Världens godaste julbröd – med torkad frukt och nötter!

Det här härliga frukt- och nötbrödet passar till hela julens måltider, både frukost, lunch och middag. En hjälte på julbordet, helt enkelt! Det krävs lite planering och lite jobb, men det blir väldigt, väldigt gott!
14 december, 2014
Kryddigt frukt- och nötbröd.

Kryddigt frukt- och nötbröd.

Du behöver:

200 g fikon (torkade)

100 g aprikoser (torkade)

375 g vatten (3 3/4 dl)

300 g fint rågmjöl

500 g vatten

30 g rågsurdeg

Här hittar du receptet på rågsurdegen.

Degen från dag 1
500 g vatten 37° (5 dl)

300 g fint rågmjöl (ca 5 dl)

500 g vetemjöl special (ca 8.5 dl)

375 g grahamsmjöl (ca 6 1/4 dl)

Avrunna fikon och aprikoser från dag 1

300 g russin (5 dl)

60 g hasselnötter (drygt 1 dl)

80 g solrosfrön (drygt 1 dl)

80 g mandel (drygt 1 dl)

1 tsk kanel

1 tsk anisfrön (stötta)

1 tsk fänkålsfrön (stötta)

1 tsk ingefära

1 tsk nejlikor (stötta)

2 msk havssalt (40 g)

Dag 1: Klipp fikonen och aprikoserna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Täck med vatten och låt stå över natten. Blanda ihop fint rågmjöl, vatten och surdegsgrund i en separat bunke. Låt stå över natten.

Dag 2: Blanda degen från dag 1 med fint rågmjöl och vatten och låt stå varmt i 3 timmar. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Fördela degen i smorda avlånga formar och låt jäsa upp till kanten. Värm ugnen till 250°. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 200°. Grädda i cirka 70 minuter.

Av: Åsa Swanberg

Foto: Malou Holm