Italien, Emilia-Romagna, 189 kr via Vinoteket.se
Lambrusco är ett rött pärlande vin från italienska regionen Emilia-Romagna, som kanske fått lite oförtjänt dåligt rykte. För många år sedan var nämligen lambrusco likställt med rött sliskigt pärlande vin, men idag gör man mycket eleganta torra varianter. Vinstilen har verkligen fått en kvalitetshöjning och ett uppsving bland vinälskare. Lambrusco heter också druvan som vinet görs av, och av druvan består olika kloner: Lambrusco di Sorbara är en av de kloner som gör ljust rosa, syrliga viner medan klonen med namn Lambrusco Grasparossa di Castelvetro ger något mörkare, mer strukturerade viner. Lambrusco är även en stil av vin som gör sig utmärkt till mat – från enklare italienskt plock till kryddiga korvar. Inte provat än? Köp en flaska och testa!
4. Vermentino – VitA vinnare från Italien
Testa: Tenuta Guado al Tasso Vermentino Bolgheri 2024, Italien, Bolgheri (51060), 239 kr, BS och Poggiotondo Vermentino Delle Conchiglie 2024, Italien, Toscana (20149), 129 kr (släpps i fast sortiment 2/6)
Många förknippar nog Italien främst med röda viner. Men här görs även mycket högkvalitativt vitt vin – och en druva som det snackas mycket om just nu är vermentino. En grön druva som tros komma från Korsika, men som vi idag mest återfinner i flera delar Italien, som Toscana och Ligurien. Vinerna är ofta friska, aromatiska, lätt blommiga och med ett saltklingande avslut som doftar Medelhav. Perfekt till både skaldjur och sommarsallader!
1. Svenskt vin direkt från vingården
Testa: Skepparps Grand Prix Rosé 2023, Sverige, Kivik (31574), 199 kr, TS (30/5).
Svenskt vin fortsätter att växa i popularitet och med en sommar där gårdsförsäljning nu blir verklighet kommer den svenska vintrenden att blomstra! Här får vi ett rosévin från Kivik där cabernet cortis, rondo och solaris bildar en trevlig trio med sällsynt självförtroende – och det märks i glaset. Moget äpple möter solvarma röda bär, blodapelsin och ett lätt grönt stråk av svartvinbärsblad. Ett vin med stadga, ryggrad och gastronomisk aptit – perfekt till grillade skaldjur, krämiga ostar eller bara för att påminna sig om att svenskt vin kan ta plats!