6 vanliga misstag när du marinerar kött

6 vanliga misstag när du marinerar kött

En bra marinad gör köttet eller kycklingen både saftigare och godare. Här är bästa tipsen för att lyckas med marinaden – och misstagen du bör undvika.
30 augusti, 2018

Köttet är perfekt tillagat, tillbehören förberedda och vinet upphällt. Men, köttet smakar ju ingenting – eller kanske alldeles för mycket? Vad är det som blev fel med marinaden? Kan det vara någon av de här klassiska missarna?

1. Du har inte tillräckligt med smak

Det är synd att lägga tid på att fixa egen marinad om du inte ger den lite kärlek. Satsa på bra råvaror, rosta kryddorna, mortla de färska örterna och krossa vitlöken så lyfter du smakerna flera snäpp.

2. Du har för mycket smak

Det är också fullt möjligt att ösa på med lite för mycket smak. För många olika eller kraftiga smaker tar ut varandra och slutresultatet blir inte gott. Håll dig till smaker som matchar varandra och det du marinerar, med möjligen EN spännande avstickare. En klassisk grund för en lyckad marinad är att förutom fett, salt och smaksättare även inkludera lite syra och lite sötma.

Recept: Honungs- och senapsmarinerad fläskfilé

3. Du väntar inte tillräckligt länge

Köttet behöver en stund för att hinna ta till sig smakerna och maximera effekten av marinaden. Trettio minuter är ett minimum, men gärna längre om du har möjlighet. Glöm bara inte att ta fram köttet i tid.

4. Det är för salt

Salt är självklart en viktig ingrediens i din marinad och hjälper till att möra köttet. Men var försiktig så att det inte blir för mycket, alla har olika tolerans för salt. Salta hellre i efterhand eller låt dina gäster salta själva.

Recept: Sticky chicken wings med coleslaw och majs.

5. Du har för lite marinad

Snåla inte! Det är bättre att göra en rejäl sats så att allt kött täcks av marinad och kan ta till sig av smakerna och effekten av marineringen. Glöm inte att torka bort överflödig marinad innan du grillar så att det inte droppar ner på glöden och börjar brinna.

6. Du har inte koll på riskerna

Salmonella är ingen höjdare och du vet säkert att du inte ska använda samma skärbräda. Men tänk också på att inte återanvända kycklingmarinaden.

Recept: 8 mumsiga marinader till grillat

En god marinad förhöjer smaken!

En god marinad förhöjer smaken! Fot: IBL