Vegansk 6-rätters meny – signerad Miss Li

Vegansk 6-rätters meny – signerad Miss Li

Cava Complicado de Miss Li – ett torrt, friskt mousserande vin med toner av medelhavet är en cava som passar till det mesta, särskilt denna veganska meny signerad Miss Li själv.
22 december, 2022
Video: Mousserande vin – så väljer du rätt glas
1:27

Efter reklamen: Video: Mousserande vin – så väljer du rätt glas

(1:27)

Slå på ljud

I samarbete med Solera lanserades Cava Complicado de Miss Li tidigare i år, ett torrt, friskt och fruktigt mousserande vin, solkysst av medelhavets värme och smaker. En cava som passar perfekt till vardag som till fest.

Mousserande vin är ett toppenalternativ att dricka till mat då det friskar upp och tar bort smaken mellan tuggorna, vilket är precis vad man vill ha när man serverar en meny med många olika rätter. Eller varför inte servera cavan till en enkel pasta eller pizza vilken torsdagskväll som helst?

Cava Complicado de Miss Li, Spanien, DO Cava (56029), 109 kr

Cava Complicado de Miss Li, Spanien, DO Cava (56029), 109 kr

En helkväll med bubbel – så matchar du bubblorna till maten

– Jag har sagt det förr! Min cava är precis som jag – livlig, sprudlande och en smula komplicerad, säger Miss Li. Däremot är min matlagning helt okomplicerad. Jag gillar att testa nya smaker och är glad att få presentera några av mina favoriträtter här. Och ja! Precis som jag så är min Cava vegansk! Och det är såklart även dessa rätter. När det gäller matlagning så finns det inga regler. Något som ser ut som en förrätt äter jag gärna som huvudrätt. Och vice versa. Allt måste inte vara på ett särskilt sätt, säger Miss Li.

Krispiga Kikärtor till cavan – min bästa kryddmix

Du behöver:

1 paket kikärtor
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk chilipulver
2 tsk rökt paprika
1 tsk salt
1 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Sätt ungen på 200grader. Rör ihop kryddmixen och sila av kikärtorna från spadet. Olja kikärtorna och massera in kryddmixen.
  2. Lägg på en plåt, se till att det är lite mellanrum mellan kikärtorna innan du sätter dem i ugnen, ha dem i ugnen 30–40 minuter eller tills kikärtorna har blivit krispiga.

The one and only Saffranspasta

Du behöver:

2 askar körsbärstomater
2 st röda paprikor
4 st vitlöksklyftor
1⁄2 dl olivolja
1 paket saffran
1 paket vegansk pasta tex. tagliatelle

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 180 grader. Tärna paprikan i bitar som är ungefär lika stora som tomaterna, skala vitlöksklyftorna och dela dem på mitten. Lägg ner tomater, paprika och vitlök i en relativt liten ugnsfast form, ingredienserna ska ligga tätt ihop och gärna lite på varandra. Häll på olja, saffran, salt och peppar och rör ihop. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter, rör runt lite då och då.
  2. När det har blivit riktigt mjukt och puttra ihop sig till en sås tas formen ut. Här kan man välja om man vill använda stavmixern och mixa till en slät sås eller behålla såsen som den är. Om ni behåller bitarna se till att krossa vitlöksklyftorna.
  3. Koka pastan al dente och spara lite av pastavattnet. Blanda pastan med tomatsåsen och addera pastavattnet om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Min lökiga karamelliserade lökgalette

Du behöver:

1 paket vegansk pajdeg
2 st stora rödlökar
Olivolja
2 msk balsamvinäger
2 dl vegansk gräddfil (sour crème)
1 vitlöksklyfta
1⁄2 dl vegansk ost (kan uteslutas)
1⁄2 tesked salt
1⁄2 tesked svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen 225 grader. Förbered lökfyllningen: Skala löken och skär dem på tvären i cirka en centimeter tjocka skivor. Bred ut bakplåtspapper på en plåt och pensla med en matsked olja innan du lägger ner lök skivorna på plåten. Pensla sedan vinäger och olja ovanpå. Krydda med salt och svartpeppar. Låt löken rosta/karamelliseras i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  2. Blanda ihop gräddfil, pressad vitlöksklyfta och häll i osten, salt peppar. Bred ett lager av gräddfil-röran i mitten av pajdegen, lämna ca 4-5 cm av ytterkanten.
  3. När löken är karamelliserad och svalnat något lägg bitarna av lök över gräddfil-röran på pajdegen och vik ytterkanten över sig själv. Placera mitt i ugnen i ca 20-30 min.
Våra veganska favoriter – 7 goda recept

Lindas goa gubbröra med aubergine

Du behöver:

Ca 300 g aubergine
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
3 kokta kalla potatisar
1⁄2 finhackad rödlök
1 knippe finhackad dill
2 msk söt stark grovkornig senap
1 msk dijonsenap
2 dl växtbaserad crème fraiche
2-3 tsk riven pepparrot
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Knäckebröd till servering

Gör så här:

  1. Skala och skär auberginen i små tärningar. Lägg i en bunke. Koka upp vatten, socker, ättika. Häll den varma ättikslagen över auberginen. Låt stå minst 8 timmar.
  2. Tärna den kokta potatisen. Sila bort lagen från auberginen och låt rinna av. Blanda aubergine med potatis, rödlök, créme fraiche, pepparrot, dill, senap, salt och peppar.
  3. Servera röran på små bitar knäckebröd eller ett gott mörkt bröd. Garnera med dill.

Sonnys skagen- och kronärtskocksröra

Du behöver:

1 burk inlagd kronärtskocka i olja, hackade
1⁄2 rödlök, finhackad
1 knippe dill, finhackad
2 dl vegansk creme fraiche (sour crème)
3 msk röd tångkaviar
1 skvätt citronsaft
1 tsk salt
Svartpeppar
4 klyftor citron
Sirapsbröd (kavring)
Olivolja
Färsk dill

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera på kavring.

Gudagod chokladmousse med saffransgrädde

Du behöver:

1 paket kikärtsspad
1⁄2 dl kokosgrädde
1 msk vaniljsocker
200 g 70% vegansk choklad
2dl kokosgrädde
1 paket saffran
1 tsk citron
1 msk apelsinsaft

Gör så här:

  1. Smält chokladen i ett vattenbad.
  2. Vispa upp kikärtsspadet tills det blir fluffigt (som uppvispad äggvita), häll i vaniljsockret och vispa lite till. Rör försiktigt ner det smälta chokladen till en jämn och fluffig smet. Fördela chokladmoussen i 4 olika glas.
  3. Vispa upp kokosgrädde och lägg i 1⁄2 -1 paket saffran samt citron och apelsin saften. Förvara i kylen tills redo att servera.

Foto/matbilder: Beatrice Garvey