Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

10 tips om du vill skära ner på kolhydraterna

16 jan, 2019 
AvThowe Wagner Larsson
Portabelloburgare med guacamole och zucchinichips.
Att skära ner på kolhydrater kan vara en pärs, men många mår bättre av att byta ut de snabba och speciellt de raffinerade kolhydraterna mot andra alternativ. Här är tio tips på hur du går tillväga.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi är alla olika och en kosthållning som fungerar för en person kanske inte fungerar för någon annan. Lyssna först och främst på din egen kropp.

Med det sagt är det flera studier som visar att kolhydrater, särskilt de snabba kolhydraterna, inte är bra för oss i allt för stor mängd. Därför kan det vara smart att skära ner på de dåliga varianterna, åtminstone under vardagarna. Här är 10 tips på hur du kan göra utan att det blir allt för jobbigt:

1. Ät kolhydrater i början av dagen

Vill du börja skära ner på kolhydrater kan du begränsa ditt intag till förmiddagen. I början av dagen behöver du nämligen som mest energi och att då skära ner totalt på kolhydrater kommer att göra dig orkeslös och trött.

Recept: Äggröra med keso på rostat rågbröd

Äggröra med keso på rostat rågbröd.
Äggröra med keso på rostat rågbröd.

2. Dissa low fat-dieter

Glöm inte att det är lika viktigt att få i dig hälsosamma fetter som resten av kosten! Njut av lax, avokado, olivolja och naturella nötter. Dessa fetter stabiliserar dessutom ditt blodsocker och du kommer inte sukta efter snabba kolhydrater lika mycket.

Annons

Recept: Sesampanerad lax med haricots verts och krämig röra

Sesampanerad lax med haricots verts.
Sesampanerad lax med haricots verts. Foto: Hans Desser

3. Välj naturlig sötma

Godis, kakor och fikabröd är förvisso kolhydrater som smakar gott men de är inte särskilt goda för din kropp. Välj naturlig sötma i form av frukt, bär och honung om du vill ha något sött. Du får i dig fiber, vitaminer och en betydligt mindre mängd kalorier.

Recept: Yoghurt med frukt och granola

Yoghurt med frukt och granola.
Yoghurt med frukt och granola.

4. Chipssugen?

Att gå från snacks i soffan till ingenting är en tuff omställning för vem som helst. Byt ut de friterade potatischipsen till nyttiga grönkålschips som du enkelt gör själv i ugn. Mättande, nyttiga och så goda!

Annons

Recept: 7 nyttiga snacks och tilltugg

Grönkålschips och rostade nötter.
Grönkålschips och rostade nötter.

5. Dra ner på kolhydrater utan att du tänker på det

Du behöver inte utesluta kolhydrater helt och hållet, men genom att börja dra ner på det kommer du märka en stor skillnad i slutändan. Till exempel: Ska du äta en wrap till lunch? Välj då en wrap som är fullproppad med grönsaker och protein.

Recept: Omelettwraps med rökt lax

Omelettwraps med rökt lax.
Omelettwraps med rökt lax.

6. Välj rätt sorts kolhydrater

Nej, du ska inte strunta helt och hållet i att äta kolhydrater – men välj rätt sorts kolhydrater! Fiberrika alternativ som grönsaker, fullkornsprodukter och rotfrukter kommer göra dig mätt längre och du slipper dessutom blodsockerfallet som annars kommer som ett brev på posten.

Annons

Läs även: Pizza med rotfruktsbotten och kalkonbacon

Pizza med rotfruktsbotten och kalkonbacon.
Pizza med rotfruktsbotten och kalkonbacon.

7. Vill du ha en kaka? Gör den själv!

Sätt upp en regel för dig själv att om du är sugen på ett bakverk måste du baka det själv. Kanske orkar du inte baka något utan tar en frukt istället – eller så bakar du din kaka och njuter dubbelt så mycket av den eftersom du har lagat den själv.

Recept: Nyttiga chokladbollar utan socker och smör

Nyttiga chokladbollar utan socker och smör.
Nyttiga chokladbollar utan socker och smör.

8. Du kan fortfarande äta nudlar

Nej, inte nudlar som i äggnudlar eller vetenudlar – utan som i grönsaksnudlar! Nu för tiden finns det flera substitut till nudlar och pasta i matbutikerna. Nudlar av zucchini (zoodles) eller bönpasta är två goda alternativ.

Annons

Recept: Zoodles med tomatsås

Zoodles med tomatsås.
Zoodles med tomatsås.

9. Lär dig att använda annat mjöl

Vill du laga en paj? Skär ner på kolhydratmängden genom att använda mandel- eller kokosmjöl. Dessa mjölsorter innebär dock att du behöver modifiera receptet en aning, till exempel addera mer vätska till mandelmjölet, men det är ingen ursäkt för att inte göra det.

Recept: Scones med mandelmjöl

Scones med mandelmjöl.
Scones med mandelmjöl.

10. Ta hjälp av appar

Appar som Lifesum och liknande hjälper dig att hålla koll på vad maten du äter innehåller. Om du inte är säker på vilka maträtter eller råvaror som har högt kolhydratinnehåll kan du enkelt ta reda på det i appen. Ett smart sätt att lära sig mer.

Recept: Så gör du nyttigt blomkålsris

Blomkålsris med lime och koriander.
Blomkålsris med lime och koriander. Foto: House of Yumm

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons