Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så får du en enkel rätt att osa lyx

05 jan, 2023 
AvSara Andersson
Så får du en enkel rätt att osa lyx
Med några små smarta knep kan du få en enkel rätt att se lyxig ut, utan att behöva lätta på plånboken.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

En enkel chokladkaka blir genast festfin med rosa glasyr och färska blommor. Är hela ditt sociala medier-flöde fyllt med glammiga mingelfester i vackra miljöer, eller bilder från lyxkrogar med mat som ser ut som en tavla? Då är det lätt att titta på sin egen lilla nudelsoppa som bara är beige, trist och ihopsnurrad till en oigenkännlighet och känna att… nej, det här ser ju inte härligt ut. Och när man väl ska bjuda till fest eller vänner på middag så vill man ju gärna att det ska se lite extra generöst och lyxigt ut på bordet, även om det egentligen inte får kosta så mycket. Men lugn, du behöver faktiskt inte vara professionell kock eller utbildad matstylist för att få en maträtt att se riktigt lyxig ut. Oftast handlar det mest om hur du presenterar maten på tallriken och det kan vara små detaljer som avgör. Här är våra bästa tips som kan lyfta en hel måltid.

En enkel chokladkaka blir genast festfin med rosa glasyr och färska blommor.
En enkel chokladkaka blir genast festfin med rosa glasyr och färska blommor.

Här är vårt recept på chokladkaka med portvinsglasyr

Duka delikat

En måltid kan se helt annorlunda ut beroende på vad du lägger upp den på och på vilket sätt du gör det. Satsa på många detaljer i dukningen som undertallrik, små skålar för dipp, fröströssel eller soja, vackra uppläggningsbestick och många olika glas för olika drycker, till exempel. Ett bra tips är att investera i två fulla serviser som ändå matchar varandra i stil eller färg, så kan du blanda och mixa som du vill. Fynda på loppis – inget behöver köpas nytt. Gamla serviser har också oftast fler roliga detaljer som hör till, exempelvis soppskålar, bonbonjärer eller uppläggningsfat. Fundera också på färgen i maten i kontrast till färgen på porslinet – vill du att det ska matcha eller kontrastera?

Annons

Satsa på tillbehör

En enkel, billig potatissoppa kan kännas så mycket lyxigare med lite topping: några frasiga krutonger, klippta färska örter, ett fröströssel, en smaksatt olja att droppa över, crème fraiche eller gräddfil som du ringlar i för att ge ett vackert mönster eller svarvade morötter eller rödbetor som blir till ett vackert grönsakstrassel. Till soppan kan du servera ett generöst bröd och en färskost. Plötsligt känns det som en festmåltid!

Ätbara dekorationer som exempelvis godis, krutonger, nötter och svarvade grönsaker eller frukter kan hjälpa dina söta och salta rätter till nya nivåer.

Skapa med färg

Lär av den australiensiska matgurun Donna Hay som säger: ”I don’t do brown food”. Naturligtvis med glimten i ögat, men tänk på att färg gör maten aptitligare, så om du har en neutral beige bas – försök komplettera med grönsaker eller frukter med starka färger. Det går också att färga och smaksätta pasta, bröd eller nudlar med rotsaker, kaffe eller malt.

Annons

Dekorera mera

Alla förstår att en rätt blir vackrare och godare med en örtkvist. Men ta det ett steg längre och se tallriken som ett soffbord där du arrangerar dina råvaror i smakfulla samlingar, i grupperingar och dynamik med högt och lågt. Plus att du även kan jobba med deras utseende – lägg till exempel en klick morotspuré i botten av tallriken och dra ut delar av den med en sked. Pensla tallriken med smält choklad eller bärpuré. Häll upp sås i väl rengjorda ketchupflaskor så kan du trycka ut små droppar där det behövs. Pudra över bärpulver eller torkat blomsterströssel. Vips ser rätten mer aptitlig ut. Ätbara dekorationer som exempelvis godis, bladguld, krutonger, frön, nötter, bärpulver och svarvade grönsaker eller frukter kan hjälpa dina söta och salta rätter till nya nivåer.

Foto: Stine Christianssen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons