Chokladkaka med portvinsglasyr
Portvinsglasyren får en fin rosalila färg, men om du inte vill använda portvin kan du göra vanlig florsockerglasyr som färgas med lite hushållsfärg.
Ca 10 bitar
Du behöver:
175 g (knappt 3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
75 g (knappt 2 dl) kakao
1 tsk vaniljsocker
175 g smör
300 g (4 dl) muscovado-socker eller brun farin
2 stora ägg
2 dl vatten
1 ½ dl crème fraiche
Glasyr:
Ca ½ dl portvinca
150 g (ca 2 ½ dl) florsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kakao och vaniljsocker i en bunke.
- Smält smöret. Vispa muscovadosocker och smör luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner mjölblandningen varvat med vatten och crème fraiche, vispa ihop lätt på låg hastighet.
- Häll smeten i en smord kransform eller springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ugnen 40–45 minuter. Prova med sticka att kakan är klar. Låt svalna5–10 minuter i formen innan kakan vänds upp på ett fat.
- Glasyr: Rör portvin och florsocker till en slät glasyr. Häll glasyren över kakan.
Recept och foto: Aller Media DK