Chokladkaka med portvinsglasyr

Recept på chokladkaka med portvinsglasyr

fotograf Stine christiansen
När de vuxna ska fika så är det perfekt läge att bjuda på en chokladkaka med portvinsglasyr. En efterrätt som gör sig utmärk med en kaffedrink.
10 januari, 2022
0:38

Efter reklamen: Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe

(0:38)

Chokladkaka med portvinsglasyr

Portvinsglasyren får en fin rosalila färg, men om du inte vill använda portvin kan du göra vanlig florsockerglasyr som färgas med lite hushållsfärg.

Så bakar du en chokladkaka med portvinsglasyr
fotograf Stine christiansen

Ca 10 bitar

Du behöver:

175 g (knappt 3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
75 g (knappt 2 dl) kakao
1 tsk vaniljsocker
175 g smör
300 g (4 dl) muscovado-socker eller brun farin
2 stora ägg
2 dl vatten
1 ½ dl crème fraiche

Glasyr:

Ca ½ dl portvinca
150 g (ca 2 ½ dl) florsocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  2. Smält smöret. Vispa muscovadosocker och smör luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner mjölblandningen varvat med vatten och crème fraiche, vispa ihop lätt på låg hastighet.
  3. Häll smeten i en smord kransform eller springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ugnen 40–45 minuter. Prova med sticka att kakan är klar. Låt svalna5–10 minuter i formen innan kakan vänds upp på ett fat.
  4. Glasyr: Rör portvin och florsocker till en slät glasyr. Häll glasyren över kakan.

Recept och foto: Aller Media DK